pierwsze zdanie Twej odpowiedzi starcza - dzięki, :-)
Wersja do druku
pierwsze zdanie Twej odpowiedzi starcza - dzięki, :-)
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...ZADY/984321268 ... troszke nieelegancko...
A to że bardzo skutecznie działa kościelno-państwowa Komisja Majątkowa, która zajmuje się zwrotami kościelnych nieruchomości to jest bardziej elegancko?
Nie ma się co Żydom dziwić, bo i tak wyjątkowo nieśmiało sięgają po swoje.
Mają przecież wspaniałe wzorce działania w tym zakresie.
JarekBartek
generalnie wszelkie szamańskie sprawy wrzucam do jednego wora. linka tylko wrzuciłem ...
Jabol, kompletnie nie kapuję, co Ty masz na myśli pisząc "troszkę nieelegancko"???
Jarku, odwołanie do komisji majątkowej jest całkiem zbędne. Majątki to majątki, a tu rzecz idzie o miejsce pochówku, a nie majątek! Mało tego, dla judaizmu cmentarz to miejsce absolutnie święte i nienaruszalne. Chrześcijanie inaczej jednak traktują cmentarze (sam jestem chrześcijaninem).
Ludzie, o co wam idzie? Toż kirkut w Baligrodzie jest żydowskim cmentarzem! Dlaczego nie miałby należeć do Żydów? Bez kitu, cmentarze wyznaniowe należą do poszczególnych wyznań czy religii! Co w tym zdrożnego??? czy "nieeleganckiego"??? Przy okazji: nie wiem czy wiecie jak wiele cmentarzy w Polsce utraciło status cmentarza?, a to w wyniku jakichś prawnych manipulacji, i nie dotyczy to cmentarzy żydowskich tylko, ale także greckokatolickich, ewangelickich czy menonickich... (mogę wskazać mnóstwo takich miejsc... choćby Wetlinę gdzie dziś na cmenarzu jakieś kościelne psikusy stoją...). Z tytułu własności wynikają też obowiązki. Skoro Żydzi uznali, że lepiej zadbają o cmentarz, to niech tak się stanie i tyle. Wójt - skądinąd bardzo przyzwoity człowiek, przynajmniej z mojego punktu widzenia (mam na myśli pomoc, której udzielił nam podczas prac tam) - sam przyznaje, że jest kłopot z kasą na ogrodzenie. To niech grodzą Ci co mogą, a kirkut niech dalej świadczy o przeszłości i pozostaje miejscem, z którego Żydzi baligrodzcy wstaną i pójdą do Jerozolimy...
@Szymon kiedyś na tym forum "oberwało" mi się od Ciebie za stwierdzenie, że miejszości narodowe nie są zainteresowane dbaniem o swoją kulturową spóściznę, o zabytki które pozostawili ich przodkowie. Dwa czy trzy posty temu podałeś argumenty przemawiające za mopją tezą.
@Lucyno,
po porządku:
- bo statystycznie nie są zainteresowane,
- "spuścizna" nie "spóścizna"! po polskiemu,
- jesteś w błędzie, nie próbuję tu niczego udowadniać ani argumentować, rejestruję rzeczywistość i tyle,
- i co z tej Twojej tezy wynika? czujesz się lepiej? My zamiast stawiać tezy, robimy swoje i tyle,
- dostrzegam wyjątki i one cieszą, baligrodzcy Żydzi tak samo jak żukowscy Ukraińcy i olchowieccy Łemkowie... i inni
a w ogóle to jaki to ma związek? z tym co napisałem powyżej? Wkurza mnie zdziwienie faktem, że Żydzi chcą mieć akt własności cmentarza i tyle!
Szymon,a jak to jest z utratą statusu cmentarza,tzn jak cmentarz przestaje nim być?
Małgocha na forum BN zadała pytanie o cmentarz k.Zawadki ale nikt się nie kwapi do odpowiedzi.Może Ty coś wiesz?
No właśnie.... http://beskid-niski.pl/forum/viewtopic.php?t=2832