Odp: Znasz Bieszczady? Detale
Cytat:
Zamieszczone przez
bertrand236
Na moje 2 ostatnie wizyty w Bystrem 2 razy byłem w cerkwi. Była otwarta. gdzieś mam telefon do gościa, który ma klucze. jak znajdę to zapodam
pozdrawiam
Cerkwią opiekuje się Towarzystwo Opieki nad Zabytkami Oddział Bieszczadzki.
www.tonzbieszczadzki.pl
Klucze na pewno posiada Bogdan Augustyn 607089740
Nie oznacza to tego, że kluczy nie ma tam, gdzie pisał Recon1. Ale ja tam kiedyś szukałem kluczy i usłyszałem, że nie wiedzą kto je ma.
pozdrawiam
1 załącznik(ów)
Coś mi się wydaje że ta kapliczka już była w zagadkach , ale chyba dosyć dawno , także nie zaszkodzi przypomnieć gdzie ona się znajduje ?
1 załącznik(ów)
Z podpowiedzią mam trochę problem bo w pobliżu kapliczki nie ma nic bardzo charakterystycznego ale spróbujemy coś wymyślić.Kapliczka znajduje sie kilkaset metrów na północ od widokowego grzbietu a zdjęcie przedstawia widok z owego grzbietu w kierunku południowo-wschodnim.
1 załącznik(ów)
To może kolejna podpowiedz i następne zdjęcie z wiatą na polanie grzbietowej nieopodal kapliczki. Polana ta przejęła nazwę od nieistniejącej miejscowości która znajdowała się w dolinie na południowy-wschód od tejże polany. Na zdjęciu są też inne szczegóły które pomogą naprowadzić na odpowiedz i nie chodzi tu raczej o grila obok wiaty;).
2 załącznik(ów)
Wiata zdecydowanie ułatwiła lokalizację miejsca. Wcześniejsze, z Kiczurką na dalszym planie, nasuwało pewne skojarzenia, jednak pewności nie dawało. Natomiast pierwsze, jakoś umknęło mojej uwadze :-(.
Załącznik 39260 Załącznik 39261
Ostatecznie przyznaję, że miejsce bardzo urocze, a wschód słońca w tym miejscu musi być niepowtarzalny :-).
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
zbyszek1509
Wiata zdecydowanie ułatwiła lokalizację miejsca. Wcześniejsze, z Kiczurką na dalszym planie, nasuwało pewne skojarzenia, jednak pewności nie dawało. Natomiast pierwsze, jakoś umknęło mojej uwadze :-(.
Zgadza się Zbyszku chodziło mi o Polanę Choceń , miejscowość Choceń leżała na południowy-zachód od polany a nie jak napisałem wcześniej na południowy-wschód. Jeżeli chodzi o "zagadkową" kapliczkę to znajduje się ona kilkaset metrów na północ od polany z lekkim odchyleniem wschodnim a konkretnie na Kiczerce Choceńskiej , tak jest to wzniesienie opisane na mapie "Okolice Baligrodu". Gratuluje i Pozdrawiam!
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek71
Jeżeli chodzi o "zagadkową" kapliczkę to znajduje się ona kilkaset metrów na północ od polany z lekkim odchyleniem wschodnim a konkretnie na Kiczerce Choceńskiej ...
No tak, Kiczerę Choceńską ominąłem "szerokim" łukiem o promieniu prawie 400 m, i poszedłem dalej na Ropy. A więc nie miałem szansy na na zobaczenie "zagadkowej" kapliczki. Ale dzięki za namiary i może kiedyś, będę miał również przyjemność, aby zobaczyć ją w realu.
2 załącznik(ów)
Zagadka łatwa z pozoru ale pytanie nie dotyczy jedynie miejsca ale też tego co wiemy o autorze prac:
Załącznik 39457 Załącznik 39458
1 załącznik(ów)
Partyzant porzucił swoją zagadkę, więc chyba się nic nie stanie jak pojawi się następna:
Załącznik 39573