Odp: Pod koniec września idę pierwszy raz sam z plecakiem - proszę o wszelkie rady!!!
Telefon by się przydał, najlepiej taki, żeby się pogodę dało sprawdzić... A i żeby jakaś dokumentacja wycieczki została w pamięci...
Co do termosu z zupą, to tez uważam, że lepszym wyjściem będzie kartusz z gazem + kubek 0,5l do gotowania. Wrzątek masz po kilku minutach, a co z niego zrobisz (zupa/herbata/whatever) to twój wybór. Polecam wziąć ze dwa liofilizaty (gotowe dania do zalania wrzątkiem, gdyby akurat ci się zachciało jeść w terenie); więcej nie ma sensu, bo sklepy w każdej miejscowości.
Sandały przy 10-16 stopniach do dobry wybór ;-) jest przyjemnie rześko.
Co do karimaty... ja bym wziął, ale jeśli zakładasz noclegi tylko "w cywilizacji", to może faktycznie nie brać.. Dużo nie waży co prawda..
Plastry na odciski (a raczej na pęcherze) - polecam Compeedy.
Odp: Pod koniec września idę pierwszy raz sam z plecakiem - proszę o wszelkie rady!!!
Kochani, dzięki za wszystkie rady, mam jeszcze pytanie odnośnie noclegów, schronisk itd. Czy możecie napisać zgodnie ze swoją wiedzą, gdzie warto zanocować, a które przybytki omijać, gdzie można coś zjeść, a gdzie trzeba wziąć swoje? Poniżej zamieszczam listę miejsc gdzie planuje nocować, dopisujcie proszę co wiecie :)
Przemyśl - Schronisko Młodzieżowe PTSM Matecznik - słyszałem całkiem dobre opinie
Kalwaria Pacławska - Pod Wiśnią Agroturystyka
Ustrzyki Dolne, albo coś ciut wcześniej
Chrewt - są podobno jakieś ośrodki nad jeziorem, ale szczegółów nie znam; teraz znalazłem Ośrodek Wypoczynkowy Moklik, byliście tam może???
Chata Socjologa - czytałem, że nie ma bieżącej wody, jedzenia, prądu itd
Schronisko Studenckie Koliba (opcja)
Ustrzyki Górne - Kremenaros (??)
Bacówka PTTK Pod Małą Rawką - słyszałem dużo dobrego
Szkolne Schronisko Młodzieżowe Wetlina (???)
Bacówka PTTK pod Honem -
Schronisko w Łupkowie
Schronisko PTTK Komańcza
Chatka Studencka w Zyndranowej - czy to prawda, że działa tylko do końca września????
Chatka Studencka Zawadka Rymanowska ???
Z góry wielkie dzięki :)
Z tej listy spałem tylko w Kremenarosie i Bacówce pod Honem - za to niedawno, w sierpniu. Zjesz w obu, ale w Cisnej jak chcesz pifko do kolacji - kup w sklepie. Od kwietnia jest nowy ajent i deklarował, że alko w sprzedaży tam nie będzie, ale można przynieść swoje....a, ze do sklepu jest kawałek , a ja szedłem z Chatki Puchatka, zadowoliłem się herbatą. Nie pijam jakoś %, ale po 10 czy wiècej godzinach marszu, ma swój smak ☺.
Pod Honem też troche hard core'owo pod prysznicem, ale dobre i to. Choć liczę, że jak trafię tam za rok czy dwa, warunki będą lepsze (z racji niedawnego startu, trza dać kredyt zaufania i już)
Super, dzięki :) A Kremenaros?
Cytat:
Zamieszczone przez
cubic
Super, dzięki :) A Kremenaros?
Nie wiem, jak teraz. Parę lat temu było dość kiepsko. Polecam Hotelik Biały.
Dla mnie Kremenaros spoko. Tylko ekipa jak bylem w barze jakaś malo ogarnięta. Na początku stwierdziły, ze nie ma miejsc w pokojach i nie ma opcji spania na glebie........ potem łaskawie zgodziły się na glebę, a potem dobrzy ludzie nocujący w jednym z pokoi oznajmili, ze spią w 2os w 5-ce. Dopłata i spanie na łóżku. O tyle ważne,ze byla tam jakas niezle imprezowa ekipa i krecili sie dlugo miedzy pokojami a wc- dokładnie tam gdzie się juz rozłożyłem (pozdr dla K. z E. , może czytasz?). Poza tym spoko. Warunki ok. Ja nie korzystałem, ale podobno do noclegu warto wykupić śniadanie, chyba 10pln za konkretny szwedzki stół. Tylko trzeba się wieczorem wpisać na listę.
Cytat:
Zamieszczone przez
cubic
Kochani, dzięki za wszystkie rady, mam jeszcze pytanie odnośnie noclegów, schronisk itd. Czy możecie napisać zgodnie ze swoją wiedzą, gdzie warto zanocować, a które przybytki omijać, gdzie można coś zjeść, a gdzie trzeba wziąć swoje? Poniżej zamieszczam listę miejsc gdzie planuje nocować, dopisujcie proszę co wiecie :)
Przemyśl - Schronisko Młodzieżowe PTSM Matecznik - słyszałem całkiem dobre opinie
Kalwaria Pacławska - Pod Wiśnią Agroturystyka
Ustrzyki Dolne, albo coś ciut wcześniej
Chrewt - są podobno jakieś ośrodki nad jeziorem, ale szczegółów nie znam; teraz znalazłem Ośrodek Wypoczynkowy Moklik, byliście tam może???
Chata Socjologa - czytałem, że nie ma bieżącej wody, jedzenia, prądu itd
Schronisko Studenckie Koliba (opcja)
Ustrzyki Górne - Kremenaros (??)
Bacówka PTTK Pod Małą Rawką - słyszałem dużo dobrego
Szkolne Schronisko Młodzieżowe Wetlina (???)
Bacówka PTTK pod Honem -
Schronisko w Łupkowie
Schronisko PTTK Komańcza
Chatka Studencka w Zyndranowej - czy to prawda, że działa tylko do końca września????
Chatka Studencka Zawadka Rymanowska ???
Z góry wielkie dzięki :)
Nie bardzo Cię rozumiem. Chcesz nocować jedną noc i iść dalej ?
To jaką masz alternatywę ? jaką masz pewność że w danym miejscu będzie zgrana ekipa ?
Jedną noc to z jeżami w betoniarce ..... jak mawiali rezerwiści
Problem możesz tylko mieć
Cytat:
Schronisko PTTK Komańcza
bo o ile mi wiadomo nie działa od kilku miesięcy, ale jeśli wcześniej wymieniasz Łupków to i tak Ci nie po drodze.
...a co do Zyndranowej , jeśli chatka nie funguje to kieruj się na Jaśliska - fajna miejscówa
Cytat:
Zamieszczone przez
Yosarian
Na płyn w chacie to raczej bym nie liczył.
Odkąd pamiętam, płyn w Chacie Socjologa zawsze był, zmywak, ściereczki itp, wszelkie garnki, patelnie, kubki i mnóstwo sztućców. Wątpię aby coś się zmieniło. Były też miski osobne do zmywania naczyń i osobne do mycia siebie. Jedno co w chacie trzeba było robić, to przynieść wodę ze studni, chociaż mi to się nigdy nie zdarzyło bo zawsze trafiałam na wiadra pełne wody. Nie wiem, jak obecny gospodarz gospodarzy ale możesz zadać pytanie na ich stronie www.otryt.bieszczady.pl. Powodzenia
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Jedną noc to z jeżami w betoniarce ..... jak mawiali rezerwiści
Haa......aż się uśmiechnęłam:-D
Cubuc, pamiętaj, że Chata Socjologa w okresie 23-25 września jest wyłączona z ruchu turystycznego, ze względu na coroczną imprezę "Barana", zakończenie sezonu. Wszelkie informacje znajdziesz na ich stronie, w chacie nie trzeba mieć karimaty, wystarczy sam śpiwór. Można poprosić gospodarza o doładowanie np. komórki bo jest zasilanie z baterii słonecznych, obowiązuje jednak zakaz używania telefonu. Jest nawet papier toaletowy.