po prostu sobie pstryknąłem i już :-)
Wersja do druku
po prostu sobie pstryknąłem i już :-)
Oto co znalazłam na stronach National Geographic. Niech to będzie odpowiedź, gdzie to znane drzewo można spotkać.
http://www.national-geographic.pl/_g...96/95/9695.jpg
Witam,
przeglądając ostatnie bieszczadzkie zdjęcia, trafiłam na trzy, specyficzne zdjęcia. Temat po raz kolejny dotyczy drzew. Pytanie: w jakim powszechnie dostępnym miejscu, taka kompozycja się znajduje?
Aby trafić prostą droga do tej "kompozycji", trzeba przejść się znanym bieszczadzkim deptakiem.
Ten deptak to pewnie Wetlińska
Osadzki Wierch
Jurko i Anyczka oczywiście mają rację. Ale co ze słuszną uwagą Katarzynowości?
Czytając posty po kolei, łatwo można namierzyć, który to może być odcinek lasu.
pozdrawiam
Aleksandra
Hej,
od zielonej wiosny mi chodzi po głowie, prawie jak upierdliwa wesz, taka zagadka. A właściwie jest to w dużym stopniu zagadka dla mnie. Ja tylko wiem, gdzie zrobiłam zdjęcia. Ale czy są to pozostałości czegoś, ślad zarośniętej wioski [tylko czemu las taki wysoki w około].
Jakoś trudno mi uwierzyć, że to tak natura sama ukształtowała.
Przyznam się, że szukałam trochę po necie, ale nic nie znalazłam. Stąd moje pytanie, głównie do Chaszczowników, Nad – chaszczowników, wszystkich ekspertów roku – utytułowanych i nie.
Może to jest znane, tylko przegapiłam. Z drugiej strony, ostatnio sporo osób łazi po tej okolicy. Dlatego zacznę standardowo: gdzie zrobione jest zdjęcie? Choć mnie bardziej interesuję, co przedstawia zdjęcie?
To jest budowla hydrotechniczna dla okiełznania okresowego cieku zasilającego Udavę coby nie zmył torowiska z którego są zrobione Twoje fotki.
Dzięki - na Ekspercie zawsze można liczyć. Jest tego więcej? Potrzebne jest tylko do ochrony torowiska, czy też chroni przed przeciąganiem się wód?
I jak to jest z tym przeciąganiem Solinki... jakoś trudno mi sobie wyobrazić, ze popłynie w inną stronę. Naiwne, ale taka moja ciekawość.
Dla innych wędrowców zdjęcia z lokalizacji ;)
W tym miejscu gdzie się idzie po torach to one przebiegają po stronie doliny Udavy (czyli w zlewisku Morza Czarnego)
Zresztą były nawet z tym związane pewne korekty granicy państwa.
B.
Prawie każdy ciek wypadający z lasu na torowisko musi mieć możliwość wytracenia energii kinetycznej i do tego te betoniki,korytka,schodki.Za tym dopiero przepust.Jest tego sporo,tylko mniej spektakularne.
Udava spływa z tego stromego stoku,płynie dużo niżej od Solinki oddzielonej tylko niedużym grzbietem.Ten stok ulega erozji.Jak się cofnie i ten grzbiecik zeroduje to Solinka wykona kaptaż i spadnie w stronę Udavy.
Budowle hydrotechniczne, tą i pewnie inne też ,w czasie budowy kolejki wąskotorowej projektował i nadzorował Włoski specjalista od tego typu spraw.Specjalnie w tym celu został "sprowadzony" z Italii do Galicji.Kiedyś ktoś mi mówił nawet nazwisko tego speca od hydrologii , ale nie mogę sobie teraz przypomnieć.
Jeszcze raz dzięki. Budowla hydrotechniczna - hym wiedziałam, że do niczego "gospodarczego" nie jest to podobne. Trzeba będzie też poszukać pozostałych. A swoją drogą mile zaskoczyło mnie też tempo odpowiedzi :-P
Suchy tekst o zjawisku kaptażu przeczytałam. Tylko jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że Solinka popłynie w drugą stronę, a u nas co - puste koryto zostanie? Dobrze, że tego nie doczekam hi hi hi
Janusz jakoś mi to śródziemnomorskie skojarzenia nasuwało, jakieś takie bliskie pozostałości po łączeniu źródeł z akweduktami. I proszę - Włosi. Chyba coś mi się o nich kołacze- w odniesieniu do cmentarza w Cisnej, ale może to nie Ci sami. Poszperam.Cytat:
Budowle hydrotechniczne, tą i pewnie inne też ,w czasie budowy kolejki wąskotorowej projektował i nadzorował Włoski specjalista od tego typu spraw.Specjalnie w tym celu został "sprowadzony" z Italii do Galicji.Kiedyś ktoś mi mówił nawet nazwisko tego speca od hydrologii , ale nie mogę sobie teraz przypomnieć.
Wiedziałam, ze na Was można liczyć ;)
Pytanie brzmi: gdzie spotkałam Bubę?
Snina? (taki mądry jestem bo przy guglu siedzę)
Poszło bardzo szybko, cóż "gugl", to "gugl". Snina to dobra odpowiedź. :)
Przy okazji spotkania z Bubą, okazało się, że wyremontowano pałacyk...
Załącznik 34414Załącznik 34415
Ale jak już mamy określony kierunek, to zagadka 2:
gdzie opala się ta głowa?
Załącznik 34416
Tak, wszystko jest ...nazwijmy to "bubowe" ;)
Nie było szans, jak wypatrzyliśmy Bubę, to musieliśmy się zatrzymać.
Wzięłam namiary ;)
Wiedziałam: Buba jest bardziej znana, a Leninowie nawet opalanie na tle budy nie przysporzy popularności.
Czyli cały czas czekamy na rozwiązanie zagadki: gdzie opala się głowa Lenina... ?[podpowiem, nie ma tam pianina]
Załącznik 34416
Jaką podpowiedź wymyślić, żeby nie była za prosta: o kolorowych motylach czy o wysokości 394 m. n p m...
Teraz kilka zdjęć, może charakterystyczna zabudowa pomoże:
Załącznik 34528
o wysokości już było, ale teraz już nawet z opisem :oops:
Załącznik 34529
a ten parkan na pewno parę osób widziało:
Załącznik 34527