2 załącznik(ów)
Odp: Garść wieści ze wschodu
Cytat:
Zamieszczone przez
qubutek71
Herbaciura kosztuje ale cena nie rujnuje ������ Do tego te szklanki z metalowymi koszyczkami budzą wspomnienia.
Herbatka w szklankach z koszyczkiem to klimaty mijających wspomnień, ale nie wiem czy to nadal możliwe ...?
.
Informacje jakie znalazłem w sieci pokazują dwie wersje
1. Pociąg składa się z 10 całkowicie nowych wagonów, które zostały zbudowane w tym roku przez krajowego producenta i zakupione na koszt budżetu państwa w ramach programu
...
Załącznik 48502
...
2.Jeden z dwóch komfortowych, piętrowych pociągów Skody wyjedzie po modernizacji na tory do końca tego roku, w szczytowe dni zimowego ruchu. Zostało to ogłoszone dzisiaj - 14 grudnia podczas konferencji prasowej, poświęconej uruchomieniu pociągu № 5/6 Mariupol - Rachów na najdłuższej trasie kolejowej
Załącznik 48503
...
Która wersja jeździ ...? to nie wiem ?
.. ale jak w tych nowoczesnościach podać podróżnym herbatkę (albo choćby kipiatok ?)
Czy tam nadal jest prowadnik ? (znaczy kierownik wagonu)
Wiadomo, że herbata i pościel płatne, ale jeśli się nie mylę, to sam wrzątek był bezpłatny.
W tych nowych pociągach to zapewne herbatki/wrzątku nie podają, no chyba, że są części barowe. Pociąg Skody jest piętrowy i tam na pewno tylko miejsca siedzące, w tym produkcji ukraińskiej prawdopodobnie też tylko siedzące. Wydaje mi się, że te pociągi będą kursować w kategorii Intercity tak jak np Hyundaie Kijów - Przemyśl - Kijów. Pociąg z Mariupola w góry na pewno na wagonach z płackartami/kupe i prowadnikami, przy kursie na ponad dobę nie może być inaczej. Swoją drogą te wagony mają już po 40 i więcej lat, ale będą modernizowane. Ukraina zaczęła wielką wymianę i modernizację taboru.
Pociąg z Mariupola (nie Mariampola - ten to daleko na północ ;) ) obsługiwany jest nowymi wagonami sypialnymi i płackartnymi: https://www.youtube.com/watch?v=eRjQcpXeM4g
Cytat:
Zamieszczone przez
fik
Wprawdzie wejście na forum Osoby bez zwyczajowego "Dzień Dobry" (albo Witam) .nie świadczy o kulturze .... ale osobnik chce być annonimus ... co nie zamienia że link ciekawy
Cytat:
Zamieszczone przez
fik
Dzień dobry!:)
Witam !
Dobryj Dień !
Jeśli by chciał podzielić się wiadomościami związanymi z Karpatami (szczególnie z uwzględnieniem dojazdu) ... to wszelkie informacje będą pożądane.
Cześć fik. Widzę, że masz dobrą wiedzę kolejową. Kojarzę, że kiedyś na jakimś forum kolejowym był niejaki "fikander". Czy to Ty?:-|
Co do tematu wątku, to na Ukraine planuje się kolejny ogromny kurort narciarski, tym razem w Różance koło Sławska:
https://www.youtube.com/watch?v=Hh4Zs6QjS2g
Najświeższe info W Gorganach śniegu do 2m Ścieżki nieprzetarte no bo niby kto miał przetrzeć 😁 Niestety na dole wiosną już pachnie więc trzeba się spieszyć by zimy jeszcze posmakować
Czy ktoś ma jakieś świeże wieści ze wschodu? W górach wydaje się bezpiecznie jeśli omija się strategiczne cele (tunele, węzły kolejowe) ale czy wypada w obecnej sytuacji wojennej jechać i chodzić po górach?
Cytat:
Zamieszczone przez
krzychuprorok
Czy ktoś ma jakieś świeże wieści ze wschodu? W górach wydaje się bezpiecznie jeśli omija się strategiczne cele (tunele, węzły kolejowe) ale czy wypada w obecnej sytuacji wojennej jechać i chodzić po górach?
Krzychu, niedawno wróciłem z Ukrainy (bo rozumiem, że o nią pytasz). Też miałem taki dylemat, ale odzew społeczny na miejscu przekonał mnie (nigdy dotąd nie spotkałem się z tak pozytywnym przyjęciem turysty, a zwłaszcza Polaka w ukraińskich Karpatach), że warto było jechać. Poza tym jednak może właśnie teraz warto się tam pojawić i wspomóc tych ludzi na miejscu nie jałmużną, ale jakimś konkretnym groszem, np. nocując od czasu do czasu u kogoś w domu, pozostawiając na kilka dni samochód w obejściu, lub po prostu robiąc zakupy w lokalnych „magazynach”.
Jak się „pozbieram do kupy” to może wkrótce sklecę jakąś relację i zamieszczę na forum.