Około 9:00 stadko (spore - jakieś 100-150 sztuk) jemiołuszek przemieściło się znad Mchawy do Kielczawy.
Wersja do druku
Około 9:00 stadko (spore - jakieś 100-150 sztuk) jemiołuszek przemieściło się znad Mchawy do Kielczawy.
Pochwalę się, bo miałem dziś niecodziennych jak na moje warunki gości.
Karmnik jest na balkonie wieżowca w blokowisku. Przylatują właściwie same sikorki (są super) i gołębie (bueee..) Ale dziś rano zameldowały się dwa szczygły. Ależ było kolorowo.
Co kicało po moim parapecie?Załącznik 22666
co kicało?
po tym foto. można stwierdzić ,że mógł być to każdy z ptaszków odwiedzających o tej porze Twój karmik lub sąsiada.
Dzisiaj kolejny ptaszek odwiedził moją przydomową stołówkę, zdziwił się
że go fotografuję i dalej wyjadał resztki z "podłogi"
Załącznik 22715
A do mnie taki przyszedł na kanapkę;)
Dziś marcowe śnieżyce przeplatają się z chwilami równie marcowego słońca. Przy pniach osikowych i karmniku blisko setka sikorek zleciała z okolicy: 2-3 ubogie, 5 sosnówek, 10 modraszek i dobre 50 bogatek, od czasu do czasu zalatują trzy sójki. Zapasów mam jeszcze na dwa-trzy dni. Dynia, orzechy laskowe, włoskie i słonecznik idą od ręki. Na jutro zostało mi jeszcze jakieś 400 gramów tłuszczu, więc trzeba będzie ruszyć po świeży prowiant.
O siódmej jedna sosnówka walnęła w okno po czym rozkraczona bez ruchu wylądowała na drewnie. Zabrałem ją do domu nie wróżąc pomyślnie, ale oględziny przeszła bez uwag, jedynie nie miała ochoty się ruszać. Po kilku minutach w ciepełku ożyła, że nie można jej się było z chałupy pozbyć. Upodobała sobie regał z książkami i karnisz. Po kilku minutach udało się ją w firankę złapać i wypuścić.
Rzeczywiście Marcinie ptaki stały się trochę zdezorientowane, wydawałoby się że już wita do nas wiosna a tu nagłe śnieżyce, stąd pewnie takie koncentracje ptaków w jednym miejscu. Ja też już myślałem, że wiosna jest tuż za rogiem, kiedy przez trzy dni z rzędu witał mnie godowy śpiew trznadla, a w lesie dało się słyszeć w dzień wybitnie nocnego puszczyka. Ale mam nadzieję, że wiosna tuż tuż...
Kto mi pomoże zidentyfikować moich dzisiejszych gości ?
Parka była a na zdjęciu jest to storzenie bardziej kolorowe (drugie było bardziej szare)
wielkościowo troszkę mniejsze od sikorek
.
Załącznik 22783Załącznik 22784
nie znam się i szukałem w kniżce. czyżby czyżyk?