Odp: Co by tu poczytać? Kącik Ksiązki
Dla czytających na czytnikach okazja: "Szlaki" Roberta Macfarlane'a w doskonałej cenie 14,90zł. Dla wędrujących na piechotę pozycja - moim zdaniem - obowiązkowa. Książka jest bardzo mocno (może nawet dla polskiego czytelnika za mocno) osadzona w świecie literatury anglosaskiej, wiele jest w tekście odwołań i dygresji niezrozumiałych dla nas. Samo opowiadanie o wędrówkach (podtytuł książki to "Opowieści o wędrówkach" właśnie) jest jednak przednie. Jak czytałem miałem ochotę od razu jechać w opisane miejsca :wink: Polecam na długie, zimowe wieczory!
Jeżeli ktoś zabierze się za czytanie drobna uwaga: tłumacz w kilku miejscach przeliczył mile na kilometry nie zmieniając stojącej za liczbą jednostki (weryfikowałem podejrzane dane z oryginałem, w uproszeniu: w oryginale jest 1 mila a w polskiej wersji 1,6 mili zamiast 1,6 km). Wychodzą dystanse i prędkości dla piechura nieosiągalne. Pisałem w tej sprawie do wydawnictwa ale mnie zignorowali :sad:
Coś dla fanów westernu.
"Na Południe od Brazos". Autor: Larry McMurtry.
Powieść-western. Dbałość o szczegóły, o realia, akcja i sugestywne opisy. Podczas czytania prawie czuć smród krowiego łajna, niedomytych prostytutek z saloon-baru czy palące słońce na Llano Estacado.
Piszę tak celowo, bo nie jest to powieść dla wrażliwych.
McMurtry wiedział o czym pisze, gdyż wywodził się z rodziny teksańskich hodowców bydła. Urodził się w 1936 r. Ojciec i jego 8 braci także zajmowali się hodowlą bydła. Wszelkie informacje na temat "kowbojstwa" i Dzikiego Zachodu miał więc z pierwszej ręki od naocznych świadków - od dziadka, własnego ojca i jego braci.
Prawdziwa cegła na 860 stron, ale ani się obejrzycie, gdy się skończy i będziecie żałować, że się skończyła.
Baaardzo polecam !
Przeczytałem i polecam.
"Tajga, to fotograficzno-reporterska opowieść o wyprawie, jaką profesor Andrzej Strumiłło odbył w 1958 r. do Kraju Chabarowskiego - egzotycznej, azjatyckiej części Rosji graniczącej od północy z obwodem magadańskim, od zachodu z Jakucją i obwodem amurskim, na południu z Żydowskim Obwodem Autonomicznym, Chinami i Krajem Nadmorskim, a od wschodu oblewanej wodami Morza Ochockiego.
Od wyprawy minęło prawie pół wieku, wiele się w tej części świata zmieniło, upadały państwa, reżimy, ale jedno nie zmieniło się na pewno: dzika, nieujarzmiona, syberyjska przyroda i fantastyczni ludzie, jakich Strumiłło na swym szlaku spotkał wówczas, lecz spotkać mógłby i teraz. Tajga to poetycki zapis wędrówki przez surową krainę i opowieść o odwiecznym związku natury i kultury, człowieka i przyrody, i o trwaniu w nim, na przekór wszelkim wiatrom historii... Notatki z tej myśliwsko-reporterskiej wyprawy ilustruje kilkadziesiąt znakomitych fotografii, oddających klimat i niezwykłego ducha syberyjskiej tajgi... "
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4433906/tajga
W najbliższym czasie pojawią się dwie pozycje na temat tajemniczej tragedii na Przełęczy Diatłowa:
- "Przełęcz Diatłowa. Tajemnica dziewięciorga" Anna Matwiejewa, Wydawnictwo Kobiece/MOVA, Premiera: 26 lutego 2020
- "Tragedia na Przełęczy Diatłowa. Historia bez końca" Alice Lugen, Wydawnictwo Czarne, Premiera: 15 kwietnia 2020
Czytającym w języku inglisz polecam jeszcze:
- "Dead Mountain: The Untold True Story of the Dyatlov Pass Incident" Donnie Eichar, Chronicle Books, Premiera: 2014
Ta ostatni pozycja do dostania na Amazonie. Zawiera bardzo szerokie omówienie samej wyprawy, wywiad z tym członkiem wyprawy, który zawrócił i przeżył, wiele zdjęć i dość - dla mnie - nieprawdopodobną (ale uzasadnianą naukowo) hipotezę dotyczącą przyczyn tragedii.
A.Rybak , A. Smółka - WIEŻA EIFFLA NAD PINĄ -Kresowe marzenia RP.
Bardzo przyjemnie się czytających 6 opowieści z Kresów miedzywojennych.
Czy ktoś z Was czytał "Trylogię tatrzańską" Wawrzyńca Żuławskiego? Podobno klasyka tatrzańska, ale jak trochę lewy z Tatr jestem :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Czy ktoś z Was czytał "Trylogię tatrzańską" Wawrzyńca Żuławskiego? Podobno klasyka tatrzańska, ale jak trochę lewy z Tatr jestem :wink:
Ja czytałem, świetne, sporo się dowiesz o tatrzańskich klimatach. Polecam w tym temacie Komin Pokutników Długosza, wg mnie jeszcze lepsze ;)
Długosza czytałem, w tej chwili znam Żuławskiego wyłącznie z relacji Długosza z tej tragicznej akcji ratunkowej pod Mount Blanc.
Dzięki, wysupłam 20zł i kupię :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Podobno klasyka tatrzańska, ale jak trochę lewy z Tatr jestem :wink:
Jeśli nie razi Cie gwara podhalańska (znam takich co nie przepadają - podobnie jak za muzyką góralską;))poleciłbym jeszcze Jalu Kurka "Ksiegę Tatr" .
Ciekawie opisane jak zaczęła sie moda na Tatry i Zakopane.
No toś mnie zachęcił! Ja jestem właśnie z tych, których podhalańska muzyka... nie zachwyca :wink: Na razie kupiłem Żuławskiego.