No to napiszę wprost. Rzeka po połączeniu z innym potokiem zamienia się w potok Głęboki. Pytanie brzmi: gdzie to jest?
Wersja do druku
No to napiszę wprost. Rzeka po połączeniu z innym potokiem zamienia się w potok Głęboki. Pytanie brzmi: gdzie to jest?
Do kitu ta moja zagadka :(
No to musi być w Zatwarnicy. Gdzieś koło dawnego młyna?
Gratulacje! Jest to właśnie młynówka ścinająca zakole Rzeki (potoku przepływającego przez Suche Rzeki) tuż przed jej połączeniem się z Hylatym (w Zatwarnicy obok mostku). W wyniku jej wykonania powstał ten ładny wodospad, którego energię wykorzystywano do napędu koła młyńskiego. Po połączeniu Rzeki z Hylatym potok przyjmuje nazwę Głęboki. Obecnie Rzeka płynie tym nowym korytem, stare uległo zamuleniu. W Zatwarnicy istniały co najmniej trzy młyny: jeden tzw. "górny" to ten, o którym piszę i dwa już na potoku Głębokim.
I mam jeszcze pytanie, już nie premiowane :), czy na posiadanych przez Was mapach Ruthenusa 1: 60000 te potoki są opisane? Ja mam wydanie trzecie i na niej nie ma nazw tych dwóch potoków.
Ruthenus 60 jest na wygnaniu /chwilowym mam nadzieję/, 75 nazwy Głęboki i Rzeka nie podaje, ale za to honoruje górne dopływy - Medżypotoki, Za Czarnym, Za Kozińcem i "na dole" Hylaty i Skorodny.
No i na wieczór charakterystyczne /jak na Bieszczady:roll:/ miejsce, które znajduje się w miejscu ...
Załącznik 21784
A pójdźże Bazylu w chaszcze i nie plącz się po bieszczadzkich Krupówkach. A podążaj w kierunku Mare Bieszczadensis.
Lasu Ci się zachciało? Proszę bardzo - ówże wyprysk powierzchniowy pozwala Mare zobaczyć, a leży po tej samej stronie ścieżki, przy której wije się ciek.Załącznik 21795
Błądzić jest rzeczą ludzką. Ponieważ nie błądzisz, to kim Ty jesteś?
Oto ścieżka, a ryczą na niej, dajmy na to... łosie. Pewno najpierw dzwoniły.Załącznik 21802Załącznik 21801
Skoro tak mówisz. A i owszem - Tyskowa, u wylotu, tuż za wypałem. Urokliwe miejsce przy odpowiednim świetle.
Tyskowa za wypałem? Można łazić kole czegoś i sto razy, a tego nie widzieć?...kurna...
Porządkując fotki z wakacji wpadło mi toto w oczy
http://img35.imageshack.us/img35/5329/dscf6422.jpg
Nie mam pojęcia gdzie to jest i nie wiem dlaczego, ale obstawiam Bieszczady północne (może dlatego, że ta górka w tle taka rozlazła)?
Nie jest to aby San? Tam, gdzie go zeżarło?
No dobrze panockowie kombinujecie...o ile dobrze odszyfrowuję to "zeżarcie";)
http://img692.imageshack.us/img692/4229/dscf6424j.jpg
Kurcze, to pierwsze zdjęcie to takie dałeś, że się troszkę wystraszyłem tą ilością wody! A te wakacje przecież nie były znowu takie suche. Pewnikiem wszystko na prąd przerobili.
To teraz ja dam taką hydrologiczną budowlę:
Żernica Wyżna
Jeszcze bardziej opuszczona wioska i bez cerkwi, którą rozebrano na polecenie sekretarza komitetu powiatowego w Brzozowie w latach pięćdziesiątych. Sekretarz z tego materiału zbudował sobie dom, aż tu pewnego dnia jak nie błysło, jak nie pieprzło, i pieron spalił mu tą chałupę.
Nikt się nie chce nad Bazylem zlitować... No to ja świątecznie zakrzyknę: Krywka! :wink:
Vivat Bartolomeo!
Teraz spore hydro bez betonu:
Po całości wygląda tak:
Całkiem niedaleko od tego miejsca:
Na potoku Czarnym.
Cztery lata temu zwiedzałem tą rzeczkę, ale trza przyznać, że to zacny potok.
Czas odświeżyć wątek:
Gdzieś to widziałem, Wołosaty... ale gdzie...
a nie na Zubańsku?
Nie jest to na Wołosatym.
Nie jest to też na Smolniku (Zubeńsko).
Jest to na potoku przepływającym przez dość dużą wieś. Kiedyś była tam nawet huta...
A czy na tych podanych przez Was też są jakieś takie stopnie betonowe? Bo bym sobie poszukał :)
Jeżeli to Stebnik,to też sobie Bieszczady wymyśliłeś,he he
Szeroko pojęte Bieszczady północne to są! I już! Bez awantur mi tu! Brawo Browar! Krościenko, koniec Górnego Końca, przy drodze na przysiółek Huta - kiedyś istniała gdzieś tu huta szkła i jak przeczytałem, w Krościenku były dwie kryte kręgielnie. Ot co. Wpadnij za tydzień w Bieszczady na browca :)