Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Hm! to nawet daglezję w Biesach macie, to prawie Ameryka
Ta fotka nie pochodzi z Bieszczad, zamieściłem ją gdyż daglezje widziałem po Słowackiej stronie Biesów.
1 załącznik(ów)
No to cóż za zioło z ciemności się wyłania?
PS Daglezja rośnie w okolicach Leska w lasach należących dawniej do Krasickich. Spore okazy można zobaczeć na Kostryniu po drodze na szkółki. W Balnicy rośnie jedna koło ruin lesniczówki - jest nawet pomnikiem przyrody. Poza tym była też sadzona i po wojnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcins
PS Daglezja rośnie w okolicach Leska w lasach należących dawniej do Krasickich. Spore okazy można zobaczeć na Kostryniu po drodze na szkółki. W Balnicy rośnie jedna koło ruin lesniczówki - jest nawet pomnikiem przyrody. Poza tym była też sadzona i po wojnie.
Swojego czasu było zachwycenie sie daglezją, takie szybko rosnące drzewo, ale klimat u nas dla niej nieco surowy. Podobnie nie udało sie mamutowcom. Ostre zimy je wykańczają.
[quote=marcins;90807]No to cóż za zioło z ciemności się wyłania?
Całkiem strzelę w ciemno, czy to jarzmianka większa?
[QUOTE=maciej_ka;90811]
Cytat:
Zamieszczone przez
marcins
No to cóż za zioło z ciemności się wyłania?
Całkiem strzelę w ciemno, czy to jarzmianka większa?
Jak sam zauważyłaś całkiem w ciemno strzeliłaś ;) To nie jarzmianka.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Swojego czasu było zachwycenie sie daglezją, takie szybko rosnące drzewo, ale klimat u nas dla niej nieco surowy. Podobnie nie udało sie mamutowcom. Ostre zimy je wykańczają.
Daglezja rośnie tu i tam. Dobre warunki ma na Pomorzu i w zachodniej części kraju. U nas też rośnie nie najgorzej. Zaprzestano jej wprowadzania bo to gatuneg obcy. A odnośnie mamutowców to dwa ładne okazy rosną w Krakowie, w zachodniej Polsce też raczej przyzwoite warunki do wzrostu ma.
Nie no wiem, że z tą jarzmianką straszny niewypał, ale pogadać chciałam;)
A swoją drogą to fikuśne te kwiatki, takie poskręcane mają te organy płciowe:-P
W ramach podpowiedzi dodam, że jest to jeden z charakterystycznych gatunków lasów liściastych. Całkiem pospolity, choć niekoniecznie rzucający się w oczy.
Sanicula europaea (żankiel zwyczajny) i w dodatku jestem pewna:-D
no właśnie żankiel wiedziałem że znam tylko nie mogłem wpaść co to za chwast :Dc
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
Sanicula europaea (żankiel zwyczajny) i w dodatku jestem pewna:-D
Perfekcyjnie. No to może cosik różowego: