-
Odp: Co to rośnie w tych Bieszczadach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Wędrowiec
a to ciekawostka... :smile:
do tej pory byłem przekonany, że główną przyczyną braku regla górnego był intensywny wypas zwierząt, prowadzony kiedyś na połoninach..
Z tym, że źródła podają że połoniny istniały już wcześniej, choć udział człowieka na pewno ma tu znaczenie. Gdzieś to czytałem ostatnio, że jakiś podróżnik o tych połoninach pisał jeszcze przed wprowadzeniem gosp. pasterskiej :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
detty
Nie wiem czy dobry wątek ale nie mogłem znaleźć innego. Słuchajcie. Czy jak jadę ze znajomymi w Bieszczady (zieloni :D) to jak zacznę im opowiadać o reglach górnych, dolnych itp itd to czy mogę powiedzieć, że dlatego nie ma regla górnego bo świerki nie lubią ciepłych wiatrów znad Węgier i dlatego tam są połoniny? Na stronie BdPN tak jest napisane. Co wy na to?
Jak są zieloni, to możesz im opowiadać cokolwiek, byle w miarę wiarygodnie ;))
Tak swoją drogą, to mógłbyś rzucić linkę do tych materiałów BdPN, bo cuś mi tu nie gra, Zemanek w życiu by takiego tekstu nie puścił. Raczej coś uprościłeś (?).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawelboch
Jak są zieloni, to możesz im opowiadać cokolwiek, byle w miarę wiarygodnie ;))
Tak swoją drogą, to mógłbyś rzucić linkę do tych materiałów BdPN, bo cuś mi tu nie gra, Zemanek w życiu by takiego tekstu nie puścił. Raczej coś uprościłeś (?).
cytat :
"W BdPN powyżej górnej granicy lasu rozciąga się piętro połonin. Jest to specyficzne piętro roślinne. Osobliwy układ pięter roślinności Bieszczadów uwarunkowany jest specyficznym klimatem. Wysuszające wiatry południowe znad Niziny Węgierskiej oraz pionowy rozkład temperatur przesądzają o stosunkowo niskim przebiegu klimatycznej granicy lasu (ok. 1250 m n.p.m., Michna, Paczos 1972) i braku górnoreglowego boru świerkowego. Również źródła historyczne potwierdzają istnienie połonin w Bieszczadach, w okresie wcześniejszym niż pojawiło się osadnictwo (Augustyn 1993). Piętro połonin ukształtowane zostało przez czynniki naturalne, niemniej gospodarcze oddziaływanie człowieka miało istotny wpływ na zasięg, skład i strukturę zbiorowisk roślinnych."
-
1 załącznik(ów)
Co to? Dla podpowiedzi dodam, że nie jest to jaszczurka ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Co to? Dla podpowiedzi dodam, że nie jest to jaszczurka ;)
Lilia złotogłów :mrgreen: . Bardzo uroczy kwiat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Viwaldi68
Lilia złotogłów :mrgreen: . Bardzo uroczy kwiat.
Jeśli można to chciałbym zapytać co to jest za roślinka?
http://images39.fotosik.pl/148/f6ddd5f5abc94e27m.jpg
-
Jest to turzyca prosowa Carex paniculata
-
1 załącznik(ów)
Na dziś coś z bieszczadzkich rzadkości:
-
Ale zadałeś,uff...
Ale spróbuję, strzelam w tawułę ożankolistną.
-
Tawuła się zgadza, ale nie ożankolistna... Skąd Ty ją wytrzasnąłeś?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Tawuła się zgadza, ale nie ożankolistna... Skąd Ty ją wytrzasnąłeś?
Założyłem że te liście na zdjęciu to od niej.Czyli to nie Spiraea chamaedryfolia zwana też tawułą wiązolistną? To nie wiem...
-
Browar wiesz tylko jeszcze o tym nie wiesz ;)
Przecież ja tylko rodzime zielska zapodaję.
-
-
Brawo Browarze i Wojtku. Wspólnymi siłami dotarliście do prawdy. Gratuluję.
-
Ale zaraz,ta średnia oczywiście od razu się narzuca,tylko ona ma zupełnie inne liście niż te na zdjęciu.Czyje to liście widać??
-
Widać liście średniej, a na dole jeszcze jakaś jeżyna chyba się zapałętała.
-
Gdzieś tam mi się w oczy rzuciło, że w Polsce dziko rosnących jest 3 gatunki tej tawuły ino nie pisało jakie i gdzie.
No, Panie Naleśniku;), rzekniesz coś?
Pozdrawiam:)
-
Dziko rosnących i w pełni rodzimych tawuł są u nas dwa gatunki - średnia i bawolina. Wspomniana przez Browara ożankolistna jest trwale zadomowionym antropofitem. Wiele gatunków i odmian rośnie w ogrodach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
detty
cytat :
"W BdPN powyżej górnej granicy lasu rozciąga się piętro połonin. Jest to specyficzne piętro roślinne. Osobliwy układ pięter roślinności Bieszczadów uwarunkowany jest specyficznym klimatem. Wysuszające wiatry południowe znad Niziny Węgierskiej oraz pionowy rozkład temperatur przesądzają o stosunkowo niskim przebiegu klimatycznej granicy lasu (ok. 1250 m n.p.m., Michna, Paczos 1972) i braku górnoreglowego boru świerkowego. Również źródła historyczne potwierdzają istnienie połonin w Bieszczadach, w okresie wcześniejszym niż pojawiło się osadnictwo (Augustyn 1993). Piętro połonin ukształtowane zostało przez czynniki naturalne, niemniej gospodarcze oddziaływanie człowieka miało istotny wpływ na zasięg, skład i strukturę zbiorowisk roślinnych."
ktoś się odniesie do tego? (chodzi o tą wcześniejszą dyskusje, wolałbym przewodnika co na codzień oprowadza i tłumaczy dlaczego jest połonina. Dzięki)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
detty
ktoś się odniesie do tego? (chodzi o tą wcześniejszą dyskusje, wolałbym przewodnika co na codzień oprowadza i tłumaczy dlaczego jest połonina. Dzięki)
Ale z czym masz Detty problem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcin Scelina
Ale z czym masz Detty problem?
Chyba z czytaniem ze zrozumieniem:wink:
Detty, ja Ci przetłumaczę to:
Cytat:
Piętro połonin ukształtowane zostało przez czynniki naturalne, niemniej gospodarcze oddziaływanie człowieka miało istotny wpływ na zasięg, skład i strukturę zbiorowisk roślinnych."
A więc:
Połoniny kurna były zawsze od momentu stworzenia, znaczy się może nawet dinozaury po nich biegały albo te wiewióry z epoki lodowcowej.
Jak człowiek przestał być małpą i przestał łazić kurna wszędzie, to zdecydował, że zagoni te kręcone na czterech nogach, czy tam inne z rogami w jedno miejsce, żeby doić codziennie. No i jak te kręcone nie lubiły żreć po lasach, to je zagonili na łąki u góry, a że łazili tam codziennie, to wyżarli i wydeptali tak, że zrobiło się to trochę większe.
Dlatego teraz kurna, gdy już nie wyżerają i wydeptują tak, to się ponoć zmniejsza, znaczy las się powiększa.
-
1 załącznik(ów)
Tym razem coś trudniejszego - okaz sfocony w wczoraj na poboczu drogi.
-
Witam! to niewątpliwie jakiś storczyk, może kruszczyk lub coś co znajdę za chwilę w książce.
-
jesli za strzelanie nic nie grozi to jest to gółka wonna
-
Jakiś storczyk, ale ani gółka ani kruszczyk.
-
Gółka wonna to tylko w Tatrach, wiec sie poddaję!
-
Kombinuj. Nie poddawaj się.
-
kukułka bzowa? tez raczej mi nie pasuje
-
bzowa nie, ale jakaś kukułka...
dumaj dalej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciej_ka
kukułka bzowa? tez raczej mi nie pasuje
To może
kukułka krwista forma albinotyczna :roll:
-
Dzieki za pomoc z tym albinosem, a poza tym one jeszcze moga sie krzyżować. Ostatnim rzutem stawiam na wielce nietypową kukułkę plamistą.
-
Jesteście blisko. Jest to albinos. Dokładnie kukułka Fuchsa. Blisko spokrewniona z kukułką plamistą.
-
jak dobrze łyknąć nieco wiedzy na koniec dnia, teraz muszę odstawić komputer, ale będę w kontakcie:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vm2301
Chyba z czytaniem ze zrozumieniem:wink:
Detty, ja Ci przetłumaczę to:
A więc:
Połoniny kurna były zawsze od momentu stworzenia, znaczy się może nawet dinozaury po nich biegały albo te wiewióry z epoki lodowcowej.
Jak człowiek przestał być małpą i przestał łazić kurna wszędzie, to zdecydował, że zagoni te kręcone na czterech nogach, czy tam inne z rogami w jedno miejsce, żeby doić codziennie. No i jak te kręcone nie lubiły żreć po lasach, to je zagonili na łąki u góry, a że łazili tam codziennie, to wyżarli i wydeptali tak, że zrobiło się to trochę większe.
Dlatego teraz kurna, gdy już nie wyżerają i wydeptują tak, to się ponoć zmniejsza, znaczy las się powiększa.
Może nowy topic założyć?
Z dinozaurami przesadziłeś, bo Karpaty wynurzyły się z oceanu dużo później :)
Pytanie jest raczej czy połoniny byłyby kontynuacją tundry na przedpolu lodowca ale tu jest zonk, bo coś nie ma reliktów, za to jest multum gatunków reglowych.
Tak wogóle to trzeba by problem dodefiniować: od jakiej wysokości mamy połonity na myśli i czy tylko w Bieszczadach czy też ogólnie w Krapatach południowych?
pzdr., PB
-
1 załącznik(ów)
Jako taki obraz historii szaty roślinnej Bieszczadów w holocenie daja diagramy pyłkowe z torfowisk w dolinie Sanu. Z tą ciągłością od zbiorowisk tudrowych to ciekawa sprawa. Trzeba też wziąść pod uwagę, że połoniny mogły i zapewne były w cieplejszych okresach holocenu znacznie mniejsze. Ciągłość ekosystemów otwartych mogła być zachowana, ale zmiany klimatu i znaczne ograniczenie siedlisk lub nawet ich zanik mogły sprawić, że relikty tundrowe nie przetrwały.
Cóż to za ziółko?
-
niestety o połoninach nic nie wiem, a ziółko to może być bniec biały
-
-
na roslinach jak widac też sie nie znam, błądze jak dziecko we mgle, po lakonicznej odpowiedzi " to nie bniec" powiem ostrożnie, że jest to coś z goździkowatych, tak np. rogownica...?
-
-
no jasne, ze to lepnica - ten kielich czerwono wnerwiony:grin:, dzieki vivaldi.