2 załącznik(ów)
Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Przeglądając ten temat "zaraziłem "się (bardzo fajna ta choroba)fotografowaniem napotkanych kwiatów i roślin .Jednocześnie dzięki Wam nauczyłem się rozpoznawania i nazewnictwa kilku z nich,ale nadal mam wielkie luki w tej wiedzy ,dlatego mam pytania:
pierwsze zdjęcie ,czy z tych liści będą kwiaty i co to za roślina
drugie , co to za kwiaty.
ps pozostałe jakie wczoraj widziałem i fotografowałem to już znam -- zawilce, pierwiosnki i śledziennice skrętnolistne.
czosnek niedźwiedzi czyli czeremosz, przepyszny
lulecznica kraińska, najprawdopodobniej od tej nazwy pochodzi słowa lulki (lulki palić) halucygenna
czosnek niedźwiedzi czyli czeremosz, przepyszny
lulecznica kraińska, najprawdopodobniej od tej nazwy pochodzi słowa lulki (lulki palić) halucygenna
->Joorg
Eee,nie wierzę że nie jadłeś czosnku niedźwiedziego,pycha i liście i "czosnki".A jak nie jadłeś to spróbuj.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
..
Eee,nie wierzę że nie jadłeś czosnku niedźwiedziego,pycha.....
Może i jadłem ...., ale nie wiedziałem co i jak się nazywa.:wink: ..naprawdę, jak nie znałem nazwy kojarzyło mi się to z dziką konwalią. :-D
Nie będę zrywał czosnku tam gdzie fotografowałem , bo to jest rezerwat,poszukam go gdzie indziej.
Ps. polecam to miejsce , wprawdzie nie Bieszczady , ale po drodze, tuż tuż przed...... Browar i Inni wiem ,że jeżdzicie tą trasą i sądzę ,że byliście tam. Najlepiej na wiosnę i w jesieni kiedy liści nie ma .
Co do lulecznicy, to wczoraj właśnie usłyszałam lokalną nazwę tej pięknoty (bardzo mi się luleczka podoba i mam ja już u siebie w ogródku:)) Starsi ludzie mówili na nią: Czaruwnyk:)) [nie mam pojęcia jak to napisać po polsku:)]
pozdrawiam:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Browar
->Joorg
Eee,nie wierzę że nie jadłeś czosnku niedźwiedziego,pycha i liście i "czosnki".A jak nie jadłeś to spróbuj.
które to i jak sie to je? wspomniałeś o liściach i czosnkach?
Pozdrawiam:razz:
Chyba przepisy już podawałam ale dla vm wszystko.
Sałatka z sera lub bundzu z czeremoszem i śmietaną, przepyszny z pomidorami i śmietaną, z jajek, pomidorów z majonezem. W Stanicy pani Malwina podaje na swieżym chlebie z masłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
które to i jak sie to je? wspomniałeś o liściach i czosnkach?
Pozdrawiam:razz:
To te na pierwszym zdjęciu.Lucyna zapodała sposób pożerania;-) Liście posiekane do sałatek,zup i sosów a "czosnki"(cebulki) jak czosnek,tyle że mają włókna-trzeba rozdrobnić.Mniam(a jak pachnie).A lulecznicy(na drugim zdjęciu) bym nie jadł:nie dość że pod ochroną,to jeszcze trująca(skopolamina-bardzo trująca).Chyba że się Ciebie trzymają eksperymenty,można pofruwać...:twisted:
Trawę paliłem ze dwa razy w życiu i nigdy więcej, choćby nie wiem jaki soft to był ;)
Wolę tradycyjne metody odurzania w postaci poczciwej żubrówki na ten przykład.
Dzięki serdeczne Lucynko i Tobie Browarze za info, jeszcze jedno mnie nurtuje, czy toto ma smak podobny do czosnku? A liście? Chodzi o to, że mógłbym mieć wątpliwości, czy trafiłem właściwą roślinę, więc odruchem bezwarunkowym próbowałbym gębą.
Pozdrawiam :)