Odp: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Bat
tu raczej chodzi o wszędobylskość Jaśnie Państwa Katolików, utykających gdzie się da, nawet tam ,gdzie nie da się, swe krzyżyki - jak w Oświęcimiu, gdzie większość ofiar, nazwijmy to dzisiejszym słownictwem, utylizacji*, stanowili nie-Polacy, jak w Bykowni, gdzie zaledwie kilka procent ofiar (utylizacji*) to Polacy.
*przepraszam, ale takie mniemanie o ofiarach mieli utylizatorzy)
Odp: "Bieszczady w ogniu"-kto czytał?na ile wiarygodne spojrzenie na owe czasy A. Bat
Trochę się wk... czytając ten wątek i postanowiłam się dokształcić. Nakupiłam książek. Zaczynam uzupełniać bibliografię o pozycje wydane przez IPN. Gorąco polecam. Będzie to jednak jeden punkt widzenia przez większość z Was odrzucany. Nie będę wpisywać książek Prusa mimo, że te pozycje dominują w bieszczadzkich księgarniach.
chris,jednak na UKrainie,ze tak powiem,ginęli sami swoi,siostry i bracia,więc czy oni jacys gorsi byli,czy moze zabrakło krzyży?
Myślę i myślę i dochodzę do wniosku,że zabrakło katolickiego sumienia lub doszlo sie do wniosku,że w politycznych cmokach zarżnięci przeszkadzają.Albo jedno i drugie.
Witam
Pomnik S. Bandery:
http://unian.net/ukr/news/news-216281.html
Widziałem kiedyś pomnik Lenina w identycznej pozie, rozwiany płaszcz itp.
Ciekawe czy we Lwowie sprzedają już miniaturki. Można by kupić takiego małego Stepanka.:-D Cel zakupu do rozważenia ...
Pozdrawiam
W większościowo rosyjskiej Odessie odslonieto pomnik carycy Katarzyny II. Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Juraj
W większościowo rosyjskiej Odessie odslonieto pomnik carycy Katarzyny II. Pozdrawiam.
w większościowo niemieckich Niemczech u p.kanclerz tez wisi jej portret... (carycy oczywiście). No ale czy to coś znaczy? :lol:
U p. Merkel to jest pycha,na Ukrainie to historia swjazi z Rasssieju.Pozdrawiam.
Czołem!
Z dużym zainteresowaniem czytam ten temat, od 4 lat mieszkam w Sanoku i jestem zafascynowany Bieszczadami, Beskidem Niskim i historią związaną z tymi ziemiami.
Próbując wytłumaczyć mordy na Polakach na Wołyniu i ich okrucieństwo sięgano głeboko w przeszłość (wg. mnie słusznie, bo historii nie muszą znać masy a "prowodyry" konkretnych zajść, wg słów "bo ciemny naród to kupi").
Co zaś się tyczy okrucieństwa, a jak wytłumaczyć okrucieństwo chłopów w czasie rabacji Szeli z 1846??? Oczywiście skala bez porównania, ale wtedy też piłowano, przypalano itp.
Jedna z forumowiczek przytoczyła aspekt ekonomiczny czyli biedę, czy to mógł być jeden z ważniejszych czynników???
Jeśli ludzie w rodzinie potrafili(potrafią) mordować dla spadku czy innych korzyści to co dopiero wobec "obcych" i to na przeludnionych kresach???
Pozdrawiam serdecznie
Witam. Co do uwag Bartka,to wiadomo,że "sprawa Jakuba Szeli" była austriacką prowokacją przeciwko idealistom szlacheckim,których garstka chciala sie bić o wolność chłopów. Austriacy puścili w lud wiadomość,ze oto panowie wywołac chcą powstanie ,by wziąć znowu pod pański but uwłaszczone chlopstwo. Było to wyjątkowo perfidne kłamstwo,które jednak wywolalo wscieklość chłopów i okrutna rabację,na ktorej czele stanął Szela.
W przypadku Kresów Wschodnich przyczyną rzezi nie było ani przeludnienie,ani bieda. Prowodyrzy Tryzuba wykorzystali bezwzglednie narzedzia nacjonalizmu i faszyzmu,który w tym czasie prowadził morderczą wojnę w Europie i ZSRR. Metody hitleryzmu odpowiadaly wodzom OUN-UPA.
Naturalnie były czynniki psychologiczne i zaszłosciowe. Chlopskie okrucieństwo,które eksplodowało w warunkach wojny totalnej i metod totalistycznych oraz pamięć zbiorowa o czasach pańskich.Zaplacili niewinni.Nie ma skutków bez przyczyny.
Naturalnie,to co napisalem wyzej,nie dotyczy Bieszczadów. Tu wydarzyła się inwazja OUN-UPA i upowskie metody.