-
Odp: Turnicki Park Narodowy- reaktywacja!
Oczywiście jestem przeciwny oszpecania terenów wiatrakami, ale nie jestem przeciwnikiem powstawania elektrowni ekologicznych - małych elektrowni, które zmniejszyłyby emisje gazów, tylko kto na to zezwala i dofinansowuje ?
Teraz cytat :
''Zaraz po powołaniu rezerwatu Kalwaria Pacławska wycięto piękną, wspaniałą jodłę- podkreślam-po powstaniu rezerwatu i na obszarze rezerwatu. Prawda jest taka- nikt (mam na myśli kontrolę społeczną) tamtejszym leśnikom nie patrzy na ręce. To źle, bardzo źle!"
Więc się pytam : gdzie są odpowiednie służby leśne i inne.
Znam takie sprawy z okolic Kielc, gdzie co drugi mieszkaniec miał broń z arsenału partyzanckiego i nie tylko, a jednak jakoś sobie radzono.
Dziwi mnie nieudolność, tak - nieudolność.
A jeśli nie, to zapewne jakieś powiązania, które właśnie takie skutki przynoszą.
Pozdrawiam i życzę wszystkim zainteresowanym powodzenia, ale znając realia - łatwo nie będzie, a jeśli nawet, problemy będą narastać w miarę powiększania Parku.
Pozdrawiam
-
"Klopsik jestem człowiekiem młodym, uwierz mi, nie mam żadnego interesu w promowaniu ochrony przyrody, jest to działalność stricte społeczna, obywatelska- czy w dzisiejszych czasach tak trudno to zrozumieć???"
Mlodym ale juz robielm z ochroniarzami wiec OCHRONA PRZYRODY JEST ZAJE....YM BIZNESEM nie ma kasy?? zdziwilbys jakie sa pieniadze na monitoringu eskpertyzach wszelakiej masci podpisach dopuszczeniach zgodach itp. tej kasy z lewa jak i prawa zalezy tylko co ma pisac:evil:
Dlaczego sie dziwicie ze chca postawic wiatraki firma zarobi gmina takze w podatku paru ludzi znajdzie prace przy pilnowianiu . Prad bedzie eko ,lepszy taki nizby zrobili zapore na wiarze ?? fakt ladniej to wyglada?? a jaki dodatni wplyw na ubogacenie flory i fauny ekolodzy amatorzy powinni sie cieszyc:idea:
Kolejne pytanie gdzie byli ci podkarpacy/rzeszowscy ekolodzy jak stawiali zapore na wisloce w strzegociach jaworzu ?Tam jakos nikt sie specjalnie nie burzyl z tegoz powodu. Wiec dziekuje wszystkim "ekologom" zawodowym za to pozwolili zniszczyc Moja rzeke.
KOlejne pytanie dlaczego w rejonie o ktorym piszemy przy zlej gsopodarce lesnej jest taka obitosc drapieznika oraz zwierzyny plowej ? i Dlaczego jej "obfitosc " miesci sie tak jakosc w obwodzie nadlesnictwa bircza?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
"Klopsik jestem człowiekiem młodym, uwierz mi, nie mam żadnego interesu w promowaniu ochrony przyrody, jest to działalność stricte społeczna, obywatelska- czy w dzisiejszych czasach tak trudno to zrozumieć???"
Mlodym ale juz robielm z ochroniarzami wiec OCHRONA PRZYRODY JEST ZAJE....YM BIZNESEM nie ma kasy?? zdziwilbys jakie sa pieniadze na monitoringu eskpertyzach wszelakiej masci podpisach dopuszczeniach zgodach itp. tej kasy z lewa jak i prawa zalezy tylko co ma pisac:evil:
Dlaczego sie dziwicie ze chca postawic wiatraki firma zarobi gmina takze w podatku paru ludzi znajdzie prace przy pilnowianiu . Prad bedzie eko ,lepszy taki nizby zrobili zapore na wiarze ?? fakt ladniej to wyglada?? a jaki dodatni wplyw na ubogacenie flory i fauny ekolodzy amatorzy powinni sie cieszyc:idea:
Kolejne pytanie gdzie byli ci podkarpacy/rzeszowscy ekolodzy jak stawiali zapore na wisloce w strzegociach jaworzu ?Tam jakos nikt sie specjalnie nie burzyl z tegoz powodu. Wiec dziekuje wszystkim "ekologom" zawodowym za to pozwolili zniszczyc Moja rzeke.
KOlejne pytanie dlaczego w rejonie o ktorym piszemy przy zlej gsopodarce lesnej jest taka obitosc drapieznika oraz zwierzyny plowej ? i Dlaczego jej "obfitosc " miesci sie tak jakosc w obwodzie nadlesnictwa bircza?
Ad.1 Oczywiście, na ekologii mozna zarobić. Taż to mówiłam.
Ad.2 Zapora na Wiarze.:twisted: Kpisz czy o drogę pytasz. Odpowiem Ci w ten sposób. Po co powołano parki krajobrazowe? Mieszkasz w terenie cennym przyrodniczo? Sztuczny zbiornik i wzbogacenie flory i fauny?
Ad.3 I całe szczęście, że są jeszcze drapieżniki i zwierzyna płowa.
Wiesz co ciśnie mi się na usta:
Doskoczyński wróć.
-
[
''Zaraz po powołaniu rezerwatu Kalwaria Pacławska wycięto piękną, wspaniałą jodłę- podkreślam-po powstaniu rezerwatu i na obszarze rezerwatu. Prawda jest taka- nikt (mam na myśli kontrolę społeczną) tamtejszym leśnikom nie patrzy na ręce. To źle, bardzo źle!"
Sprostowanie:
Co do tej jodły to nie wiem kto ją wyciął...
Co do kontroli społecznej-mam na myśli uwagi do Planu Urządzania Lasu, które nie zostały wniesione chyba przez żadną organizację- w tym kontekście ( i w żadnym innym!) pisałem " nikt im nie patrzy na ręce"... Pozdrawiam....
-
Klopsik napisał:
"KOlejne pytanie dlaczego w rejonie o ktorym piszemy przy zlej gsopodarce lesnej jest taka obitosc drapieznika oraz zwierzyny plowej ? i Dlaczego jej "obfitosc " miesci sie tak jakosc w obwodzie nadlesnictwa bircza?[/quote]"
---------------------------------
Klopsik nigdy nie napisałem ,że gospodarka leśna jest tam zła-wręcz przeciwnie- GOSPODARKA LEŚNA jest tam na najwyższym poziomie....
Co innego pozyskanie-napisałem ,że uważam ,iż jest ono za duże...
-
Na lewym drewnie lepiej sie zarabia niz na klusownictwie a z jolszki ladne podlogi sa :-).Rejon wisloki wg ekologow nie jest zbyt ciekawy ja twierdze cos przeciwnego szczegolnie podczas przelotow ptactwa jak ci sie pluska 1/3 populacji batalionow polskich pare km od twojego domu , czasem jaka nuroges na jesien poniura i na calej dlugosci wystepuje zimorodek nie jest cenna przyrodniczo wogole przed zapora wproadzano z pierwsyzmi sukcesami glowatke i troc ktorej udalo sie wrocic teraz juz jej nie ma NIE MA bo rzeka nie stanowi wartosc sama w sobie, coz jak wyschnie to zostan w niej tylko klenie i pstragi a to wystarczy przeciez. NA Wiarze kiedys byl projekt powstania zbiornika gdzies o tym czytalem tylko gdzie to bylo....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
NA Wiarze kiedys byl projekt powstania zbiornika gdzies o tym czytalem tylko gdzie to bylo....
chyba szcześliwie niezbyt konkretny, skoro brak w harmonogramie do 2020:
http://www.kzgw.gov.pl/assets/docs/H...dan_do_SGW.xls
podobnie jak zaplanowanego (acz jak się zdaje jeszcze bez horyzontów czasowych)
zbiornika Niewistka-Dynów:
http://forum.skpb.lublin.pl/viewtopic.php?t=300
(mapki dołączone do ostatniego/czwartego postu)
Serdeczności,
Kuba
-
-
Coś o zbiornikach: ( pozytywnie dla ekologów):
Ogłoszono listy projektów do programu Infrastruktura i Środowisko
1 lutego Ministerstwo Rozwoju Regionalnego ogłosiło zweryfikowaną "listę projektów kluczowych" do programu "Infrastruktura i Środowisko". Z 541 projektów na listach kluczowych pozostało 433. Najwięcej - bo aż 141 projektów z listy podstawowej oraz 208 projektów z listy rezerwowej - usunięto z priorytetu Środowisko, pozostawiając tylko 48 projektów. Pozostałe mogą nadal ubiegać się o finansowanie w trybie konkursu.
Jak komentuje Klub Przyrodników - Dokonane zmiany w priorytecie "Środowisko" są generalnie dobre. Z listy wypadły prawie wszystkie duże inwestycje hydrotechniczne (w tym bardzo szkodliwe zbiorniki planowane na rzekach karpackich), z wyjątkiem zbiornika Racibórz i "ekologicznego bezpieczeństwa stopnia wodnego Włocławek". Wypadł także projekt budowy umocnień brzegowych na brzegu morza w woj. zachodniopomorskim i przekop Mierzei Wiślanej. Projekty te jednak wciąż mogą zdobyć finansowanie w trybie konkursowym.
Na liście pozostały między innymi:
- Ekologiczne bezpieczeństwo stopnia wodnego Włocławek (co może oznaczać tamę w Nieszawie);
- Zabezpieczenie przeciwpowodziowe Żuław;
- Budowa zbiornika przeciwpowodziowego Racibórz;
- Mała retencja w lasach [nizinnych], planowana przez Lasy Państwowe (projekt w zasadzie pozytywny, ale też nie wolny od rozproszonych zagrożeń środowiskowych)
- "Przeciwdziałanie erozji wodnej na terenach górskich związanej z spływem wód opadowych, utrzymanie potoków górskich i związanej z nimi infrastruktury w dobrym stanie", projekt Lasów Państwowych, wątpliwy pod względem wpływu na środowisko i przyrodę.
Źródło: Klub Przyrodników
za: http://www.pracownia.org.pl/prac/ind...429&m=7&r=2009
-
-
Ja pisze o literaturze z lat 70 kiedy to chciecli zrobic zapory wszedzie.
-
OK
zresztą i ten dynowski to wszak jakieś podzwonne 'kaskady górnego Sanu'
Serdeczności,
Kuba
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
OK
Serdeczności,
Kuba
Obyś Kuba miał rację. Niestety, pozostają samorządowcy. Sama znam kilka nazwijmy to projektów budowy "kałuż" na przepływajacych obok wsi rzeczkach. Własne sztuczne jezioro, wyciąg i wg wybrńców narodu pojawią się turyści. Na pytanie o atrakcje turystyczne na obszarze ich wsi czy gmin zapada milczenie. Było już kilka inicjatyw wypływających ze środowiska przewodnickiego i od gestorów turystyki aby zorganizować samorządowcom stady-tour'y po miejscowościach turystycznych i uzdrowiskowych. Bez odzewu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Obyś Kuba miał rację. Niestety, pozostają samorządowcy. Sama znam kilka nazwijmy to projektów budowy "kałuż" na przepływajacych obok wsi rzeczkach. Własne sztuczne jezioro, wyciąg i wg wybrńców narodu pojawią się turyści. Na pytanie o atrakcje turystyczne na obszarze ich wsi czy gmin zapada milczenie. Było już kilka inicjatyw wypływających ze środowiska przewodnickiego i od gestorów turystyki aby zorganizować samorządowcom stady-tour'y po miejscowościach turystycznych i uzdrowiskowych. Bez odzewu.
Przepraszam, a niby skąd samorządowcy mieliby brać pieniądze na takie inwestycje ?
Przecież zbiorniki wodne to są inwestycje daleko wykraczające (zarówno na skalę oddziaływania, jak i finansową) poza możliwości samorządu.
Zresztą w tabeli excela, którą podał Kuba są wyraźnie określone źródła finansowania wszystkich planowanych inwestycji i pieniędzy samorządów tam prawie nie ma.
Co do wyciągów i innych tego typu inwestycji - również samorządowcy nie są zwykle inwestorami a tylko poprzez pewne czynności (np. zmiany w planie zagospodarowania przestrzennego, ulgi podatkowe) stwarzają możliwości do inwestowania dla inwestorów prywatnych.
Jednak wyciągi, hotele itd - to zupełnie inna skala niż zapory i zbiorniki retencyjne.
Pozdrowienia
Basia
(pracownik samorządu)
P.S. Podaj proszę co to za "kilka projektów", które znasz.
-
Opinie internautów nt. samorządu,świadomości ekologicznej, itd:
Za Życiem Podkarpackim, komentarz do artykułu " O turnickim cicho sza":
cyt."Chyba Szanowni Przedpiścy, przeciwnicy Parku i jak widzę - w ogóle ochrony czegokolwiek poza kasą - nie wiedzą, że Polska jest w tej części Europy krajem o najmniejszej powierzchni lasów, a bardzo gęsto zamieszkałe Podkarpacie jest prawie pustynią - wystarczy porównać z bardzo podobną Dolną Austrią. Wycina się wszystko, co się da, z wielu powodów, z których najważniejsze to: 1. Bezmyślna pazerność mieszkańców o wyjątkowo niskiej świadomości. 2. Schizofreniczna polityka podatkowa Rządu Najjaśniejszej RP, powodująca że ogrzewanie mieszkania czy domu staje się poważnym problemem. W takiej sytuacji jak najszybsze utworzenie Parku jest po prostu warunkiem przetrwania lasu w tej części Polski."Gość: Mieszkaniec_Podkarpacie 04.02.2008, 10:06
"Park Narodowy jest najwyżczą formą ochrony przyrody w Polsce i mimo wielu wad które pojawiają sie w praktyce, najlepszą. Jestem jak najbardziej za, mimo, że mieszkam na tym terenie i może moje interesy nieco ucierpią. Nie można do wszystkiego podchodzić tak egoistycznie. gorąco wirzę, że dojrzejemy do tego i TPN powstanie."Gość: Pogórzanin 30.01.2008, 15:22
Zródło:
http://zycie.pl/informacje.php?regio...442#komentarze
Komentarze z forum Birczy:
"
stodrugi 30.01.08, 14:00 Odpowiedz
Najwiekszym, obok widma bezrobocia zagrozeniem dla wiekszosci
prywtnych interesow (z zamyslem uzywam slowa 'wiekszosci') jest - w
przypadku pozytywnej decyzji o utworzeniu parku -
perspektywa 'zjechania" do Birczy tzw. 'niebezpiecznych
nowych' ...niebezpiecznych bo ludzi z troche bardziej szerszym
swiatopogladem, nie rzadko naukowcow, ekologow, 'swiatowcow', ludzi
z pomyslami i inicjatywa ktorzy z latwoscia stana sie naturalnym
wrogiem wszechobecnej w kregach lokalnej wladzy indolencji, ludzi,
ktorzy sprawujac wysokie stanowiska w administracji parku zechca sie
osiedlic w Birczy na stale, postanowia cos zmienic w tej
bezksztaltnej masie jajoglowych kacykow tak nieskutecznie rzadzacych
Bircza od lat. To wlasnie ich strach daje sie odczuc w postawie
zwyklych, prostych ludzi, to oni szerza demagogiczne hasla o
powrocie epoki ekologicznych 'kulakow', o grozacej biedzie i
zacofaniu tego regionu...nie wiem tylko czy obecny, 'rozwojowy'
pseudoprogres tych terenow wytrzymuje porownanie z jakimkolwiek tego
typu miejscem w Polsce...
To apropos apelu Darino o wszczecie powszechnej dyskusji na temat
utworzenia TPN...dalszy komentarz wydaje mi sie zbyteczny.
Zastanawiasz sie rusin321 nad aspektem dominacji interesu
ogolnonarodowego nad lokalnym...wg mnie ten akurat (narodowy) nie
podlega jakimkolwiek dywagacjom bo nawet jezeli w ogolnym bilansie
rozrachunkowym interes lokalny jawil sie bedzie nie tak kolorowo jak
pokaze to ewentualny folder reklamowy TPN to i tak wygra POLSKA..."
Za: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...960088&v=2&s=0
PS. Powyższe opinie i komentarze nie są moimi komentarzami i opiniami,za sformułowania w nich użyte nie ponoszę odpowiedzialności, są to wypowiedzi przytoczone...
-
10 załącznik(ów)
Zdjęcia z Turnicy...
Lasy niedoszłego parku:
-
10 załącznik(ów)
Dewastacja Kalwarii Pacławskiej i okolic....
Zdjęcia pochodzą z 2007 r.
Przedstawiają wysypisko śmieci w rezerwacie Kalwaria Pacławska,żużel i wycinkę w tymże rezerwacie, wypalane zarosla w dolinie Wiaru, wypalane łąki 2 km na zach. od K.P - na obszarze planowanego Turnickiego Parku Narodowego.
Zdjęcia te nie przedstawiają całej skali procederu a proszę mi wierzyć -jest ona zastraszająca, gdyż fotografie robiłem tylko w najbliższych okolicach Kalwarii Pacławskiej i w samym rezerwacie. A co dzieje się na w innych miejscach Pogórza Przemyskiego?
Na bieżąco bedę przesyłał na forum nowe zdjęcia....
-
3 załącznik(ów)
Dewastacja- c.d!
Zdjęcia-wysypisko smieci w rezerwacie Kalwaria Pacławska, wysypisko gruzu...
-
Propozycja do admina- lepiej zostawic zdjęcia w miniaturkach...:) przynajmniej można wybrać od razu to co chce się zobaczyć...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zefir
Propozycja do admina- lepiej zostawic zdjęcia w miniaturkach...:) przynajmniej można wybrać od razu to co chce się zobaczyć...
A ja mam propozycje żebyś przestał tu robić burdel.
Założyłeś nowy wątek ze zdjęciami o Kalwarii. Przeniosłem go na OT, zgodnie z tematyką a Ty wykasowałeś tam zdjęcia i wkleiłeś tu a stamąd podlinkowałeś. To po jasną cholere zakładasz nowy wątek, skoro dla Ciebie to jedno.
Po drugie - zapoznaj się z opisem tego działu forum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
A ja mam propozycje żebyś przestał tu robić burdel.
.
Bez komentarza....:-( Naucz się waść słów innych niż burdel, to może przystoi, ale w Amsterdamie...
Proponuje słowo "bałagan". No ale dla tak sprawnego moderatora usunięcie zbędnego tematu to chyba nie problem. Z bieszczadzkim pozdrowieniem...Zefir.
-
Bordel lepiej brzmi tak bardziej z polska Piotrze a wiec nie robcie bordelu Panowie ale skoro juz powstal to gdzie podziala sie Żołna z skarpy jaksmanickiej ?Rezerwat stracil racje bytu a nadal miejsce to jest chronione ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klopsik
Żołna z skarpy jaksmanickiej ?Rezerwat stracil racje bytu a nadal miejsce to jest chronione ?
Żołna jest jednym z najrzadziej spotykanych w Polsce ptaków. Szacuje się, że występuje u nas 30-35 par. Opuściła teren rezerwatu. Pozostały zarastające skarpy, gdzie żyje wiele garunków zwierząt. A same żółny przeniosły się m.in do Przemyśla. Swego czasu dośc dużo szumu było z budowa marketu w miejscu zwanym Cegielnia. Na szczęście inwestor zachował skarpę z gniazdujacymi ptakami. Miała być ogrodzona siatką. Jak jest tego nie wiem, nie byłam tam. Największa kolonia tego gatunku licząca ponad 10 par jest na terenie projektowanego rezerwatu "Żołna w Buszkowicach".
Acha i w G.S-T mamy żółne. Kto wie gdzie?
Ta informacja jest już w internecie. Na terenie Bieszczadów także mamy kolonię żołny, w dolinie górnego Sanu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacob.p.pantz
OK
Serdeczności,
Kuba
W lecie 1974 r. w Nozdrzcu i Warze można było zobaczyć oznakowane wtedy tereny przeznaczone pod przyszły zalew. Zapora miała być na granicy Dynowa i Nozdrzca, miał pełnić m.in. zapewniać wodę dla Rzeszowa.
PS. Zefir rezerwat Kalwaria Pacławska to nie Pogórze Przemyskie !
-
http://www.pbpp.podkarpackie.pl/PZPW...SKO%202030.pdf
Proponuję spojrzeć na zakreskowany obszar- odpowiadający obszarowi o którym dyskutujemy....Jednym słowem Turnicki -przynajmniej formalnie- jest w planie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zefir
Ależ ja wiem o jakim obszarze tu się dyskutuje. Ale warto wiedzieć, że rezerwat Kalwaria Pacławska to nie Pogórze Przemyskie . I gdyby TPN powstał, to nie będzie obejmował w zasadzie Pogórza Przemyskiego ale Góry Sanocko-Turczańskie. Skoro już wpadasz tu na forum, poczytaj o Pogórzu Przemyskim, jest tutaj nie dawno zakończona dośc burzliwa dyskusja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
naive
Ależ ja wiem o jakim obszarze tu się dyskutuje. Ale warto wiedzieć, że rezerwat Kalwaria Pacławska to nie Pogórze Przemyskie . I gdyby TPN powstał, to nie będzie obejmował w zasadzie Pogórza Przemyskiego ale Góry Sanocko-Turczańskie. Skoro już wpadasz tu na forum, poczytaj o Pogórzu Przemyskim, jest tutaj nie dawno zakończona dośc burzliwa dyskusja.
Faktycznie może Pan mieć rację, dotychczas w wiekszości przewodników KP zaliczana była do Pogórza Przemyskiego, ja też tak myślałem. Dziekuję za uświadomienie choć nadal mam pewne wątpliwości. Pozdrawiam.
-
Stowarzyszenie na rzecz Turnickiego Parku Narodowego
http://www.ptakipodkarpacia.com/Orni...ze%202008.html
Jeżeli zależy Ci na skutecznej ochronie przyrody Turnicy przyłącz się do nas!
Kontakt: rusin-123@o2.pl
-
Dziekuję za zaproszenie. Chyba nie muszę mówić, że jestem na tak.
-
Czy w rzeczywistości kochamy góry, kochamy przyrodę?
Czy jesteśmy może pragmatykiami, utylitarystami, skrajnymi egocentrykami?
Są wartości ponadczasowe, niekoniecznie ucierpą na realizacji tych wartości lokalni mieszkańcy...
Wiem, że istnieją osoby, które są przykładem niezrozumienia podstawowych wartości...
Wiem, że ich nie przekonam i że będą do skutku oponowali...
Proparkowcy, do których i ja się zaliczam mamy swoje racje i do fundamentalnych celów ( zapisanych zresztą w Konstytucji RP) będziemy dążyć.
Pozdrawiam i mam nadzieję,że w przyszłości spotkamy się na szlaku Turnickiego Parku Narodowego abyśmy mogli podziwiać piękno naszej ojczystej przyrody...
I jeszcze jedna sprawa- największą bolączką ochrony przyrody jest skrajny egoizm niektórych jednostek, które mają za wysokie mniemanie o sobie i swojej pozycji... niestety.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zefir
Czy w rzeczywistości kochamy góry, kochamy przyrodę?
Czy jesteśmy może pragmatykiami, utylitarystami, skrajnymi egocentrykami?
Są wartości ponadczasowe, niekoniecznie ucierpą na realizacji tych wartości lokalni mieszkańcy...
Wiem, że istnieją osoby, które są przykładem niezrozumienia podstawowych wartości...
Wiem, że ich nie przekonam i że będą do skutku oponowali...
Proparkowcy, do których i ja się zaliczam mamy swoje racje i do fundamentalnych celów ( zapisanych zresztą w Konstytucji RP) będziemy dążyć.
Pozdrawiam i mam nadzieję,że w przyszłości spotkamy się na szlaku Turnickiego Parku Narodowego abyśmy mogli podziwiać piękno naszej ojczystej przyrody...
I jeszcze jedna sprawa- największą bolączką ochrony przyrody jest skrajny egoizm niektórych jednostek, które mają za wysokie mniemanie o sobie i swojej pozycji... niestety.
Jeżeli myślisz w tej chwili o swoich dyskusjach z Lechem na forum 321gory - w ogóle nie przejmuj się nim.
Część z nas ma to już za sobą, nie należy się przejmować jednostkami.
A z Lechem w ogóle nie należy dyskutować.
Twoją ideę popieram - ale pytam wprost - co konkretnego - podkreślam to słowo - można zrobić oprócz pustych (wg mnie) deklaracji.
Bo jak dotąd nic o tym nie przeczytałam.
Co konkretnego może zrobić dla przykładu osoba taka jak ja - mieszkająca daleko w Polsce, zawodowo nie związana z ekologią (i na dodatek na co dzień bardzo zapracowana),a tylko wielka miłośniczka Pogórza Przemyskiego i okolic przyległych ?
Pozdrowienia
Basia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Jeżeli myślisz w tej chwili o swoich dyskusjach z Lechem na forum 321gory - w ogóle nie przejmuj się nim.
Część z nas ma to już za sobą, nie należy się przejmować jednostkami.
A z Lechem w ogóle nie należy dyskutować.
Twoją ideę popieram - ale pytam wprost - co konkretnego - podkreślam to słowo - można zrobić oprócz pustych (wg mnie) deklaracji.
Bo jak dotąd nic o tym nie przeczytałam.
Co konkretnego może zrobić dla przykładu osoba taka jak ja - mieszkająca daleko w Polsce, zawodowo nie związana z ekologią (i na dodatek na co dzień bardzo zapracowana),a tylko wielka miłośniczka Pogórza Przemyskiego i okolic przyległych ?
Pozdrowienia
Basia
Już odpowiadam:)
Zawiązujemy stowarzyszenie, jest ono otwarte dla każdego( również dla Ciebie). Statutowo zobowiazani będziemy do :
1.propagowania idei Turnickiego Parku Narodowego.
2.edukowania w kwestiach świadomości ekologicznej ( panele dyskusyjne, foldery, artykuły w prasie )
3. podejmowania działań prawnych- to zadanie z punktu widzenia "KONKRETNEGO" jest najbardziej praktyczne. Mianowicie- ponaglanie organów odpowiedzialnych za kwestie ochrony środowiska i ochrony przyrody do podejmowania czynności, do których są prawnie zobowiazane- np. plany ochrony dla rezerwatów, dla obszarów NATURA 2000.
Do innych działań prawnych- reakcja na łamanie prawa, upublicznianie ( medialne) takich przypadków- np. wysypiska śmieci, nielegalne rajdy samochodami terenowymi, itp. Mam tu na mysli środki zarezerwowane dla postępowania administracyjnego.
Od strony prawnej najistotniejsze bedzie jednak informowanie odpowiednich instytucji UE o postępach we wdrażaniu NATURY 2000.
4. reakcja na inwestycje stojące w jasnej sprzeczności z prawem ochrony przyrody i dyrektywami - siedliskowej i ptasiej.
5. kampania medialna.
Wymieniać można długo...
Gdy się zarejestrujemy wtedy odpowiem szerzej...
A co PAni osobiście może zrobić...
Jak wspomniałem wcześniej- stowarzyszenie jest otwarte ...
Poza tym:
- rozmawiać z ludzmi, propagowac , popularyzować ten piękny zakątek Polski
- wysyłać listy, petycje do MŚ, administracji leśnej, itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zefir
- rozmawiać z ludzmi, propagowac , popularyzować ten piękny zakątek Polski
To cały czas - już od dawna robię.
Napisałam do prasy kilka artykułów o Pogórzu Przemyskim.
Ale niestety w tej chwili już nie współpracuję z gazetą, z którą do zeszłego roku współpracowałam czyli "n.p.m".
Pozdrowienia
Basia
-
Pomysł utworzenia Turnickiego Parku Narodowego wydaje mi się w pełni uzasadniony. Park Narodowy powinien zdecydowanie lepiej spełnić pokładane w nim nadzieje, niż nawet duży rezerwat przyrody. Wszystko oczywiście zależy od tego jaki teren będzie objęty ochroną oraz od tego jakie zadania wyznaczy plan ochrony.
Dla (w miarę) pełnego zabezpieczenia interesów ochrony przyrody Gór Sancko – Turczańskich konieczne jest aby ochroną objąć zarówno tereny leśne jak i liczne ekosystemy nieleśne (łąkowo – pastwiskowe). Skuteczność wprowadzonej ochrony będzie w znacznej mierze zależeć od prawidłowo sporządzonego planu ochrony oraz oczywiście od posiadanych środków na jego realizację.
Nie zgadzam się z poglądem iż ochrona ścisła nie jest dobra. W przypadku takich terenów konieczna będzie zarówno ochrona ścisła, jak też czynna a nawet pewnie w niektórych przypadkach krajobrazowa.
W miarę naturalne fragmenty ekosystemów leśnych na pewno warto objąć ochroną ścisła. Ochrona ścisła sprawdza się nawet w stosunkowo silnie przekształconych ekosystemach leśnych (ekosystem leśny nawet dość mocno zmieniony – pozostawiony samemu sobie najczęściej dobrze sobie radzi). Wielkopowierzchniowa ochrona ścisła zazwyczaj jest również bardzo korzystna dla ochrony fauny.
W przypadku terenów nieleśnych dobre efekty daje ochrona czynna – oczywiście jeśli zakładamy, że te ekosystemy powinny być zachowane. Ochrona ścisła, rzeczywiście bardzo często prowadzi w takich przypadkach do zaniku chronionych elementów przyrody.
Zgadzam się również z poglądem, że powstanie parku wcale nie musi prowadzić do zwiększenia bezrobocia. Dobrze zaprojektowane strefowanie ochronne nie musi być sprzeczne z interesami turystyki – oczywiście, że nie da się wtedy chodzić wszędzie, ale można w sensowny sposób pogodzić ochronę przyrody i turystykę. Z pewnością natomiast dobrze zareklamowany teren chroniony, charakteryzujący się w miarę naturalną przyrodą może przyciągnąć turystów – powinno to (przynajmniej) zrównoważyć częściową utratę miejsc pracy w leśnictwie.
Leśnicy nie koniecznie muszą być wrogami ochrony przyrody. Nie uważam również, żeby leśnicy byli złymi gospodarzami terenu. Wszystko zależy od wyznaczonych celów.
Generalnie celem pracy leśnika jest hodowla lasu (aby później móc pozyskać dobrej jakości drewno potrzebne przecież gospodarce). Uważam, że leśnicy dość dobrze wywiązują się z tego zadania stosując do tego odpowiednie metody, których uczyli się w szkołach.
Czym innym jest jednak ochrona przyrody (ma inne zadania) – oczekiwanie, że dokładnie te same metody (zabiegi), które znakomicie sprawdzają się w leśnictwie dadzą równie dobre efekty w ochronie przyrody jest dla mnie oczywistym nonsensem. Dlatego też nie ma co wywoływać animozji pomiędzy ochroną przyrody a leśnictwem, bo inne cele mają osiągnąć – oczywiście w pewnym stopniu te zadania mogą się uzupełniać. Ale zawsze będzie to tylko w pewnym stopniu.
Z Bieszczadzkimi Pozdrowieniami
LB
-
10 załącznik(ów)
Loebek jesteś idealistą, ale uwierz mi twoje ideały nie pasują do stanu faktycznego...
Więcej na zdjęciach- wycinka w rezerwacie Kalwaria Pacławska...
Oceńcie sami...
-
7 załącznik(ów)
Wycinka-c.d
-
7 załącznik(ów)
I dalej wycinka...w rezerwacie...
-
8 załącznik(ów)
-
9 załącznik(ów)
-
Warto sprawdzić czy dla tego rezerwatu jest sporządzony "Plan ochrony". Jeśli jest taki plan i nie przewiduje takich cięć to wina będzie ewidentnie po stronie Nadleśnictwa. Jeśli natomiast plan ochrony przewiduje takie cięcia to, sądząc po opisach tego rezerwatu w dostępnej mi literaturze, byłby to poważny błąd w planowaniu - co wcale nie jest takie niemożliwe.
Pozdrawiam