Odp: Opuszczone wsie, fabryki, ruiny cerkwi itp.
Cytat:
Zamieszczone przez
Staszek Paliwko
to oczywiście miło jest jechać do takich Kalet, które są wielkie i fantastyczne..
Kalety... te z papiernia? to jedno z niewielu miejsc na wspomnienie ktorych robi mi sie zimno, dostaje gesiej skorki i dziekuje mocom nadprzyrodzonym ze dały nam koleja szanse... ;) Ale miejsce fantastyczne i majace w sobie niesamowity urok
http://eksploratorzy.com.pl/viewtopi...p=84348#p84348
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Fabryk w Bieszczadach nigdy nie było, więc i ruin nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
W temacie fabryk: w samych Bieszczadach, jak wspomnieli przedmówcy, nie było.
Basiu? Wojtku? Myślę, że poszliście troszkę na skróty. Owszem - zakładów takich jak np FSO oczywiście nie było. Ale fabryki w Bieszczadach były - np. destylarnie, cegielnie, tartaki. Np. tam gdzie potem był młyn w UD (obecnie muzeum) do I WŚ była fabryka narzędzi wiertniczych.
Wojtku, serdeczne dzięki za ten odnośnik - dokładnie o coś takiego chodziło, przynajmniej ws. cerkwi!!!
Jeśli chodzi o wyjazd, to pierwszy wochenende maja, także dzięki za propozycję, ale niestety nie dam rady skorzystać. :-(
Cytat:
Zamieszczone przez
asia999
Basiu? Wojtku? Myślę, że poszliście troszkę na skróty. Owszem - zakładów takich jak np FSO oczywiście nie było. Ale fabryki w Bieszczadach były - np. destylarnie, cegielnie, tartaki. Np. tam gdzie potem był młyn w UD (obecnie muzeum) do I WŚ była fabryka narzędzi wiertniczych.
Mnie to na hasło "Bieszczady- fabryka" najbardziej sie kojarzy kombinat w Ustianowej ;) ale czy on opuszczony, tego to juz nie wiem...
To może jeszcze "fabryka owiec i bydła" Igloopol w Tarnawie;)
Pozdrawiam
Zwiedziłem Tworylne i Krywe. Jestem zafascynowany. Obie miejscowości zrobiły na mnie gigantyczne wrażenie, porównywalne do wielu opuszczonych kompleksów, które widziałem. Więcej w Bieszczady raczej nie wrócę ze względu na liczbę turystów. Jeśli jednak bym zmienił zdanie, to tylko ze względu na te wsie i kilku wspaniałych miejscowych ludzi z Bieszczad, których spotkałem.
Dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi, mogę podrzucić kilka zdjęć stamtąd.
A widzisz, co to znaczy wejść w Tworylne i inne opuszczone wsie. Tam jest to "coś", co... i wtedy wracamy;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Staszek Paliwko
Zwiedziłem Tworylne i Krywe. Jestem zafascynowany. Obie miejscowości zrobiły na mnie gigantyczne wrażenie, porównywalne do wielu opuszczonych kompleksów, które widziałem. Więcej w Bieszczady raczej nie wrócę ze względu na liczbę turystów. Jeśli jednak bym zmienił zdanie, to tylko ze względu na te wsie i kilku wspaniałych miejscowych ludzi z Bieszczad, których spotkałem.
Dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi, mogę podrzucić kilka zdjęć stamtąd.
A 'kiedy tam Byłeś...w długi weekend....?
Cytat:
Zamieszczone przez
delux
A 'kiedy tam Byłeś...w długi weekend....?
Dokładnie tak, początek maja.
Cytat:
Zamieszczone przez
Staszek Paliwko
Dokładnie tak, początek maja.
Piątek 03.05.2013r. Dziewiąta rano. Ja, Bożenka, Tworylne, cisza, śpiew ptaków, szum Sanu (bajka). W samotności wędrujamy śladami przeszłości, przemierzając puste łąki Tworylnego. Wracając w południe, może nie tłumy, ale mijamy dużo ludzi. Czyli - tylko rankiem !!!