Tam leży Anton (jeśli dobrze pamiętam). W Berteźnicy Wyżnej był majatek Staruchów. Sama rodzina też był nie tuzinkowa... wiele ciekawostek o niej można poczytać.
Wersja do druku
Tam leży Anton (jeśli dobrze pamiętam). W Berteźnicy Wyżnej był majatek Staruchów. Sama rodzina też był nie tuzinkowa... wiele ciekawostek o niej można poczytać.
A i niejaki Leszko, no i dość duży rodzinny chyba grobowiec jest w nowszej części od strony drogi.
Poczytam, dzięki za wskazówkę:)
Pewnie tam znów wrócę, bo mi się baby w widokach ze zboczy Markowskiej zakochały;)
Zapraszam do "detali", bo mi tam krzyż nieodgadnięty wisi;)
Właśnie chodzi mi o ten nowszy, niestety gdy podszedłem do niego i gdy czyniłem gesty by zrobić zdjęcie to jacyś staruszkowie (przyszli gdy już tam chodziłem jakiś czas) ruszyli w moim kierunku. Zrozumiaem te gesty bym lepiej nie fotografował tego grobu. Bacznie mnie obserwowali. Nie chciałem zadrażnień na cmentarzu.
Wioska jest jedną z najładniej położonych w Bieszczadach, trasa i widoki zachęcaja do ponownego odwiedzenia. Rok temu zrobilem sobie wycieczki w dwóch kierunkach i... na pewno jeszcze tam wrócę. Sprawdź przy okazji kto dokładnie tam leży. Mi się wydawało, że tam leży brat.
Szukajcie a znajdziecie... Google potrafi ;) http://pl.wikipedia.org/w/index.php?...20071002080458
Leży tam Jan Staruch ale w innym wspomina się o grobowcu Antona http://www.wiki.pozycjonowanie-stron...ica_Wy%C5%BCna
Dzisiaj troszkę trudniejsza zagadka, ale i pogoda za oknem trudniejsza.
Proszę spojrzeć na dwa zdjęcia przedstawiająca dwie - zupełnie różne cerkwie.
Z różnych materiałów, z różnych epok, z różnych stylów.
Ale jest coś bardzo istotnego co je łączy.
Co je łączy ???
Coś przesadziłem z tą trudnością.
To może ktoś zgadnie choćby kawałek : skąd jest ta drewniana ?
..wygląda mi na to że, z Grąziowej (obecnie skansen w Sanoku)
I oto właśnie chodziło
To jest właśnie rozwiązanie zagadki.Cytat:
..wygląda mi na to że, z Grąziowej
GRĄZIOWA.
Obie przedstawione w zagadce cerkwie pochodzą z Grąziowej.
A ja mogę zadać zagadeczkę?
Gdzież to jest:
http://img36.imageshack.us/img36/2649/1007492.th.jpg
Cerkiew greckokatolicka pw. Opieki Matki Boskiej w Komańczy
:-DJak Cię tam wpuścili?
po wcześniejszym uzgodnieniu, udało mi się wejść :)
To w takim razie wydaje mi sie ze coś bardzo trudnego:
http://img15.imageshack.us/img15/9255/1007501x.th.jpg
I co ?
Tydzień minął a tu nic, Ani zgadnięcia , ani rozwiązania.
Czy tak będzie już do końca ?
Czy podajemy rozwiązania w ciągu 3 dni ?
Więc podpowiedź:
stałem w tym samym miejscu gdzie robiłem wcześniejsze zdjęcie tylko obróciłem się o 180stopni:
http://img23.imageshack.us/img23/8867/1007502.th.jpg
Radoszyce
Drogi(a) Sarmato !
Jeśli zapodajesz zagadkę to jednocześnie bierzesz na siebie obowiązek odpowiedzi
Potwierdzenia , czy jest prawidłowa lub nie , a w przypadku braku takowej do rozwiązania jej w terminie 3 dni.
Tym sposobem umożliwisz innym zadanie kolejnej.
Oczywiscie ze prawidłowa odpowiedz!:grin:
No to może zagadeczkę na koniec wakacji.
Kto znajdzie kluczyk do tej zagadki cerkiewnej ?
p.s. jakby co, to mam przygotowane podpowiedzi.
To może podpowiedź.
Przynajmniej: północ?, południe?, wschód?, zachód?
(Turzańsk?)
Kto pamięta tą inskrypcję na przycerkiewnym nagrobku ten ma kluczyk do zagadki
To po tym zdjęciu wszystko będzie jasne
Dobra Szlachecka:)
Dobrze że Dobra.
a ten posążek to chyba był kiedyś jaskrawo pomalowany ?
Coś łagodnego na wieczór.
Brama cmentarna upadła. Z cerkwią w tle. Gdzie zrobione zostało zdjęcie ?
Bystre?
Bardzo bystra odpowiedź. Bravo.
Odpowiedź bardzo dobra tylko...czemu upadła?
Nie chciałbym się czepiać werdyktu Wysokiego Jury, tym bardziej że Wysokie Jury sam wie najlepiej gdzie ową fotkę strzelił, ale ta odpowiedź nie udziela odpowiedzi na pytanie: o które Bystre chodzi? Ja, jako konik chasałem po dwóch Bystrych bieszczadzkich i uważam, że postronni raz mogą myśleć, że chodzi o to Bystre, kiedy właściwe jest to drugie Bystre. Mam więc propozycję, by doprecyzować odpowiedź, by nie było wątpliwości, że udzielający odpowiedzi zasłużenie zasłużył na bravo.
Proszę bardzo! Chodzi o Bystre koło Michniowca. Byliśmy tam z końcem sierpnia i widzieliśmy ten przewrócony element furtki wejściowej na cmentarzyk. Vis a vis (prawie)jest zamknięta cerkiew.Na cmentarzu ,i nie tylko na nim pomalowane na biało nagrobki.Cicho i spokojnie .
A upadła dlaczego? Nie wiem,ale wydaje mi się ,że ktoś musiał w tym pomóc.
Słusznie Konik zauważył że mamy w Bieszczadach dwie miejscowości o nazwie Bystre i i z pomyłki mogą wyjść kłopoty.
Przypomina mi to początek opowiadania Janickiego pt. "Nieludzki doktor" w którym to ów doktor podróżując do Smolnika pomylił go ze Smolnikiem i trafił nie tam gdzie trzeba.
Mamy w Bieszczadach jeszcze kilka innych duetów ale we wcześniejszej zagadce nikt nie zauważył że są dwie Grąziowe.
Kolejna zagadka : ciekawa ale trudna.
Może inne spojrzenie na te soboty umiejscowione na wyższej kondygnacji pomogą rozjaśnić zagadkę.
Przecież to nie byle jaka cerkiew tylko perełka.
Chotyniec?
Asiu , cerkiew w Chotyńcu ma soboty na "parterze" a te z mojej zagadki są na piętrze .
Kolejna podpowiedź - ta cerkiew jest nie dalej niż 50 km od Tarnicy.
Jeszcze widok ogólny i wszystko jasne (mam nadzieję)
Niestety mam zepsuty monitor i zdjęć nie oglądam. Za ciemny obraz mam, więc nie wszystko jest jasne. Zadzwonię do Henka, on będzie wiedział.
Pozdrawiam don
Wygląda na to że mało osób zagląda do wsi Isaje.
Stamtąd pochodzi zagadkowa cerkiewka.
Może jak zostanie uruchomione przejście Lutowiska-Boberka to wówczas będzie bardziej znana, bo to tak blisko.