-
Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Cytat:
Zamieszczone przez
marekm
Czy ten kameralny obiekcik stał na Łopienniku ?
Bingo! Schronisko pod Horodkiem w paśmie Łopiennika! Foto w sierpniu 1962 popełnił Bronek Cenda! Pozdrawiam!
-
1 załącznik(ów)
Kapliczki w Bieszczadach to temat już w tym wątku exploatowany! Poniższa,chociaż niczym specjalnym się nie wyróżnia,nie jest taką zwykłą kapliczką,przynajmniej dla mnie. Jestem z nią związany emocjonalnie.Jest to niejako "moja" kapliczka. Gdzie stoi?
-
jakas taka biala to stoi przed ta STRASZNA gora za Cisna jak sie wraca do domu!!!!:twisted: :twisted: :twisted:
-
W gminie Cisna chyba Strubowiska vel Strzebowiska. Dzieciaki z gminy Cisna opracowały świetnie ten temat. Wydały nawet folderek. Niestety, ktoś mi go zwinoł.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
orsini
jakas taka biala to stoi przed ta STRASZNA gora za Cisna jak sie wraca do domu!!!!:twisted: :twisted: :twisted:
Cytat:
Napisał Lucyna: W gminie Cisna chyba Strubowiska vel Strzebowiska. Dzieciaki z gminy Cisna opracowały świetnie ten temat. Wydały nawet folderek. Niestety, ktoś mi go zwinoł.
No nie! Tamtędy nikt nie wraca,nikt nie chodzi (jak nie musi). Ja chodzę dlatego, że tamtędy nikt nie chodzi (bo i po co!)
A tak wygląda otoczenie!
-
19 marzec???????????byles w Biesach????
zazdroszcze:((((
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pastor
Kapliczki w Bieszczadach to temat już w tym wątku exploatowany!
Hmm... Czyżby kapliczka na grzbiecie pomiędzy Kalnicą a Sukowatem na sukowatem skłonie? Ten grzbiecior to się Gawgań bodajże nazywa. Kiedyś po nocy to nas postraszyła, jak leźliśmy nocom i nagle takie biale zamajaczyło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dziabka1
Ten grzbiecior to się Gawgań bodajże nazywa.
Głowy sobie obciąć nie dam, bo skleroza a i kapliczek od groma a foty tez pod ręką nie mam - ale kapliczka na Gawgani jest większa i przede wszystkim ma drzwi wejściowe :)
-
Może to Żernica,ale też głowy nie dam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Głowy sobie obciąć nie dam..........
Piotrze! Głowę mógłbyś spokojnie zadeklarować, to nie jest kapliczka na Gawgani! Zdaję sobie sprawę z tego że że kapliczek jest mnogo, większość podobnych,niektóre wprost blizniacze. Miejscowość w której stoi kapliczka niczym się nie wyróżnia. Jej nieliczni mieszkańcy owszem,wyróżniają ich dwie cechy,niestety nie do opisania na publicznym forum. Na www.twojebieszczady.pl słowo będące nazwą tej miejscowości nie występuje.Niewątpliwie jest to jednak miejscowość leżąca w Bieszczadach,zamieszkała,zapomniana. Tylko co to za miejscowość???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pastor
słowo będące nazwą tej miejscowości nie występuje.
Sprawdziłem, rzeczywiście nie występuje. Postaram się nadrobić to niedopatrzenie ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
żubr
kapliczka w Żerdence
Yes!Yes!Yes! Pozdrawiam!
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
marekm
To pewnie będzie łatwe, ale co tam.
Też zabytek, tylko jaki i gdzie?
mała podpowiedź.
-
-
Marku m... Jeszcze pamietam te czasy.Choć żałuję że nie miałem wtedy swojego Zenka11 coby fotki pstrykać.Odp cerkow Łopienka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
Odp cerkow Łopienka
Jabol, bingo.Gwoli sprawiedliwości muszę dodać, iż jest to reprodukcja zdjęcia wykonanego przez J. Borejszę.
-
2 załącznik(ów)
Przeglądając ten wątek znalazłem kilka zagadek bez odpowiedzi, to prośba do autorów tychże o prawidłowe odpowiedzi.
Poniżej dwie fotki i standartowe gdzie to zostało zrobione?
-
wiem, ale to zbyt łatwe:) jak nikt nie odpowie to wieczorem odpowiem
-
2 załącznik(ów)
moze z innej beczki choć takze zwiazane z Bieszczadami.Wędrując po szlaku można czasami napotkać ciekawe rzeczy,jednąz nich są te dwie czaszki zwierząt.Stąd moje pytanie ,czy mógłby ktos pokusić sie określic do jakiego gatunku należą[ły]te kosci.Pozdrawiam!
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rico
(...),czy mógłby ktos pokusić sie określic do jakiego gatunku należą[ły]te kosci.(...)
Pewien nie jestem, ale patrząc na kły. Wydaje mi się że to czaszka dzika.
Vm2301 byłeś szybszy niestety.
-
Ja w sprawie zagadki Markam... Nikt sie nie pokusił więc mówię: baza studencka Łopienka. A potem rzeczywiście dzik odyniec.
-
2 załącznik(ów)
no to teraz moje pytanie...gdzie to?
-
Czy ta tablica pamiątkowa jest przy zjeździe na Polanę z Czarnej?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez rico
moze z innej beczki choć takze zwiazane z Bieszczadami.Wędrując po szlaku można czasami napotkać ciekawe rzeczy,jednąz nich są te dwie czaszki zwierząt.Stąd moje pytanie ,czy mógłby ktos pokusić sie określic do jakiego gatunku należą[ły]te kosci.Pozdrawiam!
Na moje oko, człowieka nie znającego się na rzeczy, to pierwsze zdjęcie przedstawia żuchwę jakiegoś drapieznika. Może wilk, albo pies (brak puktu odniesienia, np. paczki zapałek) a drugie foto, to czaszka Sarny, jelenia itp.
Ale zaznaczam że sie nie znam więc niewykluczone że jestem w błędzie.
EDIT
rzeczywiście kły mogą sugerować dzika. Całkiem możliwe że koledzy mają rację.
-
kształt czaszki dzika jest tak charakterystyczny że nie mam żadnych wątpliwości:) odyniec z fajkami - komplet
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marekm
Przeglądając ten wątek znalazłem kilka zagadek bez odpowiedzi, to prośba do autorów tychże o prawidłowe odpowiedzi.
Poniżej dwie fotki i standartowe gdzie to zostało zrobione?
Zdjęcie pierwsze puszka od piwa Debowe Mocne - Kampania Piwowarska Poznań
zgadza się ? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
żubr
no to teraz moje pytanie...gdzie to?
Hej! Zdjęcie 1: droga na Caryńskie, zdjęcie 2: ?
Pozdrówka - Bazyl
-
1 się zgadza.....zostało jeszcze zdjęcie 2
-
3 załącznik(ów)
Hej!
Nikt nie próbuje, więc wrzucam trzy swoje foto-zagadki:
-
nr1. - ruiny cerkwi w Beniowej?
pozdrawiam
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jacekp
nr1. - ruiny cerkwi w Beniowej?
pozdrawiam
Ruiny cerkwi, ale nie w Beniowej. Sądząc po natłoku odpowiedzi, ździebko przegiąłem, więc na razie do zjęcia nr 2 daję rozjaśnienie (do dwóch pozostałych jak nikt nie odpowie do wieczora to też coś dołożę).
Pozdrówka - Bazyl
-
To chyba mur oporowy z przepustem na trasie ciuchci,ale który???Nawet nie próbuję strzelać...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
To chyba mur oporowy z przepustem na trasie ciuchci,ale który???
Nie na trasie ciuchci, kilka metrów od drogi asfaltowej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
więc na razie do zjęcia nr 2 daję rozjaśnienie
Na skutek otrzymanego rozjaśnienia wniskuję, iż obiekt ten znajduje się przy drodze, pomiędzy Bukiem a Dołżycą, po prawej stronie drogi, idąc w kierunku Dołżycy. :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Hej!
Nikt nie próbuje, więc wrzucam trzy swoje foto-zagadki:
Foto nr 3 - Łopiennik, " słup " początek szlaku - ścieżki do Bazy Studenckiej " Łopienka"
Foto nr 1 - Cerkwisko w Buku
-
1 załącznik(ów)
Gdzie zostało pstryknięte to foto?
-
sine wiry... chyba lata wczesne 80te?