Gloryfikacja UPA, T.Isakowicz-Zaleski
Wersja do druku
Browar !
dobijasz mnie, to nie może być prawda !
Browar, niestety ma rację, cytując ten link.
Długo nie trzeba szukać - wystarczy wpisać OUN UPA w youtube:
przerażające!
Po przeczytaniu "niedawnego" numeru "Odkrywcy" i artykułu o pierwszej
wojnie niepodległej już Rzeczypospolitej (wojnie polsko-ukraińskiej), skontaktowałem się z autorem tegoż artykułu. Napisał mi o sprawach, które naprawdę jeżą włos na głowie. Ogólnie można je podsumować słowami:
"za....ście poprawna polska klasa polityczna"; stwierdził też min., że...wystarczył jeden telefon (ze strony ukraińskiej) do biura Marszałka Sejmu, a Sejm nie zajął czytelnego stanowiska w sprawie rocznicy Rzezi Wołyńskiej; i tak dalej;
Odpowiadam Basi Z.:
W Opolu istnieje cmentarz protestancki (w ok.80% niemiecki). Miał być zniszczony przez "ząb czasu", ale po powodzi odnowiono ten cmentarz.
obecnie jest w miarę zadbany. Malutki zaś kirkut, zaniedbany okrutnie, pozostawiony swemu losowi.
W miejscowości Biała (trasa Opole-Prudnik) znajduje się zabytkowy kirkut,
jeden z najstarszych w Polsce. Był dwukrotnie "odnawiany" przez
polsko-niemieckie grupy młodzieży. Niestety, była to wyjątkowa "akcja",
bo jak do tej pory - mniejszość niemiecka najbardziej dba o eksponowanie nazwisk (przy pomnikach) mieszkańców danej wsi, nazwisk ludzi, którzy zginęli podczas II wojny. Nierzadko grupuje się te nazwiska wg. przynależności do odpowiednich formacji wojskowych i zapewniam Was, że mamy tu cały przegląd hitlerowskiego wojska / w miejscowości Smolarnia,
na tablicy przy pomniku, nazwisk z SS jest nie mniej niż z Wehrmacht:
w tym przypadku miejscowi pojechali "po bandzie", w innych wsiach już tak wyraźnych przynależności do SS czy Luftwaffe - nie eksponuje się/
Ogólnie rzecz biorąc, cmentarze na Opolszczyźnie nie były aż tak bardzo "programowo" niszczone, czego nie można powiedzieć o województwie dolnośląskim.
Andrzej czepiasz się słówek doskonale wiesz co autor miał na myśli...
straszne to jest wszystko!!!
tak, aby sobie ludzie uświadomili w Polsce co się dzieje, a nie żyli w nieświadomości.
Szanowny Demq.Katolicyzm na Ukrainie? Piszesz chyba o Polakach czy wiernych poddanych biskupa Szeptyckiego (ten nigdy nie potępił zbrodni UPA np) na tym obszarze,a może prawosławie identyfikujesz z katolicyzmem? Cmentarze żydowskie są jakie są,a jest to nie wynik mijania czasu czy wierność rytuałowi,ale rezultat II wojny światowej, eksterminacji Zydów i ludzkiej obojętności po wojnie."Skarum",jak piszesz(chyba sacrum?) nie ma tu nic do rzeczy. Kruk krukowi oka nie wykole - człowiek człowiekowi nader często. Przyczyny dzielące ludzi i cmentarze są religijne,polityczne i historyczne. Temat - rzeka. Wreszcie: zanim w oku bliźniego dojrzysz słomkę,wyjmij ze swego oka belkę,a oszczędzisz na wizycie u okulisty. Inaczej jeszcze mówiąc,łopatologicznie,nie sądź,ze mówisz mądrze,zanim nie zostaniesz uznany za mędrca.
Napisał Michał: "Puściłeś niestety w świat stek bzdur i frazesów. Świetnie się wpisujesz w tworzenie nowej - czytaj lepszej - historii made in IPN.
P.s.
sorki za OFF - ale szlag mnie trafia jak czytam takie cuś."
Przykro mi, to są fakty. O pomnikach już mówi się mniej, coby nie "drażnić" mniejszości.
Na ostatnim sejmiku województwa (opolskiego) nie doszło do porozumienia w tej sprawie, właśnie ze względu na takie "niebezpieczeństwa, o których napisałem; napisałem o tym co można ujrzeć na własne oczy: w Smolarni (Serwitucie),
ciekawa grafika na pomniku w Dobrzeniu Wlk, etc.; przy wjeździe do wsi
(Siołkowice St.) duża tablica: "Wilkomen.....", ale już bez polskiego napisu.
Tego jest mnóstwo, nie czarujmy się.
Odnośnie formacji wojskowych: dysponuję np.fotkami (z II wojny swiatowej) ówczesnych mieszkańców opolszczyzny, wysyłanymi rodzinom na pamiątkę. Danymi historycznymi - również.
Nie to jest jednak ważne, i nie ma tu miejsca na takie teksty - chciałem jedynie odpowiedzieć Basi, odnośnie cmentarzy. Polecam Ci zwiedzenie kirkutu w Białej.
Odpowiadając Andrzejowi627:
Faktycznie - nie czepiaj się słówek, dzięki Orsini za wsparcie.
Andrzeju, chodziło o to, że NAWET w YOUTUBE można zobaczyć "pomarańczową UPA". I nie jest to bynajmniej kryptoreklama!!!
Przecież piszę o tym TUTAJ, na TYM FORUM, a nie na jakimś Pomponiku, itp.
Ja naprawdę byłem przerażony liczbą filmików gloryfikujących OUN UPA,
w większości zrealizowanych przez młodych ludzi.
Wydaje mi się, że - im bardziej Putin będzie przykręcać śrubę Ukrainie, tym bardziej młodzi Ukraińcy będą identyfikować się z UPA, będzie to dla Nich jedyna forma pewnego samookreślenia, bo do myślenia, że jest się Europejczykiem - to Im jeszcze bardzo daleko. Tak mi się zdaje.
A Putin nie puści tak łatwo Ukrainy. I to jest niepokojące.
Gdy "działa się" Pomarańczowa Rewolucja, od początku zastanawiałem się jak Ukraińcy zmierzą się z tym trudnym tematem. No i teraz widzę.
Pozdrawiam