-
Odp: Zagadki z cerkwią w tle ...
Nie chwyciłem jabolowego witza to mi teraz złośliwie na zagadki nie odpowiada, pieron jeden :evil: Nie to nie, będę podpowiadał aż kto inny zgadnie :mrgreen:
Przewodniczku, jesteś? Wywieś na tym kominie białe rajtuzy w czerwone paski (albo odwrotnie, czerwone rajtuzy w białe paski) i będzie jak znalazł. W tamtej okolicy co prawda preferują pojedyncze ale i podwójne przyjmą z radością :idea:
-
w Monasterzu?... nie jestem na 100% pewny
o co chodzi z tymi paskami? ciekawym....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
w Monasterzu?
Nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
o co chodzi z tymi paskami? ciekawym....
No to z podpowiedzi zrobiła się druga zagadka :-)
Jak napiszę, że niedaleko jest wyjątkowo diabelski pomnik, to będzie podpowiedź czy trzecia zagadka?
PS. Przy okazji: prawda to, że już nie ma Monasterza a jest Manasterz? Gdzieś mi się to obiło o uszy...
-
-
Doskonale! Jak widać Jabol był bardzo blisko...
Te gacie w paski to miał być wskaźnik wiatru potocznie zwany rękawem, a wspomniany pomnik stoi w Bezmiechowej przed szkołą. Biesa postawili tam na postumencie :wink:
-
-
1 załącznik(ów)
Wspomniany Bies.
pzd. Kamil
-
1 załącznik(ów)
To już we wszystkich wątkach będę smucił starymi zdjęciami na których nie pamiętam co jest zarejestrowane.
Ale gdzie mam smucić jak nie tu. (przecież nie pójdę do konkurencji co gada tylko sama ze sobą)
Do rzeczy : okno w cerkwi (na zdjęciu)
ale gdzie ja to zrobiłem ?
-
ekstra zdjątko. Klimacik jak z Beksińskiego.
-
Prawdopodobnie jest to w dolinie Sanu, gdzieś pomiędzy Dynowem a Przemyślem (lub okolica) ....parę lat temu
-
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Misieg
może Krzywcza?
sam nie wiem... bardzo fajna zagadka/dochodzenie. Dla pomocy innym dorzucę zdjecia cerkwi w Krzywczy z zaślepionymi oknami... może z tyłu cerkwi sa okna bez "obramówek"( nie wiem jak sie fachowo nazywa to wokół okna) ... Jeszcze Wara wchodzi w rachube ale musze poszukać fotek do porównania...
-
Na tym starym zdjęciu gałęzie krzyczą prze okno.
Sugeruje to że drzewo rozrosło się w środku. czyli obiekt prawdopodobnie nie posiadał wówczas ani dachu , ani podłogi.
Dzisiaj po paru latach stan mógł ulec zmianie : ruiny rozebrano?, a może odnowiono ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
Jeszcze Wara wchodzi w rachube
A tam nie jest aby drewniana cerkiew?
-
1 załącznik(ów)
no tak:) mówie Wara a myślę Wołodź... Skupiłem sie na oknie i murach. no i zapomniałem że to kaplica grobowa a nie cerkiew... Nie wiem kiedy Henek pstrykał te fotki, trzeba zaakładać że od tamtego czasu ktoś coś zrobił naprawił zabezpieczył... może cerkiew w Malawie przed remontem???
dodaje fotke kaplicy o której dumałem... to nie tam.
PS Teraz jestem prawie pewien że to Malawa:))))
-
do grona podejrzanych dołączam Ujkowice... tam są dobre warunki do wegetacji roślin. Niestety:(
-
Ujkowice bym wyeliminował, tam jest charakterystyczny element ozdobny nad oknem. Natomiast Malawa bardzo mi pasuje.
-
Ujkowice odrzucamy. Na upadek tamtej cerkwi patrzyłem przez kilka lat - i to nie jest ten obiekt.
Malawa ??? przejeżdżałem tam parę razy , ale nie kojarzę tej cerkwi.
Wszystko przez tą pamięć. Zdjęcie (czarno-białe) musiało być wykonane ok. 20 lat temu (taka epoka)
Wówczas nie było map z zaznaczonymi cerkwiami (szczególnie tych zrujnowanych)
-
Po namyśle wycofuję się z Malawy. Tutaj są zdjęcia tej cerkwi przed remontem, "siatka" w oknach jest inna. Trudno się spodziewać, żeby ktoś ją zmienił i zostawił cerkiew dalej w ruinie. To raczej nie to miejsce.
-
Rzuciłem się do piwnicy aby odszukać jakieś inne zdjęcia które naprowadziłyby na trop.
Niestety. Zamiast tropu znalazłem inne kolejne stare foty z cerkwiami - nie wiadomo jakimi. Kolejne zagadki się szykują.
-
OK... nasze dusze ogarnie spokój : Chołowice
Henek:) najfajniejsza zagadka od miesięcy:D dzięki !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jabol
Chołowice
Wszystko pasuje, to musi być ta cerkiew :-)
-
Nie będzie to zagadka takiego kalibru jak poprzednia ale może kogoś zainteresuje. Wyjątkowo zaczynam od wnętrza, aby rozwiązanie nie było zbyt szybkie :twisted:
http://www.bmiller.pl/forum/2009/cerkiew_54.jpg
-
Cisza... ale ja bym też nie zgadł :-) Nie mam teraz pod ręką zdjęć więc podpowiedź wyłącznie słowna: miejscowość, w której stoi cerkiew, pojawia się w ogólnopolskich mediach bardzo regularnie przy okazji pewnego wydarzenia religijnego. Dla zaostrzenia ciekawości dodam, że nie chodzi o żadną z religii chrześcijańskich.
Wieczorem dodam widok cerkwi z zewnątrz.
-
Przemyśl?
Choć kiedy to przemyślałam,to wątpię!
-
Kościół Jezusa Miłosiernego w Leżajsku:)
-
Hmm... jak by tu wybrnąć... No dobra: nie wiem jakie jest obecne wezwanie kościoła. Miasto się zgadza (Leżajsk) więc zakładam, że i wezwanie jest dobre :-)
Gratulacje!
A to wydarzenie religijne to pielgrzymka chasydów do grobu cadyka Elimelecha.
EDIT: zapomniałem o zdjęciu:
http://www.bmiller.pl/forum/2009/cerkiew_55.jpg
-
Kościół widziałem może z 10 lat temu, w życiu bym nie skojarzył.
Podpowiedź o niechrześcijańskiej religii natomiast od razu Leżajsk na myśl przywiodła...;)
-
Leżajsk został odgadnięty dość gładko, zobaczmy jak się sprawdzi następna, bardzo optymistyczna :shock: zagadka:
http://www.bmiller.pl/forum/2009/cerkiew_56.jpg
-
Ładnie z tym Leżajskiem, ładnie! Czuję się załatwiona na własnym podwórku... Ale wstyd ;)
Ów kościółek podczas wojny spełniał rolę magazynu. Natomiast jako ukraińska parafia był pw. Zaśnięcia NMP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Do-misiek
Ów kościółek podczas wojny spełniał rolę magazynu
Magazynem owa cerkiew ;) została długo po wojnie.
-
Czas chyba zacząć podpowiadać.
Cytat:
Zamieszczone przez
bmiller
bardzo optymistyczna :shock: zagadka
Nie żartowałem z tym optymizmem. Cerkiew jest w remoncie, wyburzono olbrzymi (prawdopodobnie dobudowany już po wojnie) przedsionek i zastąpiono go znacznie mniejszym. Obecnie trwa wymiana pokrycia dachowego - stąd ta walająca się dookoła blacha.
http://www.bmiller.pl/forum/2009/cerkiew_57.jpg
EDIT: to już setna strona zagadek o cerkwiach.
-
No proszę : setna stronka i ponad 50tys odwiedzin tego wątku.
... a ja mam w szafce jeszcze trzy zagadkowe zdjęcia
-
Na razie trzeba rozwiązać tę zagadkę :wink:
-
Zgadywać mi proszę, ale to już. Don Enrico czeka ze swoimi archiwaliami!
W okolicy jest wieś z charakterystycznym rynkiem i całą plejadą drewnianych domów z podcieniami. Samą zaś cerkiew, mimo ostatnich zmian, łatwo rozpoznać po ściemniałych przyporach - jedna z nich jest na pierwszym planie mojego zdjęcia.
-
No cóż, chyba przyszło mi skapitulować... Mam tylko nadzieję, że - jeżeli jeszcze nie byliście w Kramarzówce k. Pruchnika - zaglądniecie tam zobaczyć byłą cerkiew Podwyższenia Krzyża Świętego z 1790r.
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
ja mam w szafce jeszcze trzy zagadkowe zdjęcia
Dawaj.
-
1 załącznik(ów)
Mam nadzieję że nie sprawi problemów.
-
-