-
Odp: Coleoptera bieszczadensis
Thanasimus formicarius,przyjaciel leśników :)
-
Perfekcyjnie. To właśnie jest przekrasek mróweczka. Gratulacje dla Browara. A czy przyjaciel to nie wiem. Zawsze szybko spieprza jak mnie zobaczy ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcins
Perfekcyjnie. To właśnie jest przekrasek mróweczka. Gratulacje dla Browara. A czy przyjaciel to nie wiem. Zawsze szybko spieprza jak mnie zobaczy ;)
Miałem na myśli to,że żywi się głównie kornikami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Miałem na myśli to,że żywi się głównie kornikami.
;) Ostatnio obserwowałem jak poluje na mrówki
-
1 załącznik(ów)
-
A nie jest to Agrypnus murina ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
A nie jest to Agrypnus murina ?
A jest ;) Na zdjęciu widzimy podrzuta myszatego zwanego również szarym. Gratulacje dla Browara.
-
1 załącznik(ów)
-
Sądząc po stopach to cerambycidae,marnie widać kolory na zdjęciu więc strzelam: Agapanthia villosoviridescens
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Sądząc po stopach to cerambycidae,marnie widać kolory na zdjęciu więc strzelam: Agapanthia villosoviridescens
Tradycyjnie już Browarze masz rację ;) Na zdjęciu jest zgrzytnica zielonkawowłosa.
-
1 załącznik(ów)
-
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
pan Corymbia rubra
Zgadza się w 100 % Browarze. Same latwe były więc teraz może coś nieco trudniejszego:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Hylobius pinastri?
Nie, przecież ten mniejszy jest i smuklejszy w budowie ;)
-
no to Hylobius abietis (pasuje z czułków, ale mniej z plamek) albo któryś jeszcze z tych czterech pancernych;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
no to Hylobius abietis (pasuje z czułków, ale mniej z plamek) albo któryś jeszcze z tych czterech pancernych;)
Nie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcins
Nie
Poddaję się, wracam do flory:grin:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Jestem zgodny z odpowiedzią maciejki, bo skoro fotka tego bydlęcia ;) jest zrobiona na sośnie gdzie on żeruje i wcale nie wygląda na smukłego ani małego bo ma jakieś 11 mm :lol: to musi być on;). Ale skoro mówisz że to nie ten to się poddaję. Jestem ciekaw co to za chrząszcz. Jest jeszcze jedna możliwość tego stwora przeniosłeś z lepiężnika i wtedy by się nazywał Rozpucz lepiężnikowiec.
-
To może ten pierwszy Maciejki, Hylobius transversovittatus
-
Coście się tak tych Hylobiusów czepili ;) Posłuchajcie, co mawia doświadczony leśnik:
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
jakis smolik?:)
;)
-
Pewnie Derty ma rację z tym smolikiem (Pissodes pini?) ale konia z rzędem temu,kto odkryje czym się on różni od tych nieszczęsnych hylobiusów w kontekście Twojego zdjęcia...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Pewnie Derty ma rację z tym smolikiem (Pissodes pini?) ale konia z rzędem temu,kto odkryje czym się on różni od tych nieszczęsnych hylobiusów w kontekście Twojego zdjęcia...
Na zdjęciu jest smolik sosnowiec. Pytasz o różnice no to najpierw to, co najłatwiej zobaczyć proporcje długości i grubości ryjka i kształt ciała.
-
4 załącznik(ów)
To macie kilka moich, proste ale co tam, ten jeden tak uciekał, że aż nieostry wyszedł, ale po kolorze widać co on za jeden. Miałem jeszcze gdzieś grawerowanego, ale on wszędzie występuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
To może ten pierwszy Maciejki, Hylobius transversovittatus
ta łacina to mi się już miesza w oczach:P Przeczytałem 'Hylobius transvestitus'...Idę do okulisty:D:D:D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hero
To macie kilka moich, proste ale co tam, ten jeden tak uciekał, że aż nieostry wyszedł, ale po kolorze widać co on za jeden. Miałem jeszcze gdzieś grawerowanego, ale on wszędzie występuje.
Dla rozruchu może jedyneczka - wygląda na omarlicę ciemną.
-
To może dwójeczka - żuk leśny
-
No to trójczyna - rozpucz lepiężnikowiec ;)
-
czwarty - Carabus lecz ciężko coś więcej powiedzieć
W jakim to miejscu było 'ustrzelone'?
tzn - jakie środowisko. LAs, pole, łąka, sucho, mokro, ciemno, zimno, gorąco, wysoko, nisko itp:)
-
OK...ten czwarty to Carabus obsoletus - polskiej nazwy nie podam, bo nie znam polskich nazw owadów:P Te wszystkie dłużynki, sterczynki, niecnotliwki itd:D:D:D
-
1 załącznik(ów)
-
Wygląda na Pterostichus pilosus.
-
1 załącznik(ów)
Tego upolowałem na stosie. Co to za gatunek?
-
Ostrokrywka nieparka chyba (Oxymirus cursor) a pterostichusa z wyższej fotki potwierdzam:)
-
Zgadza się Derty. Gratulacje.
-
1 załącznik(ów)
Moja żona upolowała takiego okaza z kilkoma pasażerami na gapę. Co to za gatunek?
-
Nicrophorus vespilloides wiki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
olgaa
Nicrophorus vespilloides wiki
Zgadza się - to grabarz żółto-czarny, ale co to jest ten wiki ;)
-
A wiki to od imienia Wiktor ten ma tak na imię ;)