Kińczyk Bukowski -taka pierwsza myśl mi przyszła po zobaczeniu zdjęcia i teraz ta podpowiedź. Ale czy właściwie?
U mnie wyglądał tak:
Załącznik 40080
Wersja do druku
Kińczyk Bukowski -taka pierwsza myśl mi przyszła po zobaczeniu zdjęcia i teraz ta podpowiedź. Ale czy właściwie?
U mnie wyglądał tak:
Załącznik 40080
Ja już ją gdzieś widziałem... :twisted: Może nie stąd co Heniu, ale jednak, z okolicy drugiej górki o tej samej nazwie ;)
Dokładnie :D Powyższe moje zdjęcie jest zrobione z Rozsypańca.... ale nie tego północnego (naszego) ale Rozsypańca na granicy PL -UA (na zdjęciu widoczna granica -od południa). Atrakcją było, że po tych połoninach widocznych na moim zdjęciu przebiegł sobie beztrosko między krajami... dzik :P Ale widziały go tylko ostatnie osoby w szeregu -Jim gnał jako pierwszy.
No to ja już całkiem nie wiem o co chodzi :) ! To jak to jest z tym zdjęciem Jimi - przedstawia Kińczyk Bukowski/Rozsypaniec Beniowski, jak to opisuje w pierwszym poście, czy jednak zostało zrobione z Rozsypańca/Kińczyka Beniowskiego? Tylko skąd wtedy granica widoczna od południa i co widać w takim razie na zdjęciu? ;) Moim zdaniem widać Kińczyk/Rozsypaniec z okolic Czarnej Wilchy. No chyba że Czarna Wilcha też się nazywa Rozsypaniec, ale tego na mojej mapie nie ma. Zaraz skończę, bo się kotlety palą!
- - - Updated - - -
Czarna Wilcha też się nazywa Rozsypaniec - na mapie Bieszczady Wschodnie! Czyli już się coś wyjaśniło :) (tylko czego tak się nie nazywa na mapie naszych Bieszczadów tego samego wydawnictwa?)
Kontynuuję i wyjaśniam co widać na moim zdjęciu. Jak już się wcześniej okazało są co najmniej trzy Rozsypańce i na moim zdjęciu widać ten, którego grzbietem przebiega czerwony szlak (GSB) i nawet widać ścieżkę opadającą od tej lewej kulminacji ze skałkami w dół do wiaty i nowoczesnego wucetu ekologicznego :) Zdjęcie zrobione też z czerwonego szlaku, ale już nie GSB, gdzieś pomiędzy Szerbinem a Werchną-Bystrą.
No i teraz kłopot, komu przyznać tytuł zwycięzcy??? O których dwóch szczytach myślał Browar i co ważniejsze, który widział z którego? A Jimi? O którym Rozsypańcu pisała? Do kitu z tą moją zagadką!
Cześć Bazyl. Ja w swoim zdjęciu stoję na szczycie Rozsypaniec (ten koło Czarnej Wilchy) ale patrzę na Połoninę Beniowską uwieńczoną Kińczykiem Bukowskim (to widać na zdjęciu). I ja nie jestem na czerwonym szlaku ale na granicy (idąc od Opołonka). Z tego co widzę - Czarna Wilcha znajduje się ciut ciut przed Rozsypańcem (od południa). Posiłkuję się terminologią z mapy Bieszczady Wschodnie właśnie.
Czyli Ty masz na myśli ... nasz polski Rozsypaniec na GSB. Czyli ja nie trafiłam! A Browar?? Widział Rozsypańca z Rozsypańca??? Ale numer - też nie czaje :P
Hej Jimi! Z tym nazewnictwem to jest ciekawa sprawa, spójrz na mapę Bieszczady i od razu zmieni się nazwa miejsca, z którego robiłaś zdjęcie :) Ale o tym może przy okazji, jak coś napiszę o nowej mapie Bieszczady 2015/2016, którą właśnie kupiłem :) Na razie szukam melisy strong, żebym zachował spokój przy pisaniu ;)
To teraz czekamy aż Browar rzuci promyk światła i rozjaśni nam w głowach! :)
Ja zaglądam zarówno na mapę Bieszczady Wysokie 2013 oraz Bieszczady 2009/2010 -i nazewnictwo jest to samo, widocznie na Twojej najnowszej jest inaczej więc ja nie wiem bo nie mam innej. Ruthenus oczywiście.
Edytowano:
Znalazłam w necie mapkę Bieszczady -Compass 2013. I kolejne nazwy :D
Załącznik 40082
http://www.twojebieszczady.net/mapa-on/biesz1.php
Więc żeby było jaśniej ja mówiłam oczywiście o szczycie 1212 :)
Ten kład pojawił się zupełnie niepotrzebnie i popsuł widok na moje ulubione Bieszczady.
Może znajdzie się ktoś kto spróbuje odgadnąć co przedstawia ten landszafcik ?
.
Załącznik 40145
Połonina Pikuja to rzeczywiście moje ulubione tereny, ale tym razem szedłem niebieskim szlakiem, którego znaków tu nie widać, bo ciężko coś namalować na trawie.
Te same górki widziane od dołu, bardziej zieloną porą prezentują się tak
.
Załącznik 40163
Spróbują odgadnąć.
Hordoki
....ale, ale, przecież to jest już Beskid Niski ,
to dlatego nikt nie odgadnął, bo błędnie umieściłem zagadkę w bieszczadzkich widoczkach.
Miejsce w B. Niskim gdzie był niebieski a teraz go nie ma kojarzy mi się z Ciechanią , ale to spory kawałek od Bieszczadów także chyba raczej nie ?
Jedna ze starszych map tak pokazuje przebieg niebieskiego przez Horodki, ale czy było ?
.
Załącznik 40165
Beskid Niski część wschodnia wyd. WZK
W sierpniu 2010 roku, szlak w terenie zalesionym, był bardzo czytelny.
Załącznik 40166
Natomiast, na odcinku trawiastym do Nowego Łupkowa, pewnie był zdecydowanie mniej widoczny. Na aktualnej mapie, niebieski szlak jest zaznaczony.
Załącznik 40167
Taka góra się mi nawinęła przed obiektyw:
Załącznik 40327
A tak wygląda prawie z przeciwnej strony:
Załącznik 40329
Nikt nie próbuje , ja też nie mam pojęcia ale strzelić zawsze można : Łopiennik albo bliska okolica ?
Fajnie, że próbujesz. Zdjęcia są tak dobrane żeby nie zdradzić charakterystycznego kształtu szczytu, który jest znacznie wyższy od Łopiennika, bardziej od niego popularny a więc i mocniej zdeptany. Jakby tu coś więcej podpowiedzieć? - na szczyt można dojść szlakami z trzech stron.
Krzyża jakiegoś na nim (tym szczycie) nie ma?
No to dam zdjęcie całkiem z bliska:
Załącznik 40331
No to wychodzi że to Smerek , ta wyższa grzęda na której nie ma krzyża ?
Mnie tam trochę się widzi za Caryńską, ale gdzie Bazyl w tak obrzydliwie popularne miejsca by się pchał...
Hnatowe?
Rawka Mała ?:razz:
Szkoda, że tak późno zajrzałem na forum. Po pierwszych 2 zdjęciach strzelałbym w Wielką Rawkę ;)
Tak, to jest Wielka Rawka. Pierwsze zdjęcie to widok z łąk nad wsią Stużica, drugie z Fereczatej, trzecie z krzaków pomiędzy Małą a Wielką Rawką :)
Załącznik 40332
Nie wiem gdzie to wstawić. Pozwoliłem sobie w tym wątku.
http://www.dalekieobserwacje.eu/gorg...na-z-lutowisk/
Co to za górka ?
Załącznik 40337
Czy nazwa zaczyna się na Krz...?
Mniemam, że przypuszczam, że z BB?