Łosie - cerkiew p.w. Narodzenia Najświętszej Marii Panny
Wersja do druku
Łosie - cerkiew p.w. Narodzenia Najświętszej Marii Panny
Hmm... "moja" cerkiew jest w innym miejscu. Zagadka zaczyna się robić wieloznaczna, więc czas wklelić jakieś zdjęcie, żeby ją sprecyzować.
http://www.bmiller.pl/forum/2009/cerkiew_43.jpg
Oczywiście Sieniawa w Beskidzie Niskim :)
Oczywiście Sieniawa w Beskidzie Niskim :) ;)
czekamy na kolejne ciekawe zagadki :)
Wygrzebane z całkiem świeżych fotek... smutne zdjątko - a zagadka chyba łatwa ;)
Załącznik 12350
Komańcza?
Chyba cerkiew w Opace
strzelam :)
Smacznego :-)
http://www.bmiller.pl/forum/2009/cerkiew_44.jpg
Nagórzany
Dla tych co nie poszli jeszcze spać w niedzielny wieczór zagadka z cerkwią w tle.
na zdjęciu wykonanym przez kolegę załapałem się w kraciastej flaneli.
oczywiście Owczary :)
Jesteś pewien przewodniczku ??
pisząc... a może to np. Rychwałd ????Cytat:
oczywiście Owczary
To stara nazwa Owczar :)
Owczary = Rychwałd
tak, tylko ja nie wiem jak to się stało że Rychwałd stał się Owczarami.
Niech się ktoś podzieli wiadomościami.
A to gdzie ?
nowo odremontowana cerkiew w Krempnej
Bardzo ładnie to wygląda i bardzo cieszy, że ją odremontowano.
Kiedy byłam tam 3 lata temu wyglądała bardzo smętnie i na dodatek nigdzie nie można było dostać klucza.
Jak teraz wygląda sytuacja z kluczem ?
Długo się zastanawiałam i sprawdzałam czy to czasem nie ta z Ropek w skansenie w Sanoku, ale tamta pomalowana jest całkiem inaczej 8)
Pozdrowienia
Basia
Basiu, nie wiem jak jest z kluczem , ale na pewno nie ma problemu . Ludzie są tam bardzo życzliwi.
To wszystko co zrobione jest to z ich inicjatywy.
Środki są zbierane między innymi w taki sposób jak w ostatnią niedzielę i to po raz VIII już.
Tu kilka zdjęć z ostatniej "parady"
http://www.sknt.fora.pl/wydarzenia-t...800.html#16981
cd. nastapi
Coś lekkiego - specjalnie dla tych co nie w górach.
Tarnogród - cerkiew św. Trójcy
Jak tak dalej pójdzie to tutaj cerkwie i inne zdjęcia z całej Polski będą? Ograniczmy się więc do tematu Forum (Bieszczadzkiego!) i trzymajmy tematu (jest przecież opis czego fora dotyczą).
W wątku były już cerkwie ze Słowacji i Ukrainy (była też cerkiew austriacka, ale to wyjątek), nie tylko nie ograniczamy się do Bieszczadów ale nawet do Polski. Wszystko zgodnie z ideą Ojca Założyciela:
Admin jak dotąd sobie nie zażyczył.
Tak, to Tarnogród. Punkt dla Przewodniczka.
Ciekawą koncepcję wrzucił Recon pisząc
Czyżby jest to powrót do akademickiej dyskusji p.t.Cytat:
Ograniczmy się więc do tematu Forum (Bieszczadzkiego!)
....cerkiew w Komańczy ? na którym forum można o niej pisać ?? ...bieszczadzkim czy beskidzkim ??
Nie zastanawiając się nad położeniem, czy to w Bieszczadach, czy nie, takich, czy innych, a nawet Bieszczadzie, czy Biesach;)...wstawiam fotkę pewnego szczegółu.
A pytanie brzmi: na czego ścianie ta stara tabliczka wisi?
PS. Poza konkursem zapytam chętnie co na niej napisane było, bom ciekaw.
Na pewno na samym dole jest napisane ZABYTKOWY OBIEKT a u góry jest orzełek!
Info o zabytkowym obiekcie kojarzy mi się z taką biało-niebieską szachownicą raczej...
A wracając do zagadki, to odwracając sie plecami do zardzewiałej tabliczki taki widok obaczyć można:
Tak myślałem żę to właśnie tam :) właśnie przegladam zdjęcia, że wiele krzyzy pomalowanych jest na srebrno. :)
Jeden z nich....
Trafiony zatopiony...a dorzuć jeszcze nazwę...tak dla porządku, bo nagrobek właściciela wsi, ale napis ciężko na Twoim zdjęciu odczytać będzie;)
vm2301, widzę że się chodziło tam gdzie ja w tamtym roku dwa razy. Przepiękna trasa czy to od Baligrodu do Zahoczewia czy też odwrotnie.
Bereźnica Wyżna... pięknie położona wieś, piękna historia, ciekawy stary cmentarz z elementem UON-UPA.
Byłem tam ze 2 razy...choć wstyd się przyznać, bo to stale stacjonuje w pobliżu Baligrodu, więc rzut beretem...
A co do cmentarza, to Staruchów tam kilku chyba leży...ale o tym Stiahu przeczytałem dopiero po powrocie, on tam też gdzieś pochowany?