Odp: Historia Bieszczadów i nie tylko!
Cytat:
Zamieszczone przez
ludwik
Wydaje mi się, że - im bardziej Putin będzie przykręcać śrubę Ukrainie, tym bardziej młodzi Ukraińcy będą identyfikować się z UPA, będzie to dla Nich jedyna forma pewnego samookreślenia, bo do myślenia, że jest się Europejczykiem - to Im jeszcze bardzo daleko. Tak mi się zdaje.
Chyba masz rację.
Ja zauważyłam na Ukrainie, ze dla nich UPA to tak jak u nas AK - pewna legenda.
Ale o zbrodniach po prostu nie wiedzą (bo i skąd ?).
Pomniki UPA w niewielkich miejscowościach są przystrojone kwiatami i flagami, ludzie mnie nawet pytali co to za czarno-czerwone flagi.
Byli bardzo zdziwieni jak im tłumaczyłam.
Są też mogiły w górach, też przybrane kwiatami - tak jak i u nas mogiły partyzanckie, na tej samej zasadzie.
We Lwowie jest na Rynku modna knajpa, stylizowana na ziemiankę UPA, jak się tam wchodzi to od razu facet z jakąś gewerą przyskakuje.
Urządzona w piwnicy, w środku siatka maskująca, drewniane proste stoły, stare zdjęcia partyzanckie i tym podobny wystrój.
Przyznam ze ja odczuwałam pewien niesmak i nawet jak była to jedyna otwarta knajpa na Starym Mieście (większość zamykają o północy) to tam nie poszłam na piwo.
Tylko ze przy tym wszystkim trudno tych ludzi winić za pewne idealizowanie UPA - to jest formacja z która się mogą jako naród identyfikować, formacja, która przede wszystkim walczyła z Armią Czerwoną i to głownie pamiętają a o zbrodniach nie wiedzą, bo skąd mają wiedzieć ?
Pozdrowienia
Basia
Basiu - ciekawe jest min. to co napisałaś na końcu postu.
Byłaś tam (tak czytam z postu) niedawno, więc kupuję tekst z Armią Czerwoną jako pewnik. Tym bardziej niepokoi mnie fakt, że totalnie
przeinacza się na Ukrainie istotę działalności UPA.
Przecież w latach dwudziestych-trzydziestych funkcjonowały różne
koncepcje militarne wśród Ukraińców, a "zwyciężyła" - uogólniając - koncepcja
Bandery (trochę Petlury) - po pierwsze: terror, po drugie: eksterminacja Polaków na "Samostijnej Ukrainie" tak samo ważna jak obrona przed "czerwoną dziczą" idącą ze wschodu.
Jak mawia mój kolega (historyk z wykształcenia): HISTORIA JEST NIESPRAWIEDLIWA.
Niestety, ciężko się nie zgodzić z Nim.
Na razie - pozdrawiam, jeszcze wrócę do tematu, bo ciekawa jest pewna historia związana z Przemyślem, który miał być ukraińskim bastionem na zachodzie.
Bywam na Ukrainie co roku kilka razy.
Głownie w górach, ale mieszkam w kwaterach prywatnych, podróżuję zwykłymi pociągami i autobusami (nie autokarem), dużo rozmawiam z miejscowymi, sama się mało odzywając, a raczej słuchając.
Takie całonocne rozmowy przy piwie w pociągu.
Toteż piszę o zwykłych ludziach i o ich wiedzy a nie o historykach.
Pozdrowienia
Basia
Cytat:
Zamieszczone przez
Basia Z.
Bywam na Ukrainie co roku kilka razy.
Głownie w górach, ale mieszkam w kwaterach prywatnych, podróżuję zwykłymi pociągami i autobusami (nie autokarem), dużo rozmawiam z miejscowymi, sama się mało odzywając, a raczej słuchając.
Takie całonocne rozmowy przy piwie w pociągu.
Toteż piszę o zwykłych ludziach i o ich wiedzy a nie o historykach.
Pozdrowienia
Basia
Jestem w szoku. I po co tak brzydko kłamać?
http://pl.youtube.com/watch?v=ndisoyw7-Dc
tu pierwszy odcinek programu, chyba w drugim puszczają film-bardzo ciekawy oglądnijcie.
Zwykli ludzie mają zupełnie inną wiedzę-uważają, że to Polacy zaczęli rzeź i to Polacy współpracowali z hitlerowcami, warto obejrzeć.
Wg ukraińskich historyków AK zabiło kilkanaście tysięcy Ukraińców, wg naszych kilkuset. Jeśli mi by wpajano od zawsze to co tam ci ukraińcy mówią do tego liczby takie jak oni uważają to też bym uważała tak jak oni,że się tylko bronili itd
Dlatego mnie osobiście boli to, że nikt z polityków nawet nie próbuje wyjaśnić tych kwestii,bo poprawność polityczna...
Krysiu nawet nasi historycy np. Motyka podają, że na terenie Podkarpacia zgonęło 6 tys Ukraińców. Cytowałam w innym wątku fr. książki poswięconej Żubrydowi z tymi danymi.
Czasami przerażenie mnie ogarnia, gdy widzę jak historia jest od nowa pisana.
Wczoraj kupiłam książkę Antoniego Kroha "O Szwejku i o nas".Rozpoczyna ją wiersz Kazimierza Wierzyńskiego
Lekcja konwersacji.
Nie mów o Polakach i Żydach,
To pole minowe.
Nie mów o Polakach i Ukraińcach,
To pole minowe.
Nie mów o Polakach i Czechach,
To pole minowe.
Nie mów o Polakach i Litwinach,
To pole minowe.
Nie wstępuj na pole minowe.
Wylecisz w powietrze.
Są jeszcze inne,
Na które wstąpiliśmy przedtem
I także nie ma o czym gadać.
Tak było dawniej,
Tak jest teraz
I tak będzie zawsze,
Póki będziemy paść się
Na łące zacietrzewionych osłów.
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Wczoraj kupiłam książkę Antoniego Kroha "O Szwejku i o nas".Rozpoczyna ją wiersz Kazimierza Wierzyńskiego
Lekcja konwersacji.
Nie mów o Polakach i Żydach,
To pole minowe.
Nie mów o Polakach i Ukraińcach,
To pole minowe.
Nie mów o Polakach i Czechach,
To pole minowe.
Nie mów o Polakach i Litwinach,
To pole minowe.
Nie wstępuj na pole minowe.
Wylecisz w powietrze.
Są jeszcze inne,
Na które wstąpiliśmy przedtem
I także nie ma o czym gadać.
Tak było dawniej,
Tak jest teraz
I tak będzie zawsze,
Póki będziemy paść się
Na łące zacietrzewionych osłów.
O, ależ trafny ten wiersz (mimo upływu lat).
Jak widać dalej się pasiemy na tej samej łące. :?
Tego wiersza Wierzyńskiego nie znałam, znam i bardzo lubię jego wiersze tatrzańskie.
A książkę p. Kroha muszę pewnie przeczytać.
Pochwalę się, że znam osobiście p. Kroha (pracuje w skansenie w Nowym Sączu). Miałam przyjemność być na jego kilku prelekcjach a także dwa razy na wyjadach autokarowych na Spisz, na których opowiadał o trudnej historii tej ziemi, kiedyś zamieszkałej w pełnej zgodzie przez 7 narodów (Słowacy, Węgrzy, Niemcy, Rusini, Polacy, Żydzi i Cyganie), które od czasu wybuchu II wojny światowej przechodziły bardzo dramatyczne koleje losu.
Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto miałby tak rozległą wiedzę a jednocześnie charakteryzował się tak ogrmną tolerancją i takim szacunkiem dla innych narodów jak on.
Pozdrowienia
Basia
Taaa jasne, to jest HISTORIA, a nie jakies pole minowe, a jeśli kogoś bolą fakty historyczne to jego problem.