-
Odp: Skąd znam ten widoczek ?
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
To byliśmy w tym samym czasie, tylko w innych miejscach :).
W Lutowiskach z punktu widokowego, Caryńskiej nie widać bo Otryt jest na linii, czyżby jeszcze dalej? Może Chodak...
Dalej już nie trzeba, jest bardzo ciepło, tylko trzeba w drugie lewo ;) ruszyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Dalej już nie trzeba, jest bardzo ciepło, tylko trzeba w drugie lewo ;) ruszyć.
To pozostaje Rosochate lub bardziej Werpasiki, bo są wyżej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
To pozostaje Rosochate lub bardziej Werpasiki, bo są wyżej.
He, he, tak mrugałem, bo zawsze dochodzi do nieporozumień gdzie jest lewo a gdzie prawo :) Zabrnąłeś w to niewłaściwe lewo, z Rosochatego i Werpasików widok na południe jest zasłonięty przez Otryt. Podając Lutowiska byłeś tuż, tuż ...
-
1 załącznik(ów)
Zdjęcie zrobiłem z tej soczyście zielonej łąki:
Załącznik 32278
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
He, he, tak mrugałem, bo zawsze dochodzi do nieporozumień gdzie jest lewo a gdzie prawo :).
Masz rację, wszystko zależy od miejsca stania lub siedzenia :). Pewnie dlatego wymyślono jeszcze kierunki świata, aby uniknąć tego typu nieporozumień. No dobrze, z platformy widokowej za Lutowiskami (na północ) na pewno Caryńskiej nie widać. Natomiast z punktu widokowego 723 za skrzyżowaniem do Skorodnego, pewnie już jest to bardziej możliwe, gdyż leży 20 m wyżej. Czy to jest to miejsce?http://forum.bieszczady.info.pl/images/icons/icon8.png
-
Pewnie jak pisałeś odpowiedź nie widziałeś jeszcze zamieszczonego przeze mnie zdjęcia - zostawmy tereny na zachód od dużej obwodnicy i ruszmy w drugą stronę :) Daleko nie zajdziemy ale ten kawałek na pewno warto!
-
Cały problem to w tej soczystej zielonej łące. Nijak nie mogę sobie jej dopasować, gdyż może być to Iwanków nad Smolnikiem ale kąt patrzenia nie pasuje. Natomiast Berdo nad Posadą Górną, takiej łąki raczej nie posiada a dalej na wschód, to już tylko lasy i tylko niżej. Bardzo zakręcona zagadka i jak widać nie ma chętnych do pomocy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
nie ma chętnych do pomocy.
Krywka :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Cały problem to w tej soczystej zielonej łące. Nijak nie mogę sobie jej dopasować, gdyż może być to Iwanków nad Smolnikiem ale kąt patrzenia nie pasuje. Natomiast Berdo nad Posadą Górną, takiej łąki raczej nie posiada a dalej na wschód, to już tylko lasy i tylko niżej. Bardzo zakręcona zagadka i jak widać nie ma chętnych do pomocy.
Ważne, że próbujesz, bo złośliwcy ( że paluchem nie wskażę kto ) często się ze mnie nabijają, że zadaję zagadki a później sam sobie na nie odpowiadam :)
I pomoc się znalazła:
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Krywka :wink:
-
Tak się akurat składało, że okolice Lutowisk w małym stopniu mam opanowane. Jednak wiele uroczych miejsc jest jeszcze na pewno do zobaczenia. Krywka nie bardzo mi podchodziła, gdyż sądziłem, że Dział 706 będzie zasłaniał widok na Caryńską. Jednak, jak się okazuje, błądziłem w swoim rozumowaniu. Dzięki za miłą zabawę i bliski kontakt z mapą. Pozdrawiam.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
(...) Dzięki za miłą zabawę i bliski kontakt z mapą. Pozdrawiam.
Niezmiernie cieszę się, że się nie poddawałeś, tym bardziej, że kierunek już na samym początku namierzyłeś prawie idealnie! Ja gdybym zobaczył to zdjęcie i sam tam nie był, to pewnie nie dałbym rady tak dobrze ustalić właściwy azymut. A mapa, cóż, moja nie wytrzymuje już bliskiego ze mną kontaktu i powoli zamienia się w puzzle:
Załącznik 32280
Pozdrówka - Bazyl
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
A mapa, cóż, moja nie wytrzymuje już bliskiego ze mną kontaktu i powoli zamienia się w puzzle
A moja synchronicznie z Twoją w okolicach Diablogrodu wypiła mi piwo i zamieniła się w szmatę :twisted:
-
1 załącznik(ów)
Skąd tak widać Smerek i Wetlińską?
Załącznik 32291
-
-
Bardziej okolice Łopiennika.
-
-
Panowie z całym szacunkiem, ale ani z Łopiennika ani z Mochmaczki, takiego widoku nie widziałem :). Natomiast jeżeli chodzi o azymut to Mochnaczka jest bliższa prawdy, lecz miejsce zrobionego zdjęcia jest troszkę dalej. No tak + - średnia prędkość piechura po równym terenie:). To tak dla ułatwienia lokalizacji.
-
1 załącznik(ów)
Może szerze spojrzenie pozwoli łatwiej zlokalizować miejsce zrobionego zdjęcia?.
Załącznik 32304
-
Może gdzieś z Hona?
PS
Nie pamiętam żeby tam jakiekolwiek widoki były, ale może?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Może gdzieś z Hona?
Akurat na Honie nie miałem okazji jeszcze być, zawsze coś stanęło w poprzek, albo pogoda albo coś bardziej egzotycznego. Natomiast, myślę, że w tym przypadku Krzemienna będzie zasłaniała ten widok a na zdjęciu jest w pełni widoczna. Twój azymut jest całkiem przyzwoity, gdyż różnica wynosi tylko 6 stopni na +. A odległość już tylko ok 3 km. Tak więc jest bardzo ciepło a nawet gorąco:).
-
A nie jest to z Jasienika?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
A nie jest to z Jasienika?
Coraz bardziej gorąco się robi ale Jasienik nie załapał się na tym zdjęciu - został z boku. Miejsce zrobionego zdjęcia jest oddalone już tylko o 2 km :).
-
Znad Habkowiec, gdzieś z okolicy przełęczy 749, może wyżej w kierunku g. Sasów
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Znad Habkowiec, gdzieś z okolicy przełęczy 749, może wyżej w kierunku g. Sasów
Świetne rozumowanie. Gratuluję. Jak widzę to Habkowce nie są zbyt często odwiedzane a naprawdę warto zobaczyć niepowtarzalne widoki z miejsc chwilami zachaszczonych. Natomiast polanki serwują wspaniałe widoki i dają ucztę duchową dla strudzonego:). W nagrodę dokładna lokalizacja zrobionego zdjęcia:).
Załącznik 32308
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Jak widzę to Habkowce nie są zbyt często odwiedzane a naprawdę warto zobaczyć niepowtarzalne widoki z miejsc chwilami zachaszczonych. Natomiast polanki serwują wspaniałe widoki i dają ucztę duchową dla strudzonego:)
Przez Habkowce się przejeżdża dość często. A szczytów i szczycików w okolicy jest milion, trudno wleźć na każdy ale starać się trzeba ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
trudno wleźć na każdy ale starać się trzeba ;)
I to jest właśnie bieszczadzki urok i wyzwanie do walki ze słabościami :).
-
1 załącznik(ów)
Ostatnio wątek widoczków poczuł się pewnie osamotniony. Może warto coś pokazać ze swoich wędrówek i pobawić się w zgadywankę:) lub celnie postrzelać?.
Na początek proponuję coś pewnie znanego i łatwego:)
Załącznik 33098
-
Czyżbym się mylił, że widok i miejsce jest znane przez większość bieszczadzkich miłośników wędrówek?. Jeszcze trochę poczekam i zamieszczę widok który został za plecami. Na pewno wiele osób tamtędy przechodziło.
-
1 załącznik(ów)
Dwie minuty wcześniej cieszyłem oko takim widokiem:).
Załącznik 33102
-
1. Widok na Studenne i dolinę Sanu.
2. Widok na Terkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
coshoo
1. Widok na Studenne i dolinę Sanu. 2. Widok na Terkę.
Wszystko się zgadza. Gratuluję !!. Na pierwszym charakterystyczne pasmo Otrytu i nie wiem dlaczego nie zostało rozpoznane :).
-
1 załącznik(ów)
Wyszedłem z lasu i zobaczyłem taki widok. Gdzie trafiłem ?.
Załącznik 33104
-
Jeśli te dwa sterczące to maszty, to może Jawor widać, ale skąd ten widoczek to ciężko jakoś mi dopasować :) A jak to nie Jawor to już całkowita klapa!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Jeśli te dwa sterczące to maszty, to może Jawor widać, ale skąd ten widoczek to ciężko jakoś mi dopasować :) A jak to nie Jawor to już całkowita klapa!
Oj, sir Bazylu, brakowało Ciebie ostatnio:(. To nie jest klapa, to jest dobre rozumowanie:). Te dwa maszty to rzeczywiście Jawor, pozostało dopasować azymut i miejsce wyjścia łatwo zlokalizujesz.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin
okolice Orelca
Jeszcze nie. Mała:) poprawka na azymut musi być wniesiona.
-
Gdzieś z okolicy Leskiego Kamienia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Oj, sir Bazylu, brakowało Ciebie ostatnio:(. To nie jest klapa, to jest dobre rozumowanie:). Te dwa maszty to rzeczywiście Jawor, pozostało dopasować azymut i miejsce wyjścia łatwo zlokalizujesz.
Troszkę się plątałem po różnych pagórach w poszukiwaniu nowych zagadek :) To miejsce wyjścia nie tak łatwo zlokalizować, po prawej widać Horodysko i za nim Berdo, czy zabłądziłem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
Gdzieś z okolicy Leskiego Kamienia?
Też mi ten azymut pasuje ale wydaje się troszkę bliżej, może okolice Podkamionki? Ta linia po środku to chyba San co go tam prawie nie ma i po lewej, na jego zakręcie widać być może ściankę w Myczkowcach albo siła mojej wyobraźni się zbytnio rozszalała :)
-
1 załącznik(ów)
Browar ma rację wracałem spod Kamienia Leskiego. Jednak sir Bazyl jest bliżej w swoich rozważaniach
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Też mi ten azymut pasuje ale wydaje się troszkę bliżej, może okolice Podkamionki? Ta linia po środku to chyba San co go tam prawie nie ma i po lewej, na jego zakręcie widać być może ściankę w Myczkowcach albo siła mojej wyobraźni się zbytnio rozszalała :)
Tak, ta pozioma linijka to szczątkowy San, jednak Skałki Myczkowieckie zostały poza kadrem z lewej strony. Podkamionka była metą mojej wędrówki. Natomiast po 12 minutach dalszego marszu zobaczyłem taki obelisk:). Mam nadzieję, że już zabudowania na pierwszym i dalszym planie są znajome:).
Załącznik 33118