-
Odp: Aktualna POGODA w Bieszczadach
Od wczoraj jestem w UG. Pogoda jest wyborna-dzisiaj z Halicza wróciłem opalony jak murzynek.W górze jest jeszcze dość dużo śniegu(dużo więcej niż w zeszłym roku o tej samej porze).Co najważniejsze ludzi brak-wczoraj jedna osoba(rejon Caryńskiej),dzisiaj dwie.
-
Ehhh jak to czytam to tylko mi się marzy, żeby się tam wybrać w końcu :):)
-
Witam, na sam początek chciałbym się przywitać, gdyż jestem nowy na forum i to mój pierwszy post.
Wybieram się w bieszczady 26 kwietnia, mam zamiar odwiedzić połoniny, rawkę, oczywiście tarnicę i może wdepne na szlak graniczny, wie może ktoś jaka pogoda obecnie tam panuje no i jaką zapowiadają na długi weekend.
pozdrawiam wszystkich
-
dla mnie taka pogoda na tydzień z góry to raczej wróżenie z fusów....ale z drugiej strony sama bym chciała wiedzieć jak to będzie z pogodą w weekend majowy:smile:
może ta strona Ci coś podpowie: www.pogodynka.pl
i miłego pobytu w Bieszczadach życzę!!!
-
Dziś ciepło i bez opadów, jutro jeszcze cieplej i najważniejsze - wszystkie znaki na niebie wskazują ;), że zapowiada się piękny weekend. Bosssko...
-
Jak dzisiaj wygląda pogoda w Bieszczadach?
-
Swieci słońce, wieje wiatr i chłodno.
-
-
24 listopada 2008 r. GOPR przestrzega turystów przed wędrówkami
W górach panują fatalne warunki turystyczne. Wiatr wieje od 90 do 120 km na godzinę!
W niektórych partiach połonin leży już półtora metra śniegu, a w rejonie Wielkiej Rawki obowiązuje pierwszy stopień zagrożenia lawinowego.
Dziś rano na Połoninie Wetlińskiej temperatura spadła do 11 stopni poniżej zera. W dodatku wieje tak mocno, że idąc z łatwością można stracić równowagę. Co to oznacza?
- W żadnym razie nikt nie powinien wybierać się na górskie szlaki - przestrzega Waldemar Olszewski, dyżurny ratownik GOPR w Sanoku. - W takich warunkach bardzo łatwo zgubić drogę i wychłodzić organizm.
Mimo że w niedzielę w paśmie połonin było spokojniej niż dziś, to i tak turyści najedli się strachu.
- Zabłądzili, na szczęście mieli telefon komórkowy i zadzwonili do nas po pomoc - informuje Waldemar Olszewski. -Nikomu nic się nie stało, ale to nauczka, by nie lekceważyć zimą gór.
http://www.odkryjbieszczady.pl/
A lekko tydzień temu miałem jeszcze taką ładną pogodę :)
-
Niech nikogo nie zmylą promienie słoneczne oświetlające dzisiaj niektóre partie Lutowisk. Niech nikogo nie zmylą zielone miejscowe łąki be krzty śniegu.
ON JEST
i czaji się.
Zaczajił się skrycie układając się na połoninach. Porobił zasadzki sięgające kolan, w lasach wymieszał się z wodą tworząc przemaczającą bryję.
A do tego jego kumpel wiatr pozwiewał wszytkich turystów (razem z przewodni(cz)kami.
Pozostał spokój i widoki siegające poza Pasmo Pikuja.
Tak, było dzisiaj.
-
11 grudnia 2008 r. Pierwszy stopień zagrożenia lawinowego
W górnych partiach Bieszczad obowiązuje pierwszy, w pięciostopniowej rosnącej skali, stopień zagrożenia lawinowego - poinformował ratownik dyżurny bieszczadzkiej grupy GOPR, Radosław Sikora. - Zagrożenie lawinowe dotyczy przede wszystkim masywów Małej i Wielkiej Rawki, Szerokiego Wierchu i Połoniny Caryńskiej - powiedział ratownik.
W ocenie GOPR, w całym paśmie Bieszczad warunki turystyczne są trudne.
W czwartek rano na Połoninie Wetlińskiej było 2 stopnie mrozu. Na połoninach leży średnio ok. 20 cm zmrożonego i przewianego śniegu. Wieje bardzo silny wiatr, a widoczność dochodzi do kilkunastu kilometrów.
W położonych niżej miejscowościach pokrywa śniegu wynosi ok. 1 cm. W Ustrzykach Górnych i Cisnej rano termometry wskazywały 3 stopnie Celsjusza powyżej zera.
PAP
-
Witam. Czy ktoś był ostatnia na Połoninach? Jak wygląda sytuacja ze śniegiem? Czy jest tylko świeży śnieg, czy zostało pod nim coś starego? Myśle o wybraniu sie na skitury.
-
http://pogoda.onet.pl/2263,gopr_stacja.html
Połonina Wetlińska
Poniedziałek, 22.12.2008warunki narciarskie b. trudne, grubość pokrywy śnieżnej 35cm, temperatura -6 st., widoczność ograniczona do 100 m, opady sniegu, słaby wiatr porywisty (Pd), warunki turystyczne b. trudne, warunki rowerowe b/d, warunki wspinaczkowe b/d, uwagi północne stoki z dużą ilością śniegu nawianego - I st. zagrożenia lawinowego. Prosimy o zachowanie ostrożności.
-
Pogoda fatalna. Dowaliło śniegu a pod spodem rozmoknięta błotnista breja... W niskich partiach pada deszcz ze śniegiem, wyzej tak od 500-550m sypie śniegiem - chwilami dość mocno.
-
http://www.odkryjbieszczady.pl/
22 grudnia 2008 r. Pierwszy stopień zagrożenia lawinowego
GOPR ogłosił pierwszy stopień zagrożenia lawinowego. W niektórych partiach połonin pokrywa śniegu przekracza metr, w miejscach nawianych może go być nawet do półtora metra.
Warunki do uprawiania pieszej turystyki są trudne.
– Chodzi się ciężko, ciągle sypie, widoczność jest ograniczona do 30-40 m –informuje Witold Goleniowski, dyżurny ratownik GOPR w Ustrzykach Górnych. –Odradzałbym też wycieczki w góry na nartach ski-tourowych, lepiej poczekać aż pogoda się ustabilizuje.
Mimo to turyści wędrują.
- Nie jest ich wielu, ale dobrze, że przed wyjściem na szlak zgłaszają nam swój zamiar i dokładną trasę – mówi Goleniowski. – W razie kłopotów będziemy wiedzieć, gdzie ich szukać.
W weekend nie doszło do poważniejszych interwencji. Jedynie w piątek wieczorem goprowcy musieli szukać trójki turystów z Mielca, którzy zabłądzili w leśnym masywie Laworty w Ustrzykach Dolnych. Wyszli na wycieczkę bez latarki, a gdy zapadł zmrok, zgubili drogę. Zadzwonili po pomoc z telefonu komórkowego. Goprowcy sprowadzili ich bezpiecznie do bazy noclegowej.
-
http://wiadomosci.onet.pl/1888289,11,item.html
Z bieszczadzkich połonin widać szczyty Tatr
Z połonin w Bieszczadach można było dziś rano obserwować szczyty Tatr, oddalone w linii prostej o ok. 180 kilometrów - poinformował ratownik dyżurny bieszczadzkiej grupy GOPR, Wojciech Rybak.
- W Bieszczadach występuje inwersja powietrza - wysoko w górach jest cieplej niż w dolinach - dodał Rybak. Rano na Połoninie Wetlińskiej było minus 9 stopni Celsjusza. W tym samym czasie w położonych znacznie niżej Ustrzykach Górnych, Woli Mchowej i Cisnej notowano 14 - 19 stopni mrozu. Minus 20 stopni było we wtorek o godzinie siódmej rano w Stuposianach, miejscowości, gdzie notuje się najniższe temperatury w Polsce. .onet-ad-main2-box { display: none }
Powyżej górnej granicy lasu leży średnio ok. 65 cm przewianego i zmrożonego śniegu. Natomiast w bieszczadzkich dolinach pokrywa śnieżna ma grubość 30-40 cm.
W górnych partiach Bieszczad obowiązuje drugi - w pięciostopniowej, rosnącej skali - stopień zagrożenia lawinowego. Zagrożenie lawinowe występuje głównie w masywach Tarnicy, Małej i Wielkiej Rawki oraz Szerokiego Wierchu.
W Bieszczadach i Beskidzie Niskim wyciągi narciarskie pracują m.in. na zboczach Gromadzynia, Laworty i Małego Króla w Ustrzykach Dolnych, w Chyrowej k. Dukli, w Karlikowie k. Bukowska, Bystrem k. Baligrodu, Puławach k. Rymanowa, Weremieniu k. Leska oraz w Arłamowie.
-
-
Cześć. Czy orientuje sie ktoś jak jest ze śniegiem na szlaku Cisna - Jasło - Fereczata - Smerek (ewentualnie na Chryszczatej, Łopieniku) Wiem że po odwilży śniegu dużo ubyło. GOPR podaje, że w Cisnej jest 14 cm śniegu a czy wyżej w lesie jest go znacznie więcej?? czy patyki nie wystają? Pytam, bo najlepsze informacje są z "pierwszej ręki" Chciałbym wybrać się na tury a nie chce jechać w ciemno bo z Krakowa jest kawałek. Za wszelkie informacje będe bardzo wdzięczny.
-
Wie ktoś jakie są aktualnie możliwości pokonywania pieszo odcinków w Bieszczadach Wysokich (Połoniny etc.)? Dzięki za info :)
-
Ostatnio dopadało śniegu. Pieszo będzie się źle chodziło.
-
słyszałam, że Biesach jeszcze dużo śniegu... ale jak "dużo" jest tego "dużo"?
-
Przyłączam się do pytania - kamerka w Lutowiskach co nieco zdradza, ale mnie interesuje rejon Zatwarnicy. Wyjazd trzeciego kwietnia wisi w powietrzu - a już straciłem nadzieję :-).
-
w sobote wiał halny... woda w proszku powoli przechodzi w stan płynny i spływa coraz śmielszymi a czasem juz nawet bezczelnycmi potokami... Im bliżej równika a dalej od bieguna północnego sniegu zalega więcej:) tyle że lekko oklapł w słońcu i deszczu
-
Dziękować.
A już w sobotę ma być 18 stopni - przy bezchmurnym niebie będzie i wiecej pewnie. Choćbym miał na piechotę drzeć - muszę być w Bieszczadach w ten łikend.
Tak się śmieje moja gęba: :grin:
-
No to się w błotku pobawisz! Błotko nigdzie tak nie smakuje jak w Bieszczadzie...
-
Witajcie.
Byłem w Biesach w terminie 26 - 31 marca i było pogodnie; gdzie nie-gdzie chmurki; w piątek była śnieżyca, ale na Wetlińskiej.
Zdjęcia z tego pobytu są tutaj: http://picasaweb.google.com/sq5jrv/Biesy2009#
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sq5jrv-mario
Witajcie.
Byłem w Biesach w terminie 26 - 31 marca i było pogodnie; gdzie nie-gdzie chmurki; w piątek była śnieżyca, ale na Wetlińskiej.
Zdjęcia z tego pobytu są tutaj:
http://picasaweb.google.com/sq5jrv/Biesy2009#
Pozdrawiam.
Z przeslanych zdjec widac, ze dwa tygodnie temu w Bieszczadach byl srodek zimy. Jak teraz wygladaja gory? Czy jest sens jechac tam teraz z rowerami? Obawiam sie, ze gory moga byc sliskie i mokre...
Pozdrawiam,
Agnieszka
-
Serwus.Muszę podbić wątek..
Interesują mnie warunki szlakowe w okolicach Połonin i Tarnicy tzn konkretnie czy cały śnieg już spłynął, jak dużo błota, jakie temperatury w nocy i rano, czy to przypadkiem nie przymarza..Wybieram się od około 20 kwietnia za każdą informację będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam, z góry dzięki i do zobaczenia na szlaku :)
-
dzieńdoberek :D pisze z zapytaniem czy ktoś się orientuję jakie warunki panują na szlakach w biesach ?? jest jeszcze błotko czy szlaki można przejść w miarę sucho ?
za wszelkie info z góry dzięki :))
p.s. bym był zapomniał troszke śniegu jest jeszcze gdzie niegdzie ?? (mam nadzieje) :D
-
Wróciłem wczoraj wieczorem, pogoda fan-tas-tycz-na :D Praktycznie zero błota na szlakach (byłem na Smereku z Wetliny, połoninach, Bukowym Berdzie, Tarnicy od Wołosatego niebieskim i czerwonym) Podobno jedynie na podejściu na Rawki troszeczkę błota zostało..
Śniegu troszkę jest na północnych stokach ale poza ścieżkami, wyjątek - na którymś zejściu od strony Przełęczy Goprowców w stronę Bukowego Berda jest dziesięciometrowy płat chrupkiego śniegu który trzeba przejść i z 10 metrów dalej ścieżka jest troche błotnista..
W nocy i nad ranem przymrozki.., w każdym razie pierwszej nocy (we wtorek tydzień temu) olawszy sprawy kołnierza termicznego w śpiworze i nakladania czapy na noc obudziłem się w nocy z głową przymarzniętą do podłogi namiotu :wink:
Ludzi na szlakach na tygodniu malo, wyjątek to młodzieżowe wycieczki autokarowe w okolicach łatwo dostępnych schronisk (Chatka Puchatka, pod Rawkami) na weekend było trochę więcej turystów..
Jeśli pogoda się nie zmieni i nie będzie padać to warunki do łazikowania na 5 :smile: Pozdrawiam Maciek.
PS:OT jeśli ktoś planuje nocleg w Kremenarosie to nici z tego bo jakiś remont czy cuś..
-
wielkie dzięks sharp za te infotmacje, dla mnie są one świetne, wybieram się w biesy jutro ewentulanie we srode i zostaje do poniedziałku włącznie mam nadzieję :D. oby pogoda się utrzymała :D
a propo Kremenarosa to niewiesz czy sie wyrobią z remontem na dniach?? zamierzałem tam wpaść a teraz trudno sie mówi ale to nic będzie większy spontan :D:D:D
-
3 załącznik(ów)
Od 3 dni deszczowo i chłodno.
No ale po 2 miesiącach suszy to kiedyś deszcz musiał zacząć padać. ;-)
A wczoraj (30 maja!) połoniny wyglądały jak poniżej. Słabo widać ale widać. Dodam że nie był to szron. :D
-
Padało, pada i ma padać jeszcze przez bardzo długi czas ;)
-
to wiemy, wszędzie o tym trąbią... ja jednak mam zamiar się wybrać w Bieszczady. nie orientuje się ktoś jak wygląda sytuacja na szlakach w rejonie Cisnej? :smile:
-
Dolało w okolicach Olszanicy, Paszowej i Wańkowej. Jutro zapodam jakieś fotki....
-
1 załącznik(ów)
Droga z Olszanicy w stronę Wańkowej - środa 24-06-2009
-
Ktoś może wie jak jest teraz w Teleśnicy? Jak drogi dojazdowe ? W poniedziałek mam tam jechać i zasatanawiam się czy nie będzie problemów z dojazdem i pobytem tam. Proszę dajcie znać bo wybieram się w podróż z dzieciakami i to ważne.
-
Witam.Jutro skoro świt wybieramy sie z żoną do Lutowisk. Dzisiaj rano podawali w tv że kilka wiosek na podkarpaciu jest podtopionych.Czy można bezpiecznie dojechać??. Jadę z Łodzi na Sanok i dalej na UG.Pozdrawiam
-
Dojedziecie, jak będziecie słuchac TiVi to będziecie zimą w sandałach chodzić. w zeszłym roku pismaki zrobili taką straszną powódź z rozlewiska sanu ze ludzie odwoływali urlopy w Bieszczadach...
-
Wczoraj podlało w okolicach Gruszki...
A dziś burza wraca z drugiej strony.