Odp: Zagadki z cerkwią w tle ...
Cytat:
Zamieszczone przez
dorota z krakowa
To jest kościółek pod wezwaniem św. Michała Archanioła w Dębnie na Podhalu.
Dzięki, teraz się uspokoiłem, bo nijak nie mogłem przykleić tej świątyni do Huculszczyzny.
Osobnym pytaniem jest : czy na były tam jakieś kościoły drewniane ?
...
Autorowi tej pomyłki można wybaczyć bo był Anglikiem podróżującym w 1934 roku po Polsce rowerem. Ponad 3 tys km
Zaczął w wolnym mieście Gdańsku , potem pomknął na południe odwiedzając kluczowe miejsca : Warszawę, Łowicz, Częstochowę, Tatry, Kraków, Lwów, Huculszczyznę, Polesie, Wilno
Powstał z tego ciekawy obraz przedwojennej Polski widzianej oczami obcego. Polecam.
(Bernard Newman Rowerem prze II RP)
...
p.s. tak z ciekawości zadałem wujkowi G. pytanie "kościoły drewniane Huculszczyzny"
.... pierwszy wynik wskazał na kościół w Dębnie ,:twisted:
Dlaczego ciągle zadaję sobie pytania ? .... pewnie dlatego że nie wiem
Może ktoś pomoże mi znaleźć odpowiedź , czemu służy taka zawieszka na drzwiach cerkwi ( gdzieś w Beskidzie Niskim)
.
https://i.imgur.com/OSZ46vj.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
.... czemu służy taka zawieszka na drzwiach cerkwi ....
Ja kiedyś pytałem. Bo przyjdą źli ludzie i sfotografują ikony. Potem inni źli ludzie ocenią, ile to jest warte. Potem przyjdą/przyjada inni źli ludzie, którzy je ukradną.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Ja kiedyś pytałem. Bo przyjdą źli ludzie i sfotografują ikony. Potem inni źli ludzie ocenią, ile to jest warte. Potem przyjdą/przyjada inni źli ludzie, którzy je ukradną.
Myślę , że ci źli ludzie dokładnie wiedzą co moją ukraść.
Mnie się kojarzy z mentalnością indian północnoamerykańskich - obciąć ręce i wydłubać oczy rysownikom by nie ukradli naszej prerii.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtek Pysz
Wojtku ! czy taką odpowiedź uznajesz za satysfakcjonującą ?
bo jak dla mnie jest to odpowiedź kompromitująca autora tejże
( pozostaje w domyśle kontekst że autor tej odpowiedzi wcześniej zrobił zdjęcia i patrząc z komercyjnego punktu widzenia , nie chce konkurencji)
Każdy taki obiekt sakralny ma jakiegoś gospodarza (najczęściej kapłana) i do niego należy ostatnie słowo : zakazywać - czy też proppagować
W cerkwi w Kowalówce, gdy chciałem zdobić zdjęcia (a było to w sobotę), panie sprzątające świątynię przegnały mnie ścierkami i miotłami. Nazajutrz spytałem po mszy księdza (dojeżdża z Cieszanowa), czy można zrobić zdjęcia. Pozwolił, przez chwile nie gasił światła.
1 załącznik(ów)
Cerkiew pw. Seweryna Baryki :wink:
Załącznik 49174
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Idąc drogą prowadzącą do szklanej cerkwi mijamy paśnik:
Załącznik 49176
No cóż, skoro nikt się nie kwapi z odpowiedzią więc pora chyba na rozwiązanie zagadki: Habkowce.
Byłem na tym cerkwisku, ale nie przypominam sobie tego co pokazałeś na zdjęciu. To "coś" (wiata?) stoi na samym cerkwisku?