Odp: Beda strzelac do wilków
[QUOTE=Browar;37783]-> Pastor
Z tą żądzą mordu .Napisałem tylko że nie widziałem jej u wilków.
Masz rację,żaden zwierzak nie morduje innego zwierzaka, jeśli nie jest głodny. Słowo "mord" jest tu zresztą w tym kontekście błędne. To zaspokajanie zwyczajnej potrzeby głodu, warunkującej przeżycie i przedłużenie gatunku.
[QUOTE...Masz rację,żaden zwierzak nie morduje innego zwierzaka, jeśli nie jest głodny. Słowo "mord" jest tu zresztą w tym kontekście błędne. To zaspokajanie zwyczajnej potrzeby głodu, warunkującej przeżycie i przedłużenie gatunku.[QUOTE]
Zacznę od końca. Przedłużenie gatunku absolutnie nie kojarzy mi się z jedzeniem. Co do reszty, ręce opadają! Czy możesz podać zródła, na których opierasz swoje wnioski? Oczywiście pomińmy posty na tym forum! Na tym forum obowiązuje wyidealizowany obraz wilka, daleki nieraz od rzeczywistego. Wilk morduje, dokładniej, zarzyna dla zbójeckiej satysfakcji, zwłaszcza gdy "działa" w pomieszczeniach zamkniętych typu owczarnia czy obora. To są udokumentowane przypadki. Negowanie rzeczy oczywistych stawia pod znakiem zapytania samą dyskusję! Pozdrawiam!
[QUOTE=Pastor;37825][QUOTE...Masz rację,żaden zwierzak nie morduje innego zwierzaka, jeśli nie jest głodny. Słowo "mord" jest tu zresztą w tym kontekście błędne. To zaspokajanie zwyczajnej potrzeby głodu, warunkującej przeżycie i przedłużenie gatunku.
Cytat:
Zacznę od końca. Przedłużenie gatunku absolutnie nie kojarzy mi się z jedzeniem. Co do reszty, ręce opadają! Czy możesz podaćźródła, na których opierasz swoje wnioski? Oczywiście pomińmy posty na tym forum! Na tym forum obowiązuje wyidealizowany obraz wilka, daleki nieraz od rzeczywistego. Wilk morduje, dokładniej, zarzyna dla zbójeckiej satysfakcji, zwłaszcza gdy "działa" w pomieszczeniach zamkniętych typu owczarnia czy obora. To są udokumentowane przypadki. Negowanie rzeczy oczywistych stawia pod znakiem zapytania samą dyskusję! Pozdrawiam!
Pastor, jak nie pojesz, to nie przedłużysz ... gatunku :-P . Zaznaczyłem,że chodzi mi o obraz wilka niejako w czystej postaci, nieskażonego chorobą i posiadającego odpowiedni rewir, biotop. OK , "morduje", "zarzyna", ale z głodu. Zaspokaja instynkt drapieżnika. Jak człek. A w pomieszczeniu zamkniętym, jak piszesz, każdy czuje się nieswojo, zwłaszcza czując, wyczuwając lęk,wspomniany STRACH, sięgający trzewi. Wilki to CZUJĄ. Głęboko wierzę w TAKIE (o których wspominasz), udokumentowane przypadki. A rzeczowa dyskusja zawsze do czegoś prowadzi, spooko :!: Co do źródeł - znajdź mi wilczą jamę , a zademonstruję.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pastor
Zacznę od końca. Przedłużenie gatunku absolutnie nie kojarzy mi się z jedzeniem. Co do reszty, ręce opadają! Czy możesz podać zródła, na których opierasz swoje wnioski? Oczywiście pomińmy posty na tym forum! Na tym forum obowiązuje wyidealizowany obraz wilka, daleki nieraz od rzeczywistego. Wilk morduje, dokładniej, zarzyna dla zbójeckiej satysfakcji, zwłaszcza gdy "działa" w pomieszczeniach zamkniętych typu owczarnia czy obora. To są udokumentowane przypadki. Negowanie rzeczy oczywistych stawia pod znakiem zapytania samą dyskusję! Pozdrawiam!
Słabo mi,chyba się "przewidziałem",czerpiesz wiedzę z siedemnastowiecznych ksiąg ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Słabo mi,chyba się "przewidziałem",czerpiesz wiedzę z siedemnastowiecznych ksiąg ?
Czy wiek dyskwalifikuje książkę? Co powiesz o Biblii, księdze napisanej wieki temu? Czy zawarte w niej przesłanie jest nieprawdziwe dlatego że napisane przeszło dwa tysiące lat temu? Powtarzam Twój apel o argumenty. Proszę, nie zagalopujcie się czasem w tej totalnej negacji faktów. Chociaż ja osobiście nie będę protestował jak napiszesz że wilk to tak naprawdę jest jaroszem a bieszczadzkie bydło załatwia przywołany już wcześniej Kuba Rozpruwacz! Pozdrawiam
PS Zawieszam się!
Cytat:
Zamieszczone przez
Pastor
Czy wiek dyskwalifikuje książkę? Co powiesz o Biblii, księdze napisanej wieki temu? Czy zawarte w niej przesłanie jest nieprawdziwe dlatego że napisane przeszło dwa tysiące lat temu? Powtarzam Twój apel o argumenty. Proszę, nie zagalopujcie się czasem w tej totalnej negacji faktów. Chociaż ja osobiście nie będę protestował jak napiszesz że wilk to tak naprawdę jest jaroszem a bieszczadzkie bydło załatwia przywołany już wcześniej Kuba Rozpruwacz! Pozdrawiam
PS Zawieszam się!
Wiesz ,biblia to jedna z milionów książek napisanych, albo skompendiowanych z różnych źródełek, zawiera przypowieści dość cienkie i starodawne w sposobie wyrażania myśli, nużące nawet swą prostota i zarazem ciężkością. To moje zdanie i mam do niego prawo, zapytałeś - odpowiadam. A kto napisał że wilk jaroszem? Natomiast cuda z owieczkami rozszarpanymi niby przez wilki tez widziałem, choć nie w Bieszczadach. Wracając do biblii - wolę stary testament - prawdziwy do bólu i Żydowski, jak sam Chrystus.I bezgranicznie brutalny. Czytałeś? czy wiek książki ją dyskredytuje? Jednak to nie nasz temat tu. Pozwolisz,że zacytuję porzekadełko : "Yakkk trwoga, to do boga"...:x
Cytat:
Zamieszczone przez
chris
...To moje zdanie i mam do niego prawo, zapytałeś - odpowiadam....:x
Problem w tym ż nie Ciebie o to pytałem!
Ciebie zapytałem o zródła, o bibliografię na podstawie której wypisujesz te wszystkie brednie o wilkach. Zamiast rzeczowo odpowiedzieć po prostu pajacujesz. Odbieram to jako rażący brak szacunku. Ponieważ nie chcę współzawodniczyć z Tobą w ilości napisanych postów, co zdaje się jest Twoim celem, daruje sobie ten wątek!
Czytałem Biblię, Koran, próbuję czytać Bhawawagitę (jest trochę za ciężka). Każda z tych Ksiąg Świętych dla swoich wyznawców coś wnosi dla ludzkości. Ale na tym forum mówmy o Bieszczadach a nie Księgach.
Odp. chrisowi,"będą strzelac do wilków": rzeczywiscie.czlowiek zbrojny chce zajść droge wilkowi,by go zabić,ale wilk umie rozpoznawać to niebezpieczne zwierzę,czlowieka.