Odp: Paralotnie nad BPN . cd..
latanie w chmurach to rzecz normalna??? to zależy dla kogo :lol: no z tego co ja wiem raczej odradza się latania w chmurach a nawet zbytniego wznoszenia się w kominach pod chmurami burzowymi, które to kominy są bardzo kuszące :wink:
Jeśli chodzi o ilość przelotów nad BNP to nie jestem tak zorientowana ale gdyby była ona nieograniczona to mogłoby się stać nagle bardzo popularne miejsce... wieści szybko się rozchodzą a to bardzo urokliwy teren. a zresztą te formalne ograniczenia gdyby rzeczywiście zostały wprowadzone dałyby swoiste 'poczucie bezpieczeństwa' władzom parku i osobom przeczulonym na punkcie ochrony przyrody :wink:
nikt nie lata pod chmurami burzowymi - chyba ze jest samobojca albo myslacym inaczej ;)
temat lotow nad parkiem byl przerabiany.
codziennie nad parkiem przelatuje okolo 20-30 samolotow - im jakos nikt nie zakazuje. wypada kupic samolot i latac do bolu ;)
pozdrw
http://forum.bieszczady.info.pl/pict...&pictureid=194
payonk, mógłbyś tę „pajęczynę” ;) wkleić w większym formacie ? Jest nieczytelna, a bardzo ciekawa.
witam
tutaj link do plikow dla google earth z korytarzami.
z tego co sobie przypominam to szerokosc korytarzy to od 10 do 20 km
http://kda83.w.interia.pl/Rnav_polska.zip
O Kurcze!!! trzeba podeslac to Panu Dyrektorowi z BPN. Nie jestem pewien czy to przezyje jak zobaczy..:wink: Ojojojojojojoj!
Jeśli "beton" ekologiczny i podejście "bojowników o spokój zwierząt w BdPN" uznać za przesadę i naciąganie rzeczywistości dla własnych celów i udowodnienie własnych racji, to stawianie znaku równości między samolotami i paralotniami jest ...tym samym...no chyba, że te jambojety latają na tych samych wysokościach co Wy i ląduja w tych samych miejscach co niektórzy paralotniarze postulują;)
Takimi argumentami nie przekonacie decydentów...;)
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Jeśli "beton" ekologiczny i podejście "bojowników o spokój zwierząt w BdPN" uznać za przesadę i naciąganie rzeczywistości dla własnych celów i udowodnienie własnych racji, to stawianie znaku równości między samolotami i paralotniami jest ...tym samym...no chyba, że te jambojety latają na tych samych wysokościach co Wy i ląduja w tych samych miejscach co niektórzy paralotniarze postulują;)
Takimi argumentami nie przekonacie decydentów...;)
W ogóle jestem zaskoczona. Nie wiedziałam, że tu chodzi o latanie nad BdPN. Myślałam, że o startowanie i planowe lądowanie na obszarze objętymochroną.:mrgreen:
ladowac owszem bede ale np. w pasie drogowym, parkingach, na terenie osrodkow wyp. i gospodarstwch ;)
tak jak przez ostatnie 10 lat mojego latania w bieszczadach
co do samolotow to powyzej 1000 m nad grunt moze latac kazdy samolot stosujacy sie do przepisow VFR
ja wole jednak to co ekologiczne ;) i z silnikiem nie bede bo nie lubie
dlaczego auto moze stanac na parkingu pod wetlinska a ja nie moge tam wyladowac (tylko bez takich, ze rzucam cien)
pozdrowienia
Payonk, o lataniu na parkiem to było na początku, później padły sugestie, by zezwolić na starty i lądowania na terenie parku - apetyt rośnie w miarę jedzenia, co;)
I to jest to co sceptyków (niekoniecznie przeciwników) frapuje.
VM 2301.
STRESZCZENIE
Wstęp. Hałas emitowany przez silniki odrzutowe ze względu na wysokie poziomy ciśnienia akustycznego może być szkodliwy dla obsługi technicznej
samolotów. Celem pracy była ocena słuchu u techników obsługujących silniki odrzutowe oraz badanie środowiska akustycznego. Materiał i metody.
Pomiary hałasu przeprowadzono na 3 silnikach odrzutowych. Wyznaczano wartości równoważne, maksymalne i minimalne z czasu trwania testu.
Analiza widmowa obejmowała częstotliwości od 10 Hz do 20 000 Hz. Ocenę słuchu przeprowadzono u 50 mężczyzn w wieku 24–51 (śr. 35,5 lat)
w oparciu o audiometrie tonalna progową, audiometrię impedancyjną oraz wywołane emisje otoakustyczne DPOAE. Grupę porównawczą stanowiło
40 osób nienarażonych na hałas. Wyniki. Maksymalne poziomy ciśnienia akustycznego skorygowanego charakterystyką częstotliwościową A przekraczały
przyjęte normy i osiągały wartości rzędu 119,7–130,1 dB. Równoważny poziom dźwięku A, LA eq, Te, (za czas pojedynczej próby od 201 do
243 s) wynosił od 109,4 dB do 119,7 dB. Szczytowy poziom dźwięku C osiągał wartości od 132,8–141,9 dB. Ocena słuchu wykazała większe podwyższenie
progu słuchu u osób narażonych na hałas średnio o 6,3 dB w uchu prawym i o 6,8 dB w lewym niż w grupie porównawczej. Rejestracja DPOAE
wykazała znacznie mniejsze wartości emisji u techników w porównaniu z grupą osób nie narażonych na hałas. Redukcja DPOAE dotyczyła prawego
i lewego ucha najwięcej dla 3, 4 i 6 kHz. Wnioski. Nawet w przypadku pojedynczej próby, personel techniczny narażony jest na hałas (słyszalny) znacznie
przekraczający wartości dopuszczalne. Redukcja wartości emisji otoakustycznych DPOAE u osób narażonych na hałas silników odrzutowych była
niewspółmiernie większa od zmian w audiometrii tonalnej progowej. Med. Pr. 2004, 55 (4): 329—335
Słowa kluczowe: hałas, silniki odrzutowe, słuch, emisja otoakustyczna
ABSTRACT
Background: Noise produced by jet engines may be harmful to aircraft servicing personnel because of high levels of acoustic pressure. The aim of the
study was to assess the acoustic environment of persons exposed to jet engine noise and its effect on hearing. Materials and Methods: Noise measurements
were performed on three jet engines. During the target practice, the following parameters were measured: equivalent noise, pressure level A,
maximum sound pressure level A, and peak sound pressure level C. The spectroanalysis covering the range from 0.1 to 20 kHz was conducted. Hearing
was assessed in 50 noise-exposed men, aged 24–51 years (mean age, 35.5 years), using PTA, tympanometry and DPOAE. The control group consisted
of 40 non-exposed persons with good hearing condition. Results: Maximum levels of acoustic pressure exceeded Polish standards. Comparison
between two groups showed that PTA was higher in the exposed persons by 6.3–6.8 dB on average and DPOAE was reduced in the group exposed
to jet engine noise more than it could have been expected. Conclusions: Even during a single test, aircraft technical personnel was exposed to (audible)
noise that significantly exceeded admissible values. The reduction in DPOAE values in persons exposed to noise of jet engines was incommensurably
higher than changes in PTA. Med Pr 2004; 55 (4): 329—335
Key words: jet engine noise, noise measurements, hearing, OAE
Adres autorów: Żeromskiego 113, 90-549 Łódź, e-mial: konopka@achilles.wam.lodz.pl
Nadesłano: 16.01.2004
Zatwierdzono: 16.06.2004
© 2004, Instytut Medycyny Pracy im. prof. J. Nofera w Łodzi
Ciekawe co ptaszki na to? fala uderzeniowa pewnie rozwala im te malutkie cos tam.. :)w glowkach.
paralotnia raczej cicha jest jak szum strumyka pod Wetlinska..
Jesli pamietam to Pan dyrektor zabronil frowania nad parkiem bez limitu wysokosci,nie chodzilo o starty z terenu. Wiec kurna chata! niechaj dzwoni do ULC i sprowadzi na glebe takze pasazerskie smieciarki..
I BASTA!!! :razz:
niezle jaja ? co nie//