Odp: okolice Góry św. Anny
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał
No tak to jest. Kiedyś wydobywano tam bazalt - była kopalnia.
W tym miejscu powstał amfiteatr - chyba jedyny taki na skale jewropy.
Pewnie tam byliście.
To właśnie krater tego wulkanu :-)
Hej Michale - drobna nieścisłość.
Kamieniołomów było aż trzy.
W tym gdzie jest amfiteatr,a na górze pomnik Powstań Śląskich wydobywano wapień, zaś kamieniołom gdzie wydobywano bazalt i gdzie są pozostałości stożka popiołów wulkanicznych jest odrobinę dalej na południe - obecnie jest tam rezerwat (i rosną gęste zarośla, byłam tam kiedyś latem i właściwie nic z ciekawostek geologicznych nie było widać, wszystko zarośnięte).
Tutaj jest taka znaleziona na szybko w necie byle jaka mapka, która w jakiś sposób obrazuje jak to wszystko jest tam usytuowane.
http://www.goraswanny.yoyo.pl/d_mapa_goryswanny.jpg
P.S. Przepraszam za gadanie o szmatach, ale mi się też ten polar bardzo podoba.
Witaj Basiu
Tak - masz rację. Ale to wszystko tuż tuż.
A w tym rezerwacie wyjątkowe roślinki.
Zresztą siedząc w amiteatrze patrzy się na skały wapienne :-)
Pisałem o kraterze. Szeroko.
Przepraszam wszystkich zainteresowanych za te nieścisłości.
Dzięki Basiu.
A od siebie rowerkowo jechałaś tym niebieskim?
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał
A od siebie rowerkowo jechałaś tym niebieskim?
Pozdrawiam
Koloru szlaku zdecydowanie nie pamiętam, nie wiem czy w ogóle jechałam szlakiem, ale dojechaliśmy do Żyrowej.
Robiliśmy wtedy takie kółko od stacji PKP (chyba Szymiszów) nad A4 na Górę św. Anny potem do Żyrowej a potem z powrotem pod A4 znów do linii kolejowej.
Ale to było już dawno z 10 lat temu, zdjęcia mi przypominają, że trzeba się tam znowu wybrać.
Witaj Basiu
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
....Robiliśmy wtedy takie kółko...
No jak to na kólkach :-)
Chciałem dodać tylko, że góra św. Anny jest pomnikiem przyrody (to taka forma ochrony zabytków) od 2004 roku. Juz niebawem będziemy
mieli na Opolszczyźnie trzeci taki obiekt - nareszcie!!! - Paczków (polskie Carcassonne). Obok przepięknej Bazyliki w Nysie.
No, a od 2010 drugim w Polsce Geoparkiem Krajowym (po Łuku Mużakowa).
Gdzieś w tym bajzlu na kompie mam przewodnik w pdf-ie na temat Parku Krajobrazowego.
Jak odkopię, to załączę (o ile się da :-) )
Pozdrawiam serdecznie
Witam
Cytat:
Zamieszczone przez
Michał
.........Gdzieś w tym bajzlu na kompie mam przewodnik w pdf-ie na temat Parku Krajobrazowego.
Jak odkopię, to załączę (o ile się da :-) )...
Się odkopało, ale na forum nie chciało wkleić.
Jak kto chce to proszę sobie zapisać na kompa z:
http://www.jablonki.pl/inne/park kra...przewodnik.pdf
Pozdrawiam
To jeszcze jak tak gadamy o św. Annie - to fotki mojego przyjaciela, który wraz z grupą znajomych z SKPG Gliwice "zaliczyli" 100 km na trasie Gliwice - Góra św. Anny i z powrotem - 2 września 2012. Czasem robimy sobie takie wspólne przejażdżki po okolicy i też czasem z nimi jeżdżę, ale na tej konkretnej wycieczce mnie niestety nie było (czego bardzo żałowałam), akurat miałam jakąś pracę.
http://www.jacekg.netai.net/Relacje/...erg/index.html
"Zaliczyli" oczywiście w cudzysłowie, bo nasze wycieczki są lajtowe i zawsze jest tez jakieś zwiedzanie.
Ze zdjęć podobają mi się zabudowania po-pegeerowskie.