5 załącznik(ów)
Odp: Stoh triplex, panna młoda, Pop Ivan i польський міністр
Po niespełna 24 godzinach od wyjścia z pracy stałam już u podnóża gór Marmaroskich. W tym momencie wróciły wspomnienia sprzed 10 miesięcy, gdy wędrowałam odcinkiem od Popa Iwana Marmaroskiego po Stoha i dalej hen Czywczyny i Hryniawy. Tym bardziej cieszyłam się, że wybór padł na ten odcinek górski -od Stoha do Popa Iwana Czarnohorskiego -bo z Stohem mam sentyment a dalej ku Popowi to właściwie jeszcze nie szłam a bardzo chciałam pójść. Podejście do granicy z Rumunią było dość strome ale daliśmy radę :D A jak pojawila się już granica - powróciły wspomnienia! Stoh to jeden z moich ulubionych szczytów Ukraińskich. Raz, że jest on triplexem dawnego styku Polski - Rumuni i Czechosłowacji. Dwa -że podejście na niego budzi dreszczyk emocji, bo często strażnicy graniczni udaremniają na niego wejście dlatego zawsze należy zachować konspirację i tak też było tym razem :) Trzy - od strony zachodniej jest pieruńsko stromy. Cztery -każda osoba, którą widziałam która na niego weszła zawsze jest ogarnięta euforią że się udało ;D Stoh ma to coś w sobie. Ja byłam na nim już 2 razy i myślę, że jeszcze nie raz będę. No i te piękne widoki - Farcaul, Michailecul, Pop Iwan Marmaroski, Czarnohorski, Czywczyny.
Załącznik 43151 Załącznik 43152 Załącznik 43153 Załącznik 43154 Załącznik 43155
Cytat:
Zamieszczone przez
jojo
No to jedziemy całą nockę z Turki do Tiaczewa w exclusive kusztetkach za jedyne 99 UAH czyli ok. 14,5 zeta.(...)
Jak zwykle mistrzostwo należy dla Ciebie w podróżowaniu miejscowymi środkami komunikacji.
,... Siedząc przed ekranem wpatruję się w kolejne obrazki z radością, że popełniłeś pierwszą na forum relację z niezliczonych eskapad ukraińskich.
Bo tak Heniu po Ukrainie podróżuje się najlepiej :D Pociągi ukraińskie dalekobieżne kupiejne są w całkiem dobrych warunkach i cenach -drugi raz jadę nim na czarnohorę a ponad miesiąc temu jechałam podobnym nad Morze Czarne. Ale o mistrzostwie Joja w planowaniu ukraińskiej logistyki jeszcze będzie dużo mowy i podziwu ale o tym w stosownej chwili :)
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
,... Siedząc przed ekranem wpatruję się w kolejne obrazki z radością, że popełniłeś pierwszą na forum relację z niezliczonych eskapad ukraińskich.
No toś mnie Heniu dogryzł - muszę się jednak bronić. Jako Nasz Guru, Ataman, 3 krotny złoty medalista forumowy powinieneś zauważyć moją wzmożoną aktywność na forum zwłaszcza w tym roku i że już dawno jako pisarz i wklejacz zdjęć wyprzedziłem naszego kumpla :
Ciepły - 3 posty na Forum (z którym wcześniej rzeczywiście współpracowałam w zakresie ilości postów - ale Go zdradziłem).
Jimi spałaś na górnej półce w tym exclusive pociągu? Bo mi się też to przydarzyło, a wszystko przez jojo bo zajął najlepszą dolną miejscówkę. I cały czas mnie nurtuje jak to możliwe, że stamtąd nie spada się?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jimi
Ale o mistrzostwie Joja w planowaniu ukraińskiej logistyki jeszcze będzie dużo mowy i podziwu ale o tym w stosownej chwili :)
JIMI - ale przecież poza pociągiem TURKA - TIACZEWO (za 14,5 zeta) nie było już żadnego planowania ukraińskiej logistyki. Od Tiaczewa przez kolejne dni nie wiedzieliśmy kiedy, gdzie, o której, za ile i czym będziemy podróżować. Nawet nie wiedzieliśmy czy podążymy na Uroczysko Komen, może Stoha, a może na POPA Ivana i Dzembronię - a już na pewno nie planowaliśmy że wylądujemy w Szybenem z Miejscowymi Lesorubami. Właśnie to jest najfajniejsze w wycieczkach po tej krainie.
A już o польський міністр nie wspomnę .....
I Pannie Młodej też ...
Dzięki że piszesz i wklejasz bo już myślałem że sam uparcie będę to ciągnął.
Cytat:
Zamieszczone przez
bieszczadzka kuna
Jimi spałaś na górnej półce w tym exclusive pociągu? Bo mi się też to przydarzyło, a wszystko przez jojo bo zajął najlepszą dolną miejscówkę. I cały czas mnie nurtuje jak to możliwe, że stamtąd nie spada się?
No nie Kuna - Ty to wtedy chyba naprawdę powspółpracowałaś z kolegą SZABO **** jak nie zauważyłaś że moją dolną miejscówkę przekazałem bardziej zmęczonemu koledze z Grodu Kraka, a sam całą noc kurczowo trzymałem się drutu podtrzymującego firankę, bo w sennym amoku widziałem całą noc spadające 89,5 kilo na podłogę w Orient Ekspressie.
Kuna, chyba 5 razy jechałam takim pociągiem i zawsze biorę górę! Teraz nawet wypadło mi miejsce dolne ale zamieniłam się specjalnie by mieć górne :D (różne są upodobania).
Ja będę pisać, tylko teraz nie miałam za bardzo kiedy ale postaram się nadrobić ;p
Cytat:
Zamieszczone przez
jojo
No nie Kuna - Ty to wtedy chyba naprawdę powspółpracowałaś z kolegą SZABO ****
Tak a i owszem jako Minister Kultury :-D Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy relacji
9 załącznik(ów)