Odp: Demontaż pomnika na zboczu Chryszczatej?
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawelk
a ja dalej czekam na chętnych ...
a może zamiast czekać to pomyśl chwilę???
Jeśli zapadnie decyzja o legalnym usunięciu tego pomnika to nie Ty będziesz szukał wykonawców, a jeśli proponujesz nielegalne jego usunięcie to na pewno każdy się zgłosi na forum publicznym :mrgreen:
"Bieszczadzcy leśnicy nie chcą usunąć krzyży postawionych bez zezwolenia."
Więcej w Lwowskiej Fali z 2009-02-01 - (ok. 23 min.)
http://www.kresowianie.com/lf.php?action=arch
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
znaczy polacy ukraincow wogole nie zabijali, a ci ktorzy sie tego dopuscili byli rozstrzeliwani za niesubordynacje????:shock::shock::shock::shock::
Odwet w czasie wojny jest czymś naturalnym. Bezsensowne zabijanie przez zapijaczonych patałachów nie.
Cytat:
Zamieszczone przez oligocenmaster
Ja nie wierze w nieskazitelność polskiego podziemia. Zwróciłem tylko uwagę, że za co karali Polacy swoich ludzi, za to Ukraińcy nagradzali swoich ludzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
oligocenmaster
Odwet w czasie wojny jest czymś naturalnym. Bezsensowne zabijanie przez zapijaczonych patałachów nie.
spoko... jedno zabijanie jest normalne i szczytne, a drugie bezsensowne i zle..;)
nie mam wiecej pytan...
Każde zabijanie jest bez sensu. Odwet też.
Cytat:
Zamieszczone przez oligocenmaster
Mnie jak i myślę, że w zasadzie większości osób wypowiadających się tutaj albo nawet wszystkim, chodzi tylko o pamięć, o tym, co spowodowało te tragedie, co było atakiem a co odwetem/obroną.
I na pewno nikomu nie chodzi o budzenie nienawiści czy chęci odwetu, ale tylko o pamięć.
Musisz bardziej skupić się na zrozumieniu tekstu, zamiast na łapaniu mnie za słowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
oligocenmaster
Każde zabijanie jest bez sensu. Odwet też.
[/FONT][/COLOR]
z tym sie w pelni zgadzam
To chyba tak jak z karą śmierci.
W sumie jestem przeciw, zawsze podkreślam humanitaryzm, ale jeśli ktoś zrobiłby krzywdę moim bliskim, to bym zatłukł gołymi rękami, zdobyłbym się na finezję w zabijaniu i zadawaniu cierpienia po stokroć większą niż 100 tysięcy upowców, esesmanów, czy innych kanibali...
To naturalny odruch. Nikt normalny nikomu nie robi krzywdy z kaprysu, ale sprowokowany, w obronie, to inna sprawa.
Cytat:
Zamieszczone przez vm2301
jeśli ktoś zrobiłby krzywdę moim bliskim
I patrząc z polskiej perspektywy w temacie tu omawianym, było jak pisze vm2301.
Myślę, że takie jest nasze zdanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
To chyba tak jak z karą śmierci.
W sumie jestem przeciw, zawsze podkreślam humanitaryzm, ale jeśli ktoś zrobiłby krzywdę moim bliskim, to bym zatłukł gołymi rękami, zdobyłbym się na finezję w zabijaniu i zadawaniu cierpienia po stokroć większą niż 100 tysięcy upowców, esesmanów, czy innych kanibali...
i chyba najgorzej ze wlasnie tak bylo w bieszczadach... wymordowanie kolejnej wsi bylo odwetem za wymordowanie pierwszej, wiec i tą kolejną trzeba bylo pomscic wyżynajac nastepna.. i wpadalo w bledne kolo.. trudno sie dziwic tym ludziom ze tak postepowali gdy stracili bliskich czy znajomych.. ale na pewnym etapie to sie chyba juz zatracalo kto jest katem a kto ofiara...
chyba ze przyjac dewize kibicow ze "moja druzyna ma zawsze racje" ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
buba
i chyba najgorzej ze wlasnie tak bylo w bieszczadach... wymordowanie kolejnej wsi bylo odwetem za wymordowanie pierwszej, wiec i tą kolejną trzeba bylo pomscic wyżynajac nastepna.. i wpadalo w bledne kolo.. trudno sie dziwic tym ludziom ze tak postepowali gdy stracili bliskich czy znajomych.. ale na pewnym etapie to sie chyba juz zatracalo kto jest katem a kto ofiara...
chyba ze przyjac dewize kibicow ze "moja druzyna ma zawsze racje" ;)
bez przeasdy kolego z tymi zemstami ......... upa zabiło w bestialski sposób ok 200tys polaków ... + ok 30 tys ukraińców..... polacy zabili 10-12 tys ukraińców ( z czego ponad połowa to ofiary walk - nie mordów ) ... so sick