dziabka1, byłaś w raju! Most tęczowy - unikat!
Wersja do druku
dziabka1, byłaś w raju! Most tęczowy - unikat!
Fantastyczne miejsca! Jak wyglada baza noclegowa (warunki/koszty)? Jak wyglada transport publiczny?
Z gory dzieki za wiecej informacji.
Cześć Jarku
Noclegów nie zazywaliśmy za dużo, mieszkaliśmy głównie w namiotach - w Durmitorze, w Bjelasicy i w Komovi.
W Durmitorze są tak zwane bivaki - czyli schrony - szałasy - nocleg tam jest darmowy, ale bardzo często nie ma tam miejsc. To są po prostu blaszane budki lub drewniane szałasy o pojemności pieć osób.
W Bjelasicy nocleg na campingu przy Biogradskim jeziorze kosztował 3 e za osobę i 1 e za namiot. Są tam toalety, wyznaczone miejsce na ognisko, śmietniki i umywalka.
W Bjelasicy także widzieliśmy dwa górskie schroniska - nowe budynki o pojemności maks dziesięć osób. Biorą jak za zboże :) 8 e za nocleg! Strasznie drogo.
W Komovi w miejscu zwanym Stavna jest coś co się nazywa Eko katun Stavna. Można tam wynająć pięcioosobowy, piętrowy domek z szykanami - łazienka, kuchnia, łózka z pościelą i naprawdę wygląda to ładnie. My nie skorzystaliśmy, bo nie chcieli nas tam wpuścić w dwadzieścia osób :) ale za to pozwolili rozbić namioty za domkami, w obrębie katuna, można było także rozpalić ognisko a kibelek w sławojce - za zupełna darmochę! W Eko Katun jest także bar, ze znakomita kawą i specjałami kuchni miejscowej - jest dość drogo - 1,5 e za kawę.
Nocowaliśmy także nad Jeziorem Szkoderskim - w miejscowości Vranjina. Przy szosie stoi motel, nam się udało stargować cenę do 4 e za łeb, ale nocowaliśmy na tarasie - z użytecznością łazienki. W tym motelu pokoje czteroosobowe z pościelą - 5 e, a dwuosobowe - 20 e.
W Kotorze znaleźliśmy okazyjnie nocleg pod dachem - ubiłyśmy interes z dziewczyną, która stała na dworcu :) Za 8 e od osoby dostaliśmy jeden spory pokój na 20 osób (noclegi na karimatkach, spaliśmy głównie na tarasie), używalność łazienki i kuchenki. Warunki lekko spartańskie, ale dało się przeżyć - była ciepła woda, kible były czyste. Szczerze mówiąc, nie wiem, ile kosztują kwatery w Kotorze - takie przyzwoitsze. Pani w informacji biura turystycznego mówiła, że łózko może kosztować nawet do 50 e za noc. Informacja nie zweryfikowana :)
Noclegi w okolicach Boki Kotorskiej na campingu - 3 e za osobę, 1,5 e za namiot - nie wiem, jak warunki.
Transport publiczny.
Należy pamiętać, ze to są Bałkany. Zatem bałkańskie poczucie czasu. Nawet jeżeli jest napisane, ze autobus bądź pociąg jest o tej godzinie, nie zawsze możemy się spodziewać, ze tak będzie. Szczególnie, ze na stacjach bądź przystankach pośrednich często nie ma rozkładów. Mieliśmy tak z pociągiem osobowym Podgorica - Bar. Przyjechał opóźniony o godzinę, a moze po prostu tak miał w rozkładzie - nie wiem :))
Z dworców końcowych (Podgorica, Bar, Kotor, Kolasin, Mojkovac) raczej odjeżdżają punktualnie.
Stan komunikacji jest porównywalny z naszą. Na małych trasach często jeżdżą małe busiki, ale na większych, np na wybrzeżu - normalne autobusy. Klimatyzacji nie ma :) Pociągi są w stanie naszych lat 90. Kible nie odrzucają za bardzo. Takie nasze PKP. Na trasie Bar - Belgrad jeżdżą pociągi, które mają niewątpliwą zaletę - rozkładane siedzenia tak, ze można zrobić z nich wygodne łóżko.
Ogólnie rzecz biorąc komunikacja publiczna jest ok. Pociąg do Belgradu odjechał punktualnie, komunikacją jeździło sie też fajnie. Mozliwe, ze dla osób z zachodu to jest egzotyka, dla nas, przyzwyczajonych do PKP, nie było to kłopotem :)))
eee czyli jaki kraj?;-))) na polski;-)
Jeszcze kilka zdjęć z krainy co ją kiedyś Candią zwali ;)
Nr. 1 - skała wyrzeźbiona przez wodę
Nr 2 - Gingilos
Nr. 3,4,6,9,10 - woda, góry i czasem cerkiewka ;) bardzo mile połączenie
Nr. 5, 7 fragmenty Wąwozu
Nr. 8 jezioro Kourna
Dżizus czy to jest problem napisać co to za kraj???
dobra nie pisz, nie interesuje mnie już to
Podpisuję się obiema łapami. Niesamowita Kraina... morze, góry. Durmitor, Boka Kotorska, Jezioro Szkoderskie.. dzięki za przypomnienie.. byłem tam dwukrotnie. Być może będę za 3 tyg... a jeśli wyjazd nie wypali to w przyszłym roku planuję wypad do Albanii - nie omieszkam zahaczyć o Montenegro:). Dzięki raz jeszcze za zdjęcia, pozdrawiam Kamil.
Albanię polecam byłem w zeszłym roku.
Dzięki Pyra za zachętę, jeśli będę mieć jakieś pytania (przed wyjazdem) pozwolę sobie skrobnąć na priv.:)
Kilka fotografii z ubiegłego weekendu z BN, szwendałem się za tą kozą...
http://farm5.static.flickr.com/4116/...e73a05a2_b.jpg
jak się później okazało razem z tym koziołkiem:)
http://farm5.static.flickr.com/4077/...d5d67ef1_b.jpg
pzd->kamil