Odp: Bieszczady w czerwcu na 10 dni. Jaka trasa? Co zabrać? [wydzielony]
Tak zastanawiałem sie nad karimatą ale trzeba zabrać .... troszkę rzeczy mocne buty mapy jakąś kasę .... jedzenie tak jak Hero pisze na miejscu kupię .....spokojnie wytrzymuję parę dni bez pożywienia ale woda musi być .....czy idąc szlakiem ...czaerwonym .....mozna znaleść potok i czy można z niego pić ...... podpowiadano mi abym kupil jakieś tabletki na odkażenie wody ..... czy wystarczy ją zagotować .... rzeczy proste ale zawsze mile widziana odpowiedz wieloletnich bywalców ...notes zabiorę aparat fotkę pstryknąć ..... ... i pewnie mam taką cicha nadzieję że jeszcze nie raz wrócę tam .....pozdrawiam . mariusz.
Cytat:
Zamieszczone przez
cukrus01
....spokojnie wytrzymuję parę dni bez pożywienia ale woda musi być .....czy idąc szlakiem ...czaerwonym .....mozna znaleść potok i czy można z niego pić ...... podpowiadano mi abym kupil jakieś tabletki na odkażenie wody ..... czy wystarczy ją zagotować .....
Tak, masz rację, woda to bardzo ważna sprawa a szczególnie gdy słońce przygrzeje a temperatura podskoczy. Pytasz czy można pić wodę z potoku?. Wielokrotnie korzystałem z tych dobrodziejstw przyrody będąc w wyższych partiach Bieszczadów i nigdy z tego powodu nie miałem kłopotów zdrowotnych. W jednym przypadku, wspinając się na Widełki od strony północnej, trafiłem na ledwo sączący się potoczek. Wodę zbierałem w nakrętkę od butelki aby jednorazowo poczynić kilka łyków i ugasić suchość w gardle. W związku z tym, że miałem jeszcze przed sobą spory odcinek do pokonania, postanowiłem zrobić trochę zapasu tej wody. Gdy uzbierałem 1/4 butelki zobaczyłem pływające tam małe białe stworki. Przyznaję, że nie zrobiły na mnie większego wrażenia gdyż to co mi najbardziej doskwierało, zostało zaspokojone:). Na pewno przegotowanie wody pozbawi ją różnych nieproszonych gości, natomiast tabletki spowodują zmianę smaku źródlanej bieszczadzkiej wody. Wielu bieszczadzkich "łazików" pewnie piło wodę z potoków a ja nie słyszałem aby komuś zaszkodziła.
Witaj ponownie dzięki za informację ...różnie piszą ale myślę że z jakiegoś cieku lub potoczku zawsze coś się uzbiera ..... mapa jakaś już jest przewodnik ubrania są ....ale mam pytanie czy brać coś do rozpalenia ognia chodzi mi o menażkę ..... oraz co zabrać aby zagotować np....wodę macie jakieś sprawdzone patenty ...... jakie kuchenki i jakie paliwo proszę o podpowiedz i z góry za nią dziękuję . pozdrawiam Mariusz .