Opołonek
Wersja do druku
Opołonek
Barnaba,pudło,to znacznie prostsze.
Bertrand,nawet jak tam nie byłeś to skup się,łatwo zgadnąć.
A może jakieś inne ujęcie albo podpowiedź malutka?
Bertrand
Jasne.Zastanów się, czego na zdjęciu brak? Tzn co występuje zazwyczaj z elementem (w okolicy) na zdjęciu? (nie o brak drutów chodzi).A jak nie ma,to gdzie jest? I znajdziesz odpowiedź ;)
gdzie do niedawna była cywilizacja, a teraz jej nie ma? Tam gdzie teraz jest rezerwat.
To nie tak.Chodzi o konkretny,techniczny element cywilizacji.A rezerwatu tam (chyba) nie ma.
Widzę że jest problem no to podpowiedź
Strzał w dziesiątkę.
Wyjaśnienie dla Bertranda:linia "telegraficzna" zazwyczaj biegnie wzdłuż lini kolejowej,której właśnie na zdjęciu brak - bo biegnie pod spodem,w tunelu :)
Dzięki za wyjaśnienie. Czegoś sie dowiedziałem i nauczyłem. W życiu tego bym nie odgadł. Byłem w tunelu kilka razy nigdy nad nim. W tym roku mam zamiar być.
Pozdrawiam
heh, a spierałem się z Bertrandem że tablice "Granica Państwa" są żółte.... bywają różne :) ale w życiu bym nie wpadł że to Przełęcz.
nie chciałbym żeby to była z mojej strony zagadka a raczej sam szukam podpowiedzi od czego to jest lub jaka to część z większej całości? Fotografię zrobiłem w lipcu 2007 roku w Smolniku nad Osławą a "to" leżało w trawie obok dzwonnicy.
Serdeczne dzięki za słowo "uchwyt dzwonu", wpisalem to w google i..... http://www.twojebieszczady.pl/st_cer...ew_smolnik.php jest wyjaśnienie. Mam już wyjaśnienie. Dzięki :)
Jako że na forum jakieś kwachy się zalęgły, wrzucam następną zagadkę.Może ktoś tam był (jest parę osób "podejrzanych" :) to zgadnie, jak nie, będę podpowiadał.Na początek - to góra pokryta okopami.
Kiedyś łaziłem po Gabrym Wierchu i ram widziałem takie okopy. Tego kamienia i charakterystycznego drzewa sobie nie przypominam.
Pozdrawiam
To nie jest Gabry Wierch,info o okopach jest dodatkiem,takich gór z okopami jest b.dużo.Podpowiedź jutro.
Wygląda jak Dwernik Kamień :grin:
A nie czasem gdzieś na Dziale?
Jeszcze dorzucę do kompletu bardzo bliskie okolice przełęczy nad Roztokami i jak Browar odpowie to będzie już sporo do wykluczenia ;)
-> Polej, VM, Lucyna, Piotr
Niecierpliwie strzelacie gdzie popadnie zamiast poczekać na więcej danych i zgadywać, więc by nie psuć Wam zabawy,nie odpowiem dzisiaj,jutro zapodam dane... ;)
Prowydnyk chaszczowy? Hmmm. To będzie Opołonek.
Chryszczata?
Nie przypominam sobie żeby na Opołonku był taki okop. Jest ławka, ale nie u nas, i z tego co usłyszałem na wywiadywaniu się przed przejściem- dość pilnie strzeżona.
Trza by na mapie zobaczyć gdzie kiedyś zaczynała się granica z jakimś krajem. Słupek ma nr "0"
Na Opołonku w czasie I wojny św toczyły się walki pozycyjne. Tego jestem pewna. Nie pamiętam tylko czy tamtędy przebiegała granica pomiędzy Słowacją, a GG.
:-0
toż już w marcu 1939 czechosłowackie/słowackie Zakarpacie
(świeżutko autonomiczna w ramach RC-S Ukraina Karpacka, a w tym momencie
ewentualnie Karpato-Ukraina - 3-dniowe, nieuznane międzynarodowo 'państwo')
zostało zaanektowane przez Węgry bodaj aż po Koszyce
(w ślad za pd częścią, zajętą już jesienią '38 )
o czym przypominają walnie rozwaliny tripleksu pod Czereninem
Serdeczności,
Kuba
Chyba nie , bo na Czeryni po 1939 r. łączyły się trzy granice - Słowacka , Węgierska i Generalnej G.
Na Opłonku była granica między GG a Węgrami (sojusznikiem Hitlera , zresztą ), a troszkę dalej na Sanie granica pomiędzy GG a Radziecką Ukrainą( też sojusznikiem Hitlera wtedy,... IV rozbiór Rzeczpospolitej)
Powyżej w postach piszemy o granicach po 1938/39 , a Barnaba pisze "trza zobaczyć gdzie kiedyś ..." i miał chyba na myśli granice między Czechosłowacją a Polską przed 1938/39 rokiem i częściowe zmiany przebiegu granicy w rejonie Opłonka(na północ od ) które zostały zmienione po 1945 roku (może zostały tak ustalone za kilka flaszek bimbru??:-D)
a to jest na 100% słupek graniczny?
bo coś mi się zdaje (acz głowy nie dam),
że słupki graniczne były numerowane od 1,
i to po kilka razy na jednej granicy (-;
(przedwojenne 'jedynki' na Popadii, Pantyrze, Pikuju)
Serdeczności,
Kuba
Nadal tak jest - obecnie "jedynka" wypada gdzieś na puściznach orawskich, pisał kiedyś dawno o tym niejaki any.
Co do granicy Słowacko-Węgierskiej w roku 1939 biegła od Czerenina gdzie był "triplex" na granicy z GG na południe. Dokładnego przebiegu niestety nie znam.
W każdym razie na południu przebiegała grzbietem Rudaw Spiskich, a do Węgier należały zarówno Koszyce jak i cala kotlina Rożniawska.
A co do zagadki - niestety nie wiem, też nie przypuszczam jednak aby był to słupek graniczny.
Hej!
Nie jest to na pewno słupek graniczny, ma góra ta wiele okopów, a leży na granicy, choć z drugiej strony patrząc z dala od granicy.
Podpowiedź: jak się wychodzi na górę, drogi strzegą dwie ambony,jak jakaś brama(do raju).Potem zaczyna się świetny las z charakterystycznym drzewem w kabłąk.Spod szczytu po ramieniu idzie się kapitalną "leśnostradą",przypominającą mi drogę rokadową,wśród licznych krywulców,rewelacja.Są też fajne widoki,niestety było zamglenie więc tylko jedna fotka(z widokiem).To wystarczające dane żeby górę zidentyfikować więc zamiast strzelać gdzie popadnie zgadujcie.Jak jednak będzie kłopot to jutro następna podpowiedź.
Ostatnie zdjęcie - podpowiedź przypomina mi jak przez mgłe okolice Fereczatej, pamiętam jak szedłem tam w lipcu 2001 las był bardzo zniszczony.
Swoją drogą, w Festung Posen podobne słupki wyznaczają zasięg (granicę) zasięgu ognia poszczególnych dzieł fortyfikacyjnych.... Są to tak zwane słupki forteczne, a niektóre z nich są jednocześnie granicą "wpływów" 2 sąsiednich fortów. Może to słupek o podobnym przeznaczeniu?
Oj zły Browar zbacza ze szlaków.... albo wcale na nie nie wchodzi.... buhahaha ROTFL