Odp: Aktualne zdjęcia flory i fauny
Może i tak bywa jak opisał Marcin, ale...
Ale bywają też inne sytuacje. Na peryferiach mojego miasta od bardzo, bardzo dawna kwitły jesienne zimowity. Ludzie mieszkający opodal zaczęli je przesadzać do przydomowych ogródków. Dużo później na tych kwitnących łąkach wybudowano osiedle i nazwano je ZIMOWIT.
Zimowity w dzikiej postaci prawie zaginęły wyparte przez cywilizaję, pozostały te w domowych ogródkach.
Ja mam nadzieję, że to nie jest jakieś czarne proroctwo dla tej pięknej Marcinowej łąki...
a tak pytam o te zimowity bo nigdy ich w naturze (tzn nie w ogródku) nie widziałam i zaskoczyła mnie ta łąka. Bardzo lubię te kwiatki - i na rabatce i w bukiecie. No i nie wiedziałam też, że są trujące:cry:
a te moje (stoją sobie teraz właśnie w wazonie) to z dziada pradziada ogródkowe - nie wykopywane z łąki:-P
Spory łan zakwita co roku przed Sanokiem po lewej stronie drogi od strony Krosna. W Bieszczadach też ich jeszcze sporo, ale z roku na rok ubywa. Ostatnio olbrzymie ilości widziałem na pogórzach i w dolinach różnych pasm Karpat Rumuńskich.
No to może kiedyś uda mi się to zobaczyć :-)
4 załącznik(ów)
Zdjęcia z 25 i 26 września.
1. Taki krzaczek rośnie w Wołosatem.
2. Ptaki nad Tarnicą, niestety skończył mi się zoom.
3 i 4. Na drodze do Nasicznego.
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Nr 4 urocze!
Dzięki, też mi się podoba.
"...skąd wziął się ten ptak pośrodku drogi" --> dlaczego Kura przekroczyła ulicę http://www.humorek.com/teksty/pytani...ra_przekr.html
1 załącznik(ów)
bo on sobie tylko poszedl po papierosy....;)
2 załącznik(ów)
a takie jeszcze pluszaki-przytulaki sierpniowe (bo mi szkoda lata :cry:)