Odp: Galeria: KOLOROWE Bieszczady
hallo,
Bartolomeuszu :)...polubiłeś zimę....pomimo....
ja też lubię...
http://galeria.serwertomeks.nazwa.pl...4dcb3.jpg&q=75
zacytuję sobie dowolnie mistrza : "Różnica pomiędzy bardzo dobrą,a dobrą odbitką jest...drobna i ciężko ją opisać przy pomocy słów.Możemy poczuć satysfakcję w przypadku dobrej odbitki, natomiast ,gdy odbiega ona od optymalnej jakości odczuwamy ...niepokój" ANSEL ADAMS 1940 r.
( słowo "odbitka" oznacza powiększenie wykonane na papierze srebrowym-barwnikowym -powszechnie stosowane w ubiegłym stuleciu :lol::lol::lol: ).
hallo,
"[...]Właśnie tutaj w 1929 roku podczas ekspedycji geologicznej jeden z jej uczestników poszedł rano umyć się w potoku i przy okazji nazbierał całą czapkę złotych samorodków...[...]"Dzień xiv. Debin.448.kilometr Traktu Kołymskiego( Jacek Hugo-Bader "Dzienniki kołymskie")
http://galeria.serwertomeks.nazwa.pl...ffc18.jpg&q=75
chciałoby się napisać to samo o Bieszczadach :-D:-D:-D
Bieszczady składają się z samych takich złotych samorodków. Trza tylko dobrze się przyglądać, niekoniecznie oczami...
Cytat:
Zamieszczone przez
Piskal
Bieszczady składają się z samych takich złotych samorodków. Trza tylko dobrze się przyglądać, niekoniecznie oczami...
A CO TAM ...PRZEMĄDRZAŁOŚĆ SIĘ ODEZWAŁA WE MNIE I NAPISZĘ...
"Zawinąłbym" tą alegorią do ...caluśkiego życia.
Amen.
;)
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolomeo
Asiu - jadalne to? Zrywać czy zostawić? :wink:
a najesz się taką kwaśną porcyjką? ;) lepiej zostawić - taki ładny kontrast z resztą leśnego świata :)
hmmm...świstak zawija w sreberka a Pierogowy w złotka.. :wink:
czyżby to rzeka Paktol? ;)
...śliczne
Jasne, takich samorodków w życiu nie brakuje:)
Ale patrząc na to foto natychmiast mi się przypomniało opowiadanie bieszczadzkie Wiktorowicza "Mosiężny zlot" jak Waliszku zasilił w samorodki rzekę przy swoim obejściu, żeby turystów ściągnąć :mrgreen:
Małe sprostowanie, tak naprawdę pofatygował się do źródeł, ale okazało się to żyłą złota dla jego domostwa;-)
hallo;
Asia 999-
hi,hi,hi... przekleństwo...taaak, a matka moja to Ida... ;),dzięki;
maciejka-
a samorodki z Wisły to ,kto wydobywał ?
jak poziom opadł ,to nawet złoto zrabowane przez cywilizowanych [sic] Szwedów (potop szwedzki)można było grabiami( oczywiście ruchami do siebie,do siebie...) zbierać! :)
http://galeria.serwertomeks.nazwa.pl...91024.jpg&q=75
Czy ktoś wie ,co się dzieje w cerkwiach po zmroku...dlaczego rygluje się tak starannie drzwi ?
ja wiem.
opowiedz
i zilustruj kolorowo
proszę
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
opowiedz
i zilustruj kolorowo
proszę
hm;
wymagasz ode mnie rzeczy ...trudnej;
nie dość ,że musiałbym stanąć naprzeciwko siebie-siebie mam na myśli osobę ,która nie dotrzymała słowa -słowa tajemnicy(niestety, dałem się skusić i przyrzekłem!) to jeszcze pragniesz ilustracji .
Nie,nie ilustracja jest tutaj największym problemem...nawet karczemnie się pochwalę,że ołówek nawet lubi moją dłoń i nawet ją często odwiedza ...ale...
Nie szukając daleko,przy swojej elokwencji pewnikiem znasz historię fryzjera króla Midasa;...pozwolisz ,że przypomnę króciutko : otóż fryzjer ten , znając wstydliwą tajemnicę Midasa (" ośle uszy "patrz :spór Apollina i Dionizosa) nie potrafił udźwignąć ciężaru tajemnicy i podzielił się nią z ...głębokim dołem,będąc przeświadczony o swoim sprycie i braku konsekwencji...a tutaj niespodzianka...drżenie jego głosu pochwyciły trawy i przekazały wiatrowi a tutaj już tylko chwila dzieliła do momentu ,kiedy ów sekret króla Midasa poznał cały lud Frygii.
Nawiązując -rozumiesz,resztki szacunku bym utracił i możliwość przebywania w świątyniach po zmroku!
Co, pomimo mojej próżności do pochwał jest naprawdę dużym poświeceniem ;-)
Ale ...może chociaż troszkę podprowadzę Cię
(to niemożliwe ,żeby tak obeznany człowiek z tutejsza kulturą i ludźmi nie poznał takiego małego,zakamarka enigmatyczności zmierzchu w okolicach cerkwi??? a jeśli to słynna "nadmorska podpucha" to pamiętaj: zemsta nadejdzie od strony morza ;) )
pod... drzwi .:shock:
Drzwi -symbolizują oś kosmiczną(axis mundi) i dzielą przestrzeń na wewnętrzną -przyjazną (orbis interior) oraz na zewnętrzną (orbis exterior)-nieznaną i groźną.
Po zmroku ...bywa ...inaczej...odwrotnie... ?
A druga podpowiedź wg. Pierre de Roissy- tzn. wg. tego liturgisty :wejścia do świątyni od północy oraz od południa przeznaczone były dla ludu Bożego
...a inne ...komu służyły, ...służą ?
No,teraz wystarczy użyć kleju i pomieszać z wyobraźnią i misterium... poznane !!!
Ach ,wybacz mi łacinę na ustach bezbożnika ,jeszcze trochę pogmeram i greka mi zaskoczy !
(Jak już wspomniałem jam człowiek indyferentny to i pozwolę sobie głos w sprawie Św .Jana i akatystu zabrać. Przy całej miłości do gotyku XIVw.-cudnie remontowanego notabene -to akustyka pomimo pięciu naw ,wspomagana japońskim sprzętem nagłaśniającym -jest bardziej akustyką snobistyczną aniżeli foniczną ;) przypominam ,jam człowiek niekształcony i stąd moja odwaga wypowiedzi O:-) - a centrum kultury mające tak wspaniałe ściany wewnętrzne jak i sklepienia ---pozazdrościć )
pozdrawiam również serdecznie :-) :-) :-) ;
pierogowy
sługa uniżony forum-u