Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Tydzień minął, to powiem, co wiem :)
Macewa stoi na parkingu przy stacji kolejki bieszczadzkiej w Majdanie, na prawo od wjazdu, pod ogrodzeniem, tuż przy straganach z oscypkami i magnesami na lodówkę. I tyle wiem na pewno :)
Nie jestem ekspertem, ale - ze względu na inskrypcję - płyta nie wygląda na oryginalną, a raczej na replikę, która ma coś upamiętniać. Ale co, skoro w tym miejscu cmentarza chyba nie było? A rozdeptany parking ze straganami z zasady średnio nadaje się do upamiętniania czegokolwiek... Resztki kirkutu w Cisnej są do odszukania - o ile pamiętam - na tyłach Perełki, czyli znacznie dalej, praktycznie w centrum wsi.
Czyli zagadka rozwiązana tylko częściowo, może ktoś dopowie resztę :)
Ale, żeś dziwoląga wynalazł.
Macewa ? - czy aby macewa ?
Ja tam się nie znam, ale jeszcze nie widziałem macewy z z napisem w takim języku
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Ale, żeś dziwoląga wynalazł.
A nie o to chodzi w tym wątku? :P
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Ja tam się nie znam, ale jeszcze nie widziałem macewy z z napisem w takim języku
Dlatego napisałem, że "ze względu na inskrypcję płyta nie wygląda na oryginalną".
Generalnie widok ten mnie bardzo zaskoczył, więc się podzieliłem z nadzieją, że ktoś pomoże rozwikłać zagadkę.
1 załącznik(ów)
Pierwsze (marcowe) koty za płoty, wiec spróbuję drugi raz.
Miejsce, w którym większość pewnie była, ale może nie zwróciła uwagi na to oznaczenie. A jak nawet ktoś nie był, to lokalizację można wydedukować ;)
Załącznik 35333
....tunel w Łupkowie...Polska-Słowacja...?
1 załącznik(ów)
... nie jest to za trudna zagadka .... gdzie znajduje się graffiti, którego fragment jest poniżej....
Załącznik 35334
Nie widziałem takich malunków w tunelu w Łupkowie.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Nie widziałem takich malunków w tunelu w Łupkowie.
... w Łupkowie też tych malowideł nie widziałem, ale są w innym miejscu.... w szerszym wymiarze....
Załącznik 35335