-
Odp: Gen. Karol Świerczewski, mało znany fakt z życiorysu.
Cytat:
Zamieszczone przez
joorg
Ktoś sobie chyba robi żarty i imprezę , na osobie mordercy ...powiem wprost
Posra..to za delikatne określenie ...to jest chore, to prowokacja , a organizatorzy
ważą się to nazywać pojednaniem , paranoja
ten KTOŚ jest znany - osoba, organizacja....ja też zachodzę w głowę -jaki przyświeca tu cel ? ..idzie NOWE ??? Jeśli nawet ktoś nie wie , kim był ów ''bohater'' , wystarczy chociażby poczytać banalną wiki - ...agent GRU , uczestnik wojny 20 r. /wiadomo po której stronie/ , facet ,który ma na rękach krew hiszpańskich działaczy POUM, CNT-FAI , których często likwidował osobiście. Genialny strateg , dzięki któremu w bitwie pod Moskwą z 10 000 ludzi ocalało ....5 ( ! ) , o ''świetnej '' strategii w bitwie pod Budziszynem nie wspomnę już..... Wiecznie napruty alkoholik , znienawidzony przez podwładnych , stąd wersja iż zakuli go sami Polacy.....
Jeśli ktoś chce mu palić świeczki i składać wieńce - prosze bardzo- ale prywatnie !!!! A nie za kasę z budżetu , która może pójść na ważniejsze i pilne sprawy.
Wojtku !!! - filmuj !!!! ...jak czas mi pozwoli -też chętnie tam się pojawię ....zapowiada się niezła zadyma.
aha- urząd wojewódzki dał łaskawą ręką 10 000 złociszy na ową imprezę....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
ten KTOŚ jest znany - osoba, organizacja....ja też zachodzę w głowę -jaki przyświeca tu cel ? ..idzie NOWE ??? ...-też chętnie tam się pojawię ....zapowiada się niezła zadyma.
aha- urząd wojewódzki dał łaskawą ręką 10 000 złociszy na ową imprezę....
no to nie żle ...może by tak filmować ze wzgórza z którego rzekomo strzelano do generała ;) a który poszedł potokiem i kulom się nie kłaniał, bo był taki nawalony ,że nawet nie wiedział że strzelają do niego
ps a forumowicze już wcześniej składali wieńce temu "bohaterowi";) z Warszawskiej Woli
o sory, ja też tam byłem
http://forum.bieszczady.info.pl/atta...2&d=1272228248
-
Świerczewski to postać mocno kontrowersyjna....kiedyś bohater ,teraz czerwony kat....faktem natomiast jest że regularnie ktoś maluje mu na czerwono oblicze na pomniku w Jabłonkach....i mimo prób wyczyszczenia przez specjalnie delegowanego w tym celu pracownika,proceder się powtarza,i raczej tak będzie nadal.....
-
..być może jest to jedyny już pomnik tego ''bohatera''. Człowieka , którego dorobek życiowy dobitnie świadczy o tym, ze jego celem było zniewolenie narodu polskiego. Który poprzez udział w sądach wojskowych , w Lublinie , Kąkolewnicy ma na rękach krew żołnierzy AK.
Dziś Stowarzyszenie Magurycz ma złożyć do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu popełnieniu przestępstwa przez organizatorów owego kuriozalnego '' pojednania'' / z kim owe pojednanie ma nastąpić, bo ŻADNA organizacja ukraińska nie została zaproszona.../ .Przestępstwo miało by polegać na propagowaniu komunizmu, czego zabrania polskie prawo.
Mamy wolność słowa , zgromadzeń....może ktoś wpadnie na pomysł by obchodzić dzień urodzin Hitlera , czy śmierci Stalina ? ...Sprawnie potrafiliśmy zablokować rajd śladami Bandery......a sami nie możemy uporać się z własnymi upiorami przeszłości ?
-
Jeszcze raz powtarzam: Odpieprzcie się od generała... !!! :)
Sprawa w mediach ogólnopolskich:
http://www.rp.pl/artykul/153227,8518...podatnika.html
-
oj tam , oj tam ...odpieprzyć ! ;)...generałek śpi spokojnie w sarkofagu na Powązkach .....
-
Gnida to była,kanalia,ale to że kasował Ukraińców to jedyny plus w jego życiorysie.Albowiem nie ma i nie może na razie być żadnego pojednania z Ukraińcami dopóki będą mówić i myśleć "tak treba buło" o ludobójstwie wołyńskim,a jeszcze większą gnidę i kanalię Banderę czcić.
A artykuł w rzepie jest po prostu durny.
-
Nie rozumiem o co wam chodzi, przecież w szkole uczyli że to bohater. Skąd urzędnicy mają wiedzieć że był zbrodniarzem. Urzędnik jest ważny i swoje wie i dopóki nie będzie osobiście odpowiadać za swoje decyzje to tak będzie. Ale jeśli zacznie odpowiadać za to co podpisuje to nic nie będzie podpisywać. Smutne ale prawdziwe.
-
Świerczewski na Wawel. pffff
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trzykropkiinicwiecej
Świerczewski na Wawel. pffff
Czymś dobrym pfff-asz? ;)
-
Deszcz nie sprzyjał uroczystością i zmoczył porządnie wszystkich uczestników. W Bystrem najliczniej stawili się przedstawiciele mediów żądni sensacji nie wyłączając mnie jako uczestnika forum. Wieńce składały przeróżne delegacje.W Jabłonkach uczestnicy uroczystości miały trochę inny przebieg ponieważ byli ludzie przeciwni składaniu hołdów Świerczewskiemu ale skończyło się bez wielkich przepychanek. Filmik z uroczystości w Jabłonkach w drodze na youtube, następny z Bystrego czeka na wysłanie.Trochę się zejdzie ponieważ mam słabe możliwości wysłania.
-
faktycznie, pogoda pod psem....albo taka, że lepiej siedzieć w barze i pić za zdrowie...generała.
czekamy na filmową relację !!!!
-
-
żal du..e ściska..... ciekawe ILE kosztował ów wieniec ? 10 tysi ???
-
Wieniec, delegacja, dojazdy...itd
-
http://esanok.pl/2012/starcia-pod-po...#comment-88031
Byłem przeciw likwidacji tego pomnika traktowanego jako symbolu przestrogi przed totalitaryzmem , ale teraz jestem za likwidacją i "zaoraniem " tego miejsca ...nie zgadzam się ,żeby za moje pieniądze marszałek woj. finansował zwolenników mordercy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krysia
Wieniec, delegacja, dojazdy...itd
a BANKIET ??? ...dziadkowie ormowcy i czekiści to co ? wielbłądy ???... zadowolą się lemoniadkom ?
-
No to pod to itd. się załapało;-)))))
Jak głosowaliście-tak macie, i tyle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
a BANKIET ??? ...dziadkowie ormowcy i czekiści to co ? wielbłądy ???... zadowolą się lemoniadkom ?
nie biespokojsja, na usługę gastronomiczną poszło 7 tysięcy.
ale możliwe, że będą musieli zwrócić..
-
Pokazywali jakieś przepychanki na Polsat News :)
-
-
Wojtku trzeba było jechać na bigosik hahaha;-)
-
Teraz tylko trzeba czekać jak ktoś wysmaruje artykuł o Pisowskim zaścianku jakim jest Podkarpacie hehehe
Wojtku dzięki za filmik !
-
Krysiu bigosik stanął by mi w gardle, wmieszałem się w tłum i zostałem uznany za "swojego". W nocy postaram się przesłać filmik z uroczystości w Bystrem.
-
Oj chyba nie bardzo, miałam wrażenie, że pod koniec filmiku to raczej chcieli Ci wlać;-))))
że jakiś szpieg obcy;-)))))
-
świetny film Wojtek !!!!.... ale czemu pogardziłeś bigosikiem ??
-
Filmik z uroczystości w Bystrem. http://youtu.be/Y-lMrZUMOZU
-
-
Wojtku Ty się marnujesz!!!
Powinieneś pracować w TV;-))))super Ci to wychodzi;-))))
IPN kłamie, spalić!;-))))
-
Ktoś mądry kiedyś stwierdził, że historia się nie zmienia, zmienia się tylko jej interpretacja.
-
Konferencja była... Ciekawostki:
- najbardziej odkrywczy dla mnie był Mieczysław Samborski który przywołał kilka nie znanych mi relacji ukraińskich dotyczących zamachu na Waltera... Ci co zaatakowali konwój 28 marca mieli tak naprawdę za zadanie atakować konwój z żywnością jadący do Cisnej - z braku laku stuknęli generała
- A. Olejko zawsze jest odkrywczy bo jego samolotów nikt nie przebije (sam uznał temat za orientalny)... np.: W Baligrodzie było lotnisko.
- Karol dostał w nerki i wątrobe...
- spiskowe teorie były marginalizowane,
- brakowało przeciwwagi z obozu tych co akcję Wisła nazywają ludobójstwem (Andrzej P. próbował to niwelować, ale mu nie wyszło)
Ogólnie: bez większych kontrowersji.
-
czyli ślad po bagnecie / plecy/ teraz jest uważany za postrzał ? Jabłonki były znanym miejscem zasadzek. Różne są wersje czy wiedzieli kogo atakują...zapewne wiedział to ''Chrin'', ale on nic już nie powie...A nie było nic o rzekomym bezczeszczeniu zwłok gen. ?
zadziwiające są dla mnie, różne wersje zdarzenia, podawane przez świadków owego zdarzenia....
-
http://odkrywca.pl/prawda-o-swiercze...09.html#302709 tu już chyba napisano wszystko,temat wałkowany od 6lat...ale może nie wszyscy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pełta
serwer im szwankuje ...a prawda to jest..ale w kremlowskich archiwach.
-
W dzisiejszym "historycznym" dodatku do Gazety Wyborczej artykuł o Świerczewskim:
"Być może gdyby Świerczewski nie pił, do masakry by nie doszło. Ale jak to miał w zwyczaju - nie trzeźwiał. ... "
http://wyborcza.pl/alehistoria/1,121...ry_by_nie.html
Nie jestem historykiem, więc trudno mi ocenić rzetelność tego artykułu, ale trochę mi się nie podoba sensacyjny ton jakim jest napisany, brak jest również jakiejkolwiek bibliografii.
-
Basiu ! rzetelności tutaj w sumie nic można zarzucić..ot, proste fakty, żadne dywagacje. Fiasko operacji budziszyńskiej to fakt totalnie znany, udokumentowany, wielu świadków. Także jego alkoholizm i notoryczne pijaństwo.(co dokładnie opisywał Berling ) Już w 41 r. w bitwie pod Wiażmą , gdzie z 10 000 żołnierzy ocalało...5 ( ! ) , pokazał jaki jest ''genialny '' strateg i dowódca . Żukow odsunął go z frontu..nie chcąc mieć takiego oficera pod bokiem.
W artykule jedynie śmieszy mnie teza , że niby UB go zabiło by mieć pretekst do akcji ''Wisła''...., co jest tyle naiwne , głupie i irytujące wręcz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
W artykule jedynie śmieszy mnie teza , że niby UB go zabiło by mieć pretekst do akcji ''Wisła''...., co jest tyle naiwne , głupie i irytujące wręcz.
No właśnie to mi wygląda na szukanie na siłę sensacji.
-
No coż, nakład trzeba utrzymać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
No właśnie to mi wygląda na szukanie na siłę sensacji.
to nawet nie szukanie- co elementarny brak logiki czy znajomości realiów ....wg. mnie , decyzja zapadła w Moskwie, był to ostatni ''hiszpański'' generał, do tego ominęły go czystki z 37 r.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomas pablo
Basiu ! rzetelności tutaj w sumie nic można zarzucić..ot, proste fakty, żadne dywagacje. Fiasko operacji budziszyńskiej to fakt totalnie znany, udokumentowany, wielu świadków. Także jego alkoholizm i notoryczne pijaństwo.(co dokładnie opisywał Berling ) Już w 41 r. w bitwie pod Wiażmą , gdzie z 10 000 żołnierzy ocalało...5 ( ! ) , pokazał jaki jest ''genialny '' strateg i dowódca . Żukow odsunął go z frontu..nie chcąc mieć takiego oficera pod bokiem.
Żukow jako ten który odsunął Świerczewskiego-polecam nieco lektury Suworowa-tego od Żołnierzy Wolności-chociaż akurat w fakt odsunięcia od dowództwa wierzę
Mam na myśli talenty dowódcze Żukowa