Odp: A moze jakies aktualne fotki?
Cytat:
Zamieszczone przez
meg
domyślam się że nie byłeś na wschodzie więc po czym twierdzisz że nie było inwersji? ja byłam i wiem ze inwersja też była - w dolinach było ok -10, na górze z -2-,3
nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc, że nie byłem na wschodzie. byłem na połoninie i pod połoniną i na górze bynajmniej nie było mi cieplej. oczywiście subiektywne odczucie zimna może mylić, więc dla pewności sprawdziłem w ten dzień stronę GOPRu, na której podawana jest temperatura w górach i podawana tam temperatura na Połoninie Wetlińskiej była niższa (bodajże o 5 stopni) od temperatury w Cisnej. i właśnie po tym twierdzę, że nie było inwersji.
Cytat:
Zamieszczone przez meg
lepiej wziąć polara który wyciągnie kontrast i granat na niebie
kwestia gustu. ja tam nie lubię kręcenia kolorami. po początkowej fascynacji polarem, jaką pewnie każdy przechodził, doszedłem do etapu, na którym uznałem użyteczność filtru polaryzacyjnego w fotografii krajobrazowej, jako zerową
to nie wiem czy byliśmy w ten sam dzień - w moim była ewidentna inwersja; strona gopru nie zawsze podaje sensowne dane
Cytat:
Zamieszczone przez
Miejscowy
uznałem użyteczność filtru polaryzacyjnego w fotografii krajobrazowej, jako zerową
dla prawie każdego fotografa krajobrazowego polara to podstawa - zwłaszcza w cyfrze
Cytat:
Zamieszczone przez
meg
dla prawie każdego fotografa krajobrazowego polara to podstawa - zwłaszcza w cyfrze
Właśnie odwrotnie, w erze fotografii analogowej polar dawał wymierne efekty. W erze cyfrowej gdy mamy RAWy, wielokrotną ekspozycję itd. można łatwo osiągnąć dużą rozpiętość tonalną zdjęcia. Przydaje się tak naprawdę jedynie przy eliminacji odbić np. w wodzie. Kiedyś stosowałem polara, teraz już nie potrzebuję.
Polar może być, nie musi, ale najważniejsze są szare połówki:) A zdjęcia są super:)
Pozdr
Derty
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Polar może być, nie musi, ale najważniejsze są szare połówki:) A zdjęcia są super:)
W systemie Cokin, czy nakręcane ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Derty
Pozdr
Derty
również dobrze można powiedzieć, że szarą połówkę zastąpisz PS-em;
ja osobiście nie wyobrażam sobie focenia bez dobrego polara - przy odpowiednim kącie padania światła można wyciągnąć piękny granat na niebie, zniwelować przymglenie, zwiększyć kontrast; hdr sprawy nie załatwia mz
Ja bez ciepłego polara też w góry nie idę...
a może w ogóle bez filtrów?
przypomniałem sobie jaką konsternację wśród młodzieży wywołał pewien fotograf krajobrazowy, gdy zapytamy o to jakich filtrów używa, odpowiedział:
- żadnych.
każde dodatkowe szkło to strata na jakości zdjęcia, oczywiście - dla zwykłych amatorów ma to minimalne znaczenie, albo żadne, ale dla profesjonalistów to już kwestia istotna.
poza tym czy używanie filtrów, to nie pójście na łatwiznę? a łatwizna ta i tak nie da tak dobrego efektu, jak przyjście w dane miejsce o innej porze dnia lub roku?
z powyższym podejściem, kiedyś, dawno dawno temu się zetknąłem, także pośród ambitnych amatorów. sam takim ortodoksem nigdy nie byłem i zawsze jakieś tam dodatkowe szkło na obiektywie miałem, ale np. w przypadku polara irytowała mnie ciemnica, gdy zakładałem go na mojego jasnego 1:1.6.
teraz nie wiem jakie są zwyczaje fotografów; jako że sam nie zajmuję się czynnie fotografią, nie interesuje mnie to.
Cytat:
Zamieszczone przez
Miejscowy
a może w ogóle bez filtrów?
...każde dodatkowe szkło to strata na jakości zdjęcia.
Mam taki sam pogląd na sprawę :)
1 załącznik(ów)
A na granicznym w sobotę się kotłowało, że hej, a śniegu miejscami po nabiał...
Załącznik 31018