Szybko poszło :) Cerkiew św. Jerzego. Jest jeszcze jedna cerkiew drewniana w Drohobyczu, ale już nie tak okazała.
Wersja do druku
Szybko poszło :) Cerkiew św. Jerzego. Jest jeszcze jedna cerkiew drewniana w Drohobyczu, ale już nie tak okazała.
A tej zagadki nikt nie rozwiąże?
Co by tu napisać dla ułatwienia?...
Cerkiew potrzebuje pieniędzy, w numerze konta dwie ostatnie cyfry to...................02
I jeszcze jedna podpowiedź - w cerkwi pełny ikonostas.
I jeszcze jedna podpowiedź - na zdjęciu dzwonnica nie cerkiew.
Turzańsk pw. Michała Archanioła
W Turzańsku już przy wejściu do cerkwi straszą napisy : FOTOGRAFOWANIE ZABRONIONE.
Przypomina mi to żywcem komunę z zakazami fotografowania dworców kolejowych, ale cerkiew ???
Dobrze że Sarmata skupił się na dzwonnicy - to chyba jest niekaralne.
Jeśli ktoś ma wiedzę na temat : dlaczego zabrania się fotografowani ... niech się podzieli.
Do "Przewodnik" - brawo
Do "don Enrico" - ja to olewam,
http://img525.imageshack.us/img525/2760/1007307.th.jpg
a jak ktoś chce zdjęcia ze środka Turzańska czekam na PW.
Swoją drogą bardzo wymowny obraz znajduje się w środku cerkwi przedstawiający Jezusa odwiedzającego chatę łęmkowską (gdzieś mi się to zdjątko zapodziało, ale dzień, dwa i bym znalazł).
No ale to dotyczy użycia flesza. Jeśli ktoś rozstawi statyw krzywdy nie zrobi.
Najczęściej chodzi o wymuszenie opłaty za wydanie zgody na pstrykanie (nie wiem jak jest w Turzańsku). Zakazy fotografowania w muzeach UOKiK dodał do Rejestru Klauzul Niedozwolonych.
Jak dobrych kilka lat temu pojechałem do Rumunii to się dziwiłem, że za fotografowanie w wielu miejscach trzeba płacić więcej niż za bilet wstępu.. teraz to dotarło do nas...
No to gdzie to jest:
http://a.imageshack.us/img37/5139/71097224.jpg
Moszczanica :)
Zamieszczona przez Sarmatę ilustracja nic nie mówi że zakaz dotyczy wnętrza, lub z użyciem lampy.\
Nie wolno - bo NIE WOLNO, jakby tego przestrzegać to cały wątek by przestał istnieć.
Teoria - że fotografowanie cyfrą (bo tak się obecnie fotografuje) może powodować niszczenie polichromii czy obrazów - wydaje się dość interesującą , nigdy się jeszcze z nią nie spotkałem. Może coś więcej ?
Nie idzie o fotografowanie cyfrą, tylko o fotografowanie z lampą błyskową. To lampa ma być szkodliwa i z tego względu fotografowanie z własnym źródłem światła może być np. dla polichromii niebezpieczne. Fotografowanie w świetle zastanym nie może szkodzić, a przynajmniej nie bardziej niż samo oglądanie :-)
Fotografowałem w maju w Czarnej (BN) i nikt nic nie mówił żeby nie błyskać, fakt że nie błyskałem, ale lampa była podpięta.
http://lh5.ggpht.com/_ghMWhK_O1IM/S9...8/IMG_7686.jpg
Ja pytałem, kościelny kościół specjalnie nawet otworzył...
Załącznik 19486
dla podtrzymania, ze specjalną dedykacją dla Jaro.
To że zagadka ma dedykację nie oznacza że jednostkowo skierowana.
Każdy może zgadywać i odnajdywać.
Osoba Pawła jest tylko podpowiedzią.
Cerkiew Podwyższenia Krzyża w Drohobyczu. Fotki tej mam niespecjalne, więc się nie chwaliłem.
Prawidłowo, to właśnie cerkiew strażacka , czyli pod wezwaniem Podwyższenia Krzyża.
To już mamy wszystkie w Drohobyczu ? czy coś zostało ?
Przenosimy się z Drohobycza ok. 100 km na pn-zach. Charakterystyczne dziury w hełmie.
Załącznik 19510
Obrazek z wnętrza. To było 4 lata temu, myślę, że nic się nie zmieniło.
Załącznik 19511
Cerkiew ma trzy kopuły. Nad każdą trochę inny hełm i trochę inny krzyż.
Załącznik 19512
Wbrew pozorom to nie jest stare :wink:
Oczywiście, że Nowe. Nawet na obrazkach widać, że nowe ;) A oto i cała cerkiew w bruśnieńskim pejzażu.
Załącznik 19513
Wracamy na południe. Co to za cmentarz i cerkiew?
Załącznik 19514
Cerkiew (obecnie kościół rz.-kat.) leży dokładnie 10 km od Sanoka.
Załącznik 19537Podpowiedź przedostatnia - zdjęcie całości obiektu.
No to chyba czas na podpowiedź ostatnią :-) W okolicy Sanoka nie ma znów tak dużo murowanych cerkwi, ale ta mi nie pasuje do żadnej. Nawet te, których nie widziałem, nie pasują do tego zdjęcia :-( Pomocy! :wink:
PS. Wolica? Czaszyn?
PS2. Hmm... Wolica?
PS2. Hmm... Wolica?[/QUOTE]
Metoda kolejnych eliminacji dała poprawny rezultat i ostateczna podpowiedź nie będzie potrzebna :) To jest Wolica.
Rejon: Roztocze. W jakiej miejscowości?
Załącznik 19606
Werchrata :)
O, gdybym wiedział, że kolega Roztoczak Bieszczadzki będzie dzisiaj zgadywał, to bym dał jakieś trudniejsze ujęcie :)
No to teraz tylko szybkie i jednoznaczne potwierdzenie.
Załącznik 19636 Załącznik 19637
Może powędrujemy chwilę "szlakiem kopuł"?
http://www.bmiller.pl/forum/2010/cerkiew_75.jpg
Nowe Sioło k. Cieszanowa. Cerkiew pw. Św. Eliasza z 1907 roku ??
No błyskawicznie poszło :-) Tak, to Nowe Sioło.
Z serii "szlakiem kopuł" pozycja następna:
Załącznik 19662
Cieszanów
Widzę, że powiat lubaczowski "kosisz" równo :) A ja mam dodatkową zagadkę niefotograficzną (a nawet trzy):
a/ W ostatnim tygodniu prezentowane m.in. były trzy cerkwie: Nowe Brusno, Nowe Sioło i Cieszanów. Co je łączy?
b/ Którą można by dołożyc do nich jako czwartą (była w 2009 r.)?
c/ A gdyby koniecznie potrzebna była piąta (i ostatnia), to ... ?
Cerkwie w miejscowościach: Nowe Brusno, Nowe Sioło i Cieszanów leżą w dolinie tej samej rzeczki. Jest to Brusienka. Nad nią mieszkali i tworzyli bruśnieńscy kamieniarze.
Pytania b/ i c/ sa nadal aktualne.