Szczaw alpejski na dwóch pierwszych. Ostatnie to pewnie żywiec gruczołowaty.
Wersja do druku
Szczaw alpejski na dwóch pierwszych. Ostatnie to pewnie żywiec gruczołowaty.
Ano patrzyłem Pawle to tu to tam...o tu:
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Helleborus_niger.htm
+ te kilka innych odmian ciemiernika w atlasie
porównałem do zdjęć na wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciemiernik_bia%C5%82y
i sto tysięcy innego zielska, w kapuscie, znaczy sie kapustowatych grzebałem... ja tak macam po omacku;) z zieleniny najlepiej rozpoznaję sałatę, szczypiorek i brokuły:mrgreen:
Pozdrawiam:)
Powinieneś patrzyć tu:
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/H...rpurascens.htm
przy czym tam akurat nie ma w pełni rozwiniętych liści.
Tak pytałem bo dawno się nie zajmowałem naszym ciemiernikiem, ale z chęcią wyławiam każdą nowinkę,tak z przyzwyczajenia :)
Marcin:
1 - treścią zagadki jest to "jednoliścienne" nad szczawiem
2 - tak
3 - cheba nie; "cheba" bo wobec Twojej pewności, straciłem pewność swoją
pzdr., PB
Na tym zdjęciu to te największe (czyt. najbardziej rzucające się w oczy) liście jakoś mi wyglądają inaczej niż te z zagadki.
Nad tymi kępkami pomniejszymi już bym się może zastanowił.
Ale walczmy dalej.
napieraj jakimś zdjęciem;)
To jednoliscienne to pewnie cebulica (dwulistna albo trój-, ale jakie to ma znaczenie).... Dumałem o tym wczoraj z Browarem. A na trzecim zdjęciu to może zawilce, ale jakoś bardziej na żywce mi to pasuje. Może zapodaj w mniejszej kompresji to więcej będzie widać.
1 - cebulica
2 - szczaw
3 - zawilec (zerknąłem do notatek i jestem pewien, bo w tym płacie nie ma żywca)
(To nie kompresja tylko maleńki kawałek na szybko znalezionej fotografii :))
Następne to dopiero jak coś poskanuję bo kompletnie nie ma scyfrowanych fotografii.
pzdr., PB
Bo te fotografie w atlasie ilustrują pędy kwiatowe i liście pędowe.
A na mojej zagadce są liście odziomkowe, które rozwijają się ciut później (pędów kwiatowych nie widać bo są już zakryte i mniejsze)
W atlasie widać dopiero rozwijające się liście odziomkowe.
To dopiero jak poskanuje, niestety mam wszystko w slajdach.
pzdr., PB
Już pierwsze roślinki kwitną - jak widać na załączonym zdjęciu.
A co będzie następne ?
Pytam , aby wyczulić się czego szukać.
Proszę o podpowiedź.
Zimowo wiosenne zdjęcia z tego weekendu:
Jak się to to nazywa - ze zdjęcia ..911 ?
Wygląda podobnie do żarnowca miotlastego
Dzięki. Pytałem, bo też się natknąłem na okazałe osobniki
a nie wiedziałem jak się to nazywa.
Żarnowiec uchodzi za gatunek atlantycki. Olbrzymie kępy widziałem na murawach napiaskowych i suchych łąkach na pograniczu Wielkopolski i Dolnego Śląska. W Bieszczadach też jest go dość sporo. Całe łany rosną nad Choceniem na zarastajacych pastwiskach. Poza tym na łupkowych osuwiskach czasem rośnie. Dawniej był u nas sadzony dla zwierzyny.
Wiosna już blisko, więc czas na zagadkę. Cóż to za roślina?
Na moje mega-amatorskie oko (oczywiście wspomagane ściągawkami) to przypomina poziomkę wysoką
Nawet nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzać podpisy - fe kombinatorka.
Poza tym na pewno Marcin dla zmyłki tak zrobił, bo to jest poziomka;)
Misieg, na czym rośnie ten grzyb ze zdjęcia ...898 ?
Zgadza się, to jest poziomka (Ty tu się Basiu nie zasłaniaj żadnymi podpisami i czereśniami), ale niestety nie jest to poziomka wysoka tylko poziomka pospolita (Fragaria vesca).
Aby ożywić atmosferę środowego wieczoru zapodaję zagadkę. Co to jest?
PS Oczywiście nie jest to rogownica.
Vitam,
wiosenne impresje Marcina S.
trochę to cisa przypomina....?
Też obstawiam Cisa
Dementuję plotki: nie jest to cis.
o kurna...no mercy...zdewastowałeś właśnie moje entuzjastyczne podejście do zagadek...;)
czarcia miotła na jodle ?
Gratuluję, Jadja! Na zdjęciu widać czarcią miotłę na jodle spowodowaną przez grzyb o nazwie Melampsorella caryophyllacearum, w późniejszym stadium z takich czarcił mioteł mogą powstawać raki na jodle. W innym stadium grzyb ten pasożytuje na roślinach z rodziny goździkowatych.
no i teraz powinnam, zapodać zagadkę, ale nie mam nic już :( Marcin wspomóż:)
Wiosenna zagadka:
Marcin nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale na zdjęciu jest opis tej roślinki, no chyba , że jest to zmyła.
He he, ja juz nawet nie sprawdzam podpisów;)
Rzeżucha?
No ale Wojtku jaka to jest rzeżucha?
No, łąkowa pewnie albo leśna, zaraz porównam...
Tak sobie myślę, że nieraz pochopnie brałem pod uwagę kolor lub kształt, proporcje kwiatów, czy łodygi, bo tedzisiejsze aparaty zoomują wypaczając rzeczywistość;)
Tak sobie myślę, że jak w cieniu rosnie, to pewnie nie jest łąkowa.
Rzeżucha leśna?
Niestety Wojtku, ale nie jest to ani rzeżucha łąkowa, ani leśna. Zniekształceń obrazu również się nie dopatrzyłem na tym zdjęciu, więc dumaj dalej.
No to pozostaje tylko gorzka, zresztą teraz dopiero zwróciłem uwagę na liście w niewyraźnym tle - ją obstawiam.
I jak Profesorze, chociaż trója na szynach będzie?;)
Wreszcie mogę Ci Wojtku przyznać kolejnego punkta do kolekcji. Gratulacje.