Odp: Pikuj - instrukcja obsługi
Szukałem , ale bezskutecznie.
Wychodzi na to najbliższa miejscowość gdzie docierają marszrutki to Wysockie Wierchne
Znalazłem też do Libuchory jeden kurs dziennie z Turki
Ja bym spróbował jeszcze wysłać maila do gościa który tam mieszka
info@husnewyz114.com.ua
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Znalazłem też do Libuchory jeden kurs dziennie z Turki
Co ciekawe - nie widać w "tureckim" rozkładzie autobusu z Libuchory do Turki. Jeśli jeżdżą tylko w jedną stronę, to sporo ich tam musi już stać:-)
Podpowiedzcie proszę, w jaką mapę wyposażyć się na wyprawę "Sianki -> Pikuj"? Znalazłem kilka wydawnictw, ale nie wiem które lepsze ;)
Dostępne są dwie dobre mapy (czeska i ukraińska) , różniące się niuansami.
Pasmo Pikuja jest łatwe do orientacji w czasie ładnej pogody. Gorzej gdy otuli Cię tuman (chmura) wówczas przydadzą się czeskie mapy które zainstalowałeś sobie w smarkfonie jeszcze w domu no i (+ obie ołasti - oczywiście) . Bez dodatkowych kosztów poprowadzą do celu.
Jest jeszcze wydana przez Compass mapa Użański Park Narodowy. Nakład papierowy wyczerpany, ale można kupić wersję elektroniczną. Gdybym miał wybrać jedną mapę wybrałbym jednak ukraińską mapę Верховинський Вододільний Хребет. Полонина Руна.
Dzięki wszystkim za udzielone tu informacje. Dzięki Wam udało mi się przejść całe pasmo Pikuja i szczęśliwie wrócić do domu :)
Informacje które mogą się przydać przyszłym wędrowcom:
- przejście graniczne w Krościenku (do jakieś 20 minut) spowrotem troszkę dłużej - ponad 4 godziny.
- jakość dróg dobra, od granicy do Starego Samboru dziurawy asfalt, od Starego Samboru do Sianek idealnie gładki i szeroki asfalt, od Sianek do Użoka coś co kiedyś było asfaltem.
- Auto zostawiliśmy w Użoku, po prawej stronie drogi jadąc od Sianek jest coś w stylu hotelu/ośrodka wypoczynkowego. Za 3 dni - 300 hrywien.
- na połonine są 2 dobre miejsca na nocleg, pierwsze za szczytem "Starostyna" - jest miejsce na ognisko i podobno blisko jest źródło. Drugie miejsce jest przed Wielkim Wierchem - osłonięte skałami, przygotowane palenisko.
My zeszlismy z Pikuja szlakiem do Biłasovicy. W pierwszym spotykanym sklepie/barze (przed nim mnóstwo aut turystów) miła Pani po krótkiej rozmowie zorganizowała nam transport spowrotem do Użoka. Po 15 minutach przyjechał Vasyl i w niecałą godzinkę byliśmy na miejscu. Koszt 700 hrywien. Może nie mało, ale szybko i w miarę komfortowo :)
I jeszcze jedno - brunatna plama poruszająca się na szczycie przed nami to niekoniecznie misiu, nam trafił się samotny koń :D
Cytat:
Zamieszczone przez
adr.samul
(...)
Informacje które mogą się przydać przyszłym wędrowcom:
- przejście graniczne w Krościenku (do jakieś 20 minut) spowrotem troszkę dłużej - ponad 4 godziny.
Pewnikiem wracałeś w niedzielę po południu, wtedy jest największy ruch z Ukrainy do Polski
Cytat:
Zamieszczone przez
adr.samul
- jakość dróg dobra, od granicy do Starego Samboru dziurawy asfalt, od Starego Samboru do Sianek idealnie gładki i szeroki asfalt, od Sianek do Użoka coś co kiedyś było asfaltem.
- Auto zostawiliśmy w Użoku, po prawej stronie drogi jadąc od Sianek jest coś w stylu hotelu/ośrodka wypoczynkowego. Za 3 dni - 300 hrywien.
Ciekawsza wersja to zostawienie samochodu w Siankach i zjechanie elektriczką poprzez wiadukty i tunele do Wołosianki
Opłata za parking dość spora
Cytat:
Zamieszczone przez
adr.samul
- na połonine są 2 dobre miejsca na nocleg, pierwsze za szczytem "Starostyna" - jest miejsce na ognisko i podobno blisko jest źródło. Drugie miejsce jest przed Wielkim Wierchem - osłonięte skałami, przygotowane palenisko.
Na Połoninie Pikuja są 4 dobre miejsca biwakowe z wodą . To o którym piszesz, jest najładniejsze, to Pańska Dolina , czyli miejsce z ruinami dawnego polskiego schroniska (pewnie zajrzeliście tam ?)
Cytat:
Zamieszczone przez
adr.samul
My zeszlismy z Pikuja szlakiem do Biłasovicy. W pierwszym spotykanym sklepie/barze (przed nim mnóstwo aut turystów) miła Pani po krótkiej rozmowie zorganizowała nam transport spowrotem do Użoka. Po 15 minutach przyjechał Vasyl i w niecałą godzinkę byliśmy na miejscu. Koszt 700 hrywien. Może nie mało, ale szybko i w miarę komfortowo :)
(..)
Powrót do samochodu to często trudny logistycznie temat, rozpracowaliście superowo
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Pewnikiem wracałeś w niedzielę po południu, wtedy jest największy ruch z Ukrainy do Polski
Generalnie jak się już wielokrotnie przekonaliśmy z przekraczaniem granicy to wiadomo, że nigdy nic nie wiadomo :)
Tydzień temu w sobotę koło południa wyjazd na UA przez Krościenko dwie godziny dwadzieścia minut. Strona granica.gov.pl podawała czas 0 godz. :) - tacy są dowcipni.
Powrót w nocy z piątku na sobotę a więc w teorii nie powinno być tragicznie, przez Korczową - 5 godzin.
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Na Połoninie Pikuja są 4 dobre miejsca biwakowe z wodą . To o którym piszesz, jest najładniejsze, to Pańska Dolina , czyli miejsce z ruinami dawnego polskiego schroniska (pewnie zajrzeliście tam ?)
Gdzie są pozostałe źródełka ? I jak z jakością wody ? Filtrować / lub jakieś tabletki aby ewentualnie woda była zdatna do picia ? Czy bezpośrednio ze źródełek ?
Chcesz wodę źródlaną filtrować ....?
Idąc od strony Sianek grzbietem Pasma Pikuja masz najpierw żródło rzeki Uż, następne źródło jest na polance przed Kińczykiem Hnylskim
kolejne (zaznaczone na wszystkich mapach) to te pod Starostyną ,
jest też źródełko pod samym szczytem Pikuja (w stronę Szerebowca) ale ja nigdy go nie szukałem
Polecam jako lekturę uzupełniającą
http://rugala.pl/blog/2015/04/bieszczady-wschodnie-praktyczne-informacje/
a mapę masz tu