Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Browarowy pająk to albo Micrommata roseum czyli spachacz zielonawy. Ślicznie zielony pajączek z rodziny Sparassidae. Albo Misumena - kwietnik. Ale ten zwykle jest bardziej oliwkowy choć zdolności mimetyczne ma spore i mógł na zielonym podłożu się odpowiedni przebarwić. Trzeciej możliwości jakoś nie widzę:)
A pożera cuś co wygląda jak jakaś straszna błonkówka, ale która, zabijcie, nie wiem:P
Zbrodnia odbywa się być może na listku podagrycznika?
Derty
A co do wierzby, to jest to wierzba śląska Salix silesiaca:) Jest to gatunek typowy dla całych Karpat i Sudetów w Polsce:)
Pozdrawiam Zabieszczadzonych:D
2 załącznik(ów)
co to rośnie i żyje w tych Bieszczadach?
Napewno jest ślimak, tylko jaki?
hmmm.... pomrowy, Pomrów błękitny.... ???
Jak dla mnie to też są pomrowy błękitne, występujące głównie w modrej lub lazurowej szacie, choć zdarzają się też fioletowe.
Hej:)
SKPB Kraków wrzucił ostatnio na strony bardzo fajny kluczyk do roślin spotykanych w górach:
http://www.skpg.e-gory.pl/atlas/index.php
Nie oceniałem całości, bo brak czasu, ale na 1 rzut oka porządna rzecz i przydatna dla wszystkich wielbicieli naszych górek:)
Pozdrawiam Zabieszczadzonych
Derty
-> Derty
Znalazłem poważne błędy w tym atlasie:popatrz na barszcz zwyczajny oraz na kokoryczkę wonną.
Hej:)
Zdj. 4./4 kokoryczka wonna, a wygląda jak wielokwiatowa...hm
Zdj. do barszczu pokazują zupełnie inną roślinkę:P
Oj...to może przedwcześnie podałem ten link:) Trza słać protesty do twórców.
Dzięki za wskazanie byków. Sam nie mam czasu przeglądać całości.
Pozdrufki z lasu
Derty
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Browarowy pająk to albo Micrommata roseum czyli spachacz zielonawy. Ślicznie zielony pajączek z rodziny Sparassidae. Albo Misumena - kwietnik. Ale ten zwykle jest bardziej oliwkowy choć zdolności mimetyczne ma spore i mógł na zielonym podłożu się odpowiedni przebarwić. Trzeciej możliwości jakoś nie widzę:)
A pożera cuś co wygląda jak jakaś straszna błonkówka, ale która, zabijcie, nie wiem:P
Zbrodnia odbywa się być może na listku podagrycznika?
Derty
"Strszną błonkówkę" odgadła wcześniej Nadija,to pewnie wojsiłka.Z tym spachaczem możesz mieć rację ale na wszystkich znanych mi zdjęciach spachacz ma smukły odwłok a tu jest kulisty więc faktycznie przypomina krzyżaka.Co do podagrycznika to sprawa jest najbardziej dla mnie zagadkowa:podagrycznik nie jest owłosiony,ogonki liściowe ma zielone i bardzo charakterystycznie pachnie.Wiem bo uwielbiam podagrycznik na zupę,jako szpinak oraz jest to mój podstawowy oręż na ukąszenia owadów.Boskie ziele i uprzykrzony chwast.Zanim go poznałem jako warzywko i lek to prowadziłem z nim wojnę na działce.Ale istnieje bardzo podobna roślina(pare razy się nabrałem) ale ma zupełnie inny zapach i ogonki właśnie brązowawe oraz owłosione.Myślę że na zdjęciu to ona ale nie wiem jak się nazywa.A może na specyficznym siedlisku podagrycznik inaczej pachnie i wygląda??