-
4 załącznik(ów)
bieszczadzkie wulkany mogą zaatakować ?
Stałym porannym zwyczajem mieszkańców osiedla "Manhattan" w Starym Siole jest spoglądanie na pobliski, doskonale widoczny wulkan.
Bo, że jest to wulkan nie ulega żadnej wątpliwości: typowy kształt, oderwany jeden bok góry po niegdysiejszym wybuchu, klasyczna śnieżna czapa.
Co prawda najstarsze pisane kroniki nie odnotowują wybuchu ale przekaz zachowany w legendach i pieśniach wędrownych bardów stwierdza jednoznacznie - kiedyś wybuchał, nawet okresowo. Poza tym ... ileż to razy na świecie wulkany, zdaje się wygasłe, budziły się.
Załączona fotka nie pozostawia złudzeń, że to ... jest to.
(dla niezarejestrowanych link) - http://forum.bieszczady.info.pl/file...u_pieniu_3.jpg
I nareszcie jesienią zeszłego roku coś się zaczęło dziać ! Kilkukrotne głuche dudnienie (co prawda niedowiarkowie twierdzili, że to na pewno beczki z piwem wysypały się z samochodu przy dostawie do kawiarni "Stare Sioło"), jakieś inne dziwne odgłosy, syk pary i ..... pojawił się nad wulkanem klasyczny pióropusz, wkrótce rozciągnięty przez wiatr w piękny warkocz.
(dla niezarejestrowanych link) - http://forum.bieszczady.info.pl/file...kan-dymi_3.jpg
Popłoch był znaczny, a z powodu niepewności jutra wypito wszystkie zapasy z okolicznych sklepów.
Po kilku dniach aktywność wulkanu wyraźnie zmalała, wręcz zamarła. Jednak dalej jest tam codzienny niepokój ..... pieprznie wreszcie czy nie ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez jeden z Pulpitów
Bo, że jest to wulkan nie ulega żadnej wątpliwości:
Pulpit dobre to jest --nie wykluczone ,że to był kiedys wulkan.
-
2 załącznik(ów)
Odp: A może......nieaktualne fotki ?
:) bo ta mniejsza dziewczynka zajmuje naszą uwagę ......(matura).
Okolice i sam Sękowiec (wtedy jeszcze Sękowiec)
Pozdrawiam PF
-
2 załącznik(ów)
To i ja coś dorzucam. Jabolu, ale w schronisku ukazanym na zdjęciu nr 1 to dość często się spało, prawda? (tym razem kima Miś). Zdjęcie nr 2 to pewna chata w pewnej bieszczadzkiej wsi, gdzie bardzo dużo się działo:)
Za czas jakiś zamieszczę zdjęcia prehistoryczne.
-
2 załącznik(ów)
No to jeszcze dwie. Zdjęcie przedstawiające podróż bieszczadzkim stopem, jest chyba najfajniejszym zdjęciem jakie posiadam:)
PS Jabol jak wiesz posiadam trochę twoich starych fot, w związku z czym mam zapytanie, czy wyrażasz zgodę by je w tym miejscu upublicznić?
-
4 załącznik(ów)
I ja dołączę kilka pradawnych fotek z archiwum Nadl. Baligród. Nie pytajcie gdzie, kiedy i kto robił...
Może coś poskanuję wieczorem z dzieciństwa... Kuźwa już jest wieczór.
-
4 załącznik(ów)
A to okolice Makowej (Pogórze Przemyskie) z oryginalnymi podpisami z archiwalnego albumu ZBL-u:
-
5 załącznik(ów)
Z wizytą u Victorinich
Dopiero dzisiaj odkryłem ten wątek. Pozwolę sobie od czasu do czasu coś to wrzucić.
Z wizytą u Victorinich. Tak Wyglądało Sokole w roku 1974. Nie wiem jak wygląda teraz, od tego czasu nie byłem tam.
Przyszliśmy tu wieczorem. Pół nocy siedzieliśmy w kuchni, śpiewając i słuchając opowieści gospodarzy.
Zdjęcia pochodzą z poranka drugiego dnia.
1. Poranna toaleta. Panie myją sie po lewej stronie łódki (nie widać na zdjęciu), panowie po prawej.
2. Dom Victorinich.
3. Śniadanie pod gruszą.
4,5 - Żegnamy Sokole, wymarsz w kierunku Paniszczowa.
-
4 załącznik(ów)
Troszkę ze starych pocztówek...
1."Ujście Wołosatego do Sanu"
2."Serpentyny pod Brzegami Górnymi"
3."Myczkowce - DW Energetyk"
4."San pod Zatwarnicą"
Załącznik 6823Załącznik 6824Załącznik 6825Załącznik 6826
-
1 załącznik(ów)
A to poznajecie?
Zdjęcie z archiwum ustrzyckiego ZBL.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
A to poznajecie?
Jakby Lutowiska. Były czasy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Jakby Lutowiska. Były czasy...
No i te samochody...
-
Zaraz tam samochody. Warszawa sobie jedzie...
-
5 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
Warszawa sobie jedzie...
Pamiętam je też w wersji szynowej. Czasami przyjeżdżali na inspekcje z Krakowa bodajże, przez Zagórz i Komańczę do Łupkowa. Dziś taka Warszawa na szynach dopiero by furorę robiła :) Fot niestety brak :(
-
Gdzieś fotkę widziałem takiego cuda. Jak znajdę to zapodam. Najpierw sobie musze przypomnieć gdzie.
-
Gdzieś taką fotkę ostatnio widziałem. Może sobie przypomnę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
Gdzieś taką fotkę ostatnio widziałem. Może sobie przypomnę.
http://www.syrena.nekla.pl/forum/alb...fe4a5cffdd9790
jest bryka :)
i z Chabówki:
http://www.skansen.koti.pl/cgi-skans...ki/kartka3.cgi
-
1 załącznik(ów)
-
-
...co do Warszawy na kółkach.. orientuje się ktoś może czy to wielki skok, posadzić takową na podwoziu z Uaza albo Gaza? Nie znam się na mechanice do tego stopnia... ajjj... drezyny jak widzę to mi sie Kiju przypomina na tym "komarku" wąskotorowym
-
4 załącznik(ów)
Obiecałam sturnusowi kilka zdjęć, niestety nie mogę ich zeskanować. Zrobiłam zdjęcia aparatem kilku, niestety jakoś fatalna no ale żeby nie być gołosłownym to coś wrzuce...
1. Roztoka pocztówka 74r.
2. Tarnica (poźniej pocztówka) około 71r.
3. Jezioro Duszatyńskie 81r.
4. Baligród pocztówka tutaj notatka : "Pomnik ten a właściwie radziecki czołg lekki T70 został uwieczniony przez Jana Gerharda w powieści "Łuny w Bieszczadach". Czołg ten stał na rynku Baligrodzkim od 1944 do 75r. W połowie października 75r. został on przekazany do Wyższej Oficerskiej Szkoły Pancernej im. Stefana Czarnieckiego w Poznaniu. W zamian komendant tejże szkoły przekazał władzom Baligrodu czołg średni T-34, któy ustawiono na postumencie" (22.06.76r.)
Załącznik 6880Załącznik 6881Załącznik 6882Załącznik 6883
-
4 załącznik(ów)
Wygrzebałem w kompie jeszcze kilka pradawnych fotek.
W nazwach plików oryginalne podpisy do zjęć.
PS Ta cerkiew na drugim zdjęciu to chyba w Osławicy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Ta cerkiew na drugim zdjęciu to chyba w Osławicy.
A nawet na pewno. Krzyż po lewej stoi do dziś, tylko droga oczywiście biegnie nieco inaczej; stara droga do Osławicy od strony Komańczy skręcała za osuwiskiem/skałką w lewo pod wiadukt kolejowy i potem zaraz w prawo biegnąc wzdłuż torów i rzeki. Też w zasadzie istnieje do dziś.
-
1 załącznik(ów)
A ten przepiękny ryneczek poznajecie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
A ten przepiękny ryneczek poznajecie?
To mi wygląda na Baligród.
-
5 załącznik(ów)
Okolice Arłamowa Anno Domini 1960:
-
2 załącznik(ów)
Budowa jednej z bieszczadzkich dróg - układanie szczotki
-
2 załącznik(ów)
W nawiązaniu do budowy dróg, zdjęcia nie archiwalne ale odnoszą się do tego okresu. Na szlakach można znaleźć jeszcze pamiątki w postaci pomników stawianych budowniczym o których w tej chwili nikt nie chce pamiętać. Oto przykład takiego dzieła ...
pozdrawiam
Marek
-
Witam!
..... a "przykład takiego dzieła" (ten konkretnie) znajduje się w Zatwarnicy (lub za - jak kto woli ) przy drodze do wodospadu na Hylatym .
Drugi "przykład" przy drodze do Suchych Rzek .....
Pozdrawiam PF
-
3 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Ten czołg już tu nie stoi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Ten czołg już tu nie stoi.
Marcin , czy to w Baligrodzie ten ciężki czołg ? teraz stoi tam inny??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
czy to w Baligrodzie ten ciężki czołg ? teraz stoi tam inny??
Słabe zdjęcie, ale po cokole wychodzi że Baligród. Lekki czołg T-70, zamiast obecnego T-34/85.
-
Jedyny, który zachował się w Polsce. Największy "zabytek techniczny" zabrali nam w 1975 r. do Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Pancernych w Poznaniu. W Bieszczadach z tego co pamietam walczyły trzy T-70.
-
Zdjęcie było w fatalnym stanie, ale swoje lata ma. To pierwszy czołg, który stał w Baligrodzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Jedyny, który zachował się w Polsce. Największy "zabytek techniczny" zabrali nam w 1975 r. do Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Pancernych w Poznaniu. W Bieszczadach z tego co pamietam walczyły trzy T-70.
i były za ciężkie na ówczesne Bieszczady i ugrzęzły..
ps.ja go jeszcze pamiętam tam w Baligrodzie na cokole oczywiście , i ten dom w tle charakterystyczny
ps.' Lucyna Ty nie pamiętasz tego, jak walczyły ;), Ty co najwyżej słyszałaś o tym:grin:
-
-
3 załącznik(ów)
Odbywając spotkanie (przy mieszance - przefermentowanej- z wiśni,miodu, wody i kwiatu dzikiego bzu) z kolegą z ktorym kiedyś się .... powspominaliśmy "nasze" ...
Ośmielony po .... i po spotkaniu z... i pobudzony (jakże lubianymi..) widoczkami lezaka w Sanie czy widoczkow znanych .... no dość sporo bylo ostatnio wody .... z przed dwudziestu lat:
Pozdrawiam PF
-
3 załącznik(ów)
Rok póżniej ale już w kolorze :wink:
Pozdrawiam PF