Odp: Zmartwychwstanie forum
Cóż, problem od kilkunastu lat jest ten sam - obecny właściciel forum niespecjalnie się nim interesuje. Już samo skontaktowanie się z nim graniczy z cudem, a co dopiero skłonienie do działania. A jakakolwiek zmiana silnika czy serwera forum to domena właściciela, chyba każdy to rozumie.
Ostatnio kolejny raz podjęliśmy z Bartkiem działania, żeby zmienić ten stan rzeczy, ale trochę już się chyba czujemy jak błędni rycerze...
W każdym razie o postępach na froncie walki z wiatrakami będziemy informować na bieżąco :razz:
Tak czasem lubię podrążyć i doklikałem się do końca strony https://www.vbulletin.com/en/
A tam 2020 rok. Od 5 lat się tam nic nie dzieje - więc aktualizacja forum nie pachnie udaną inwestycją.
Są inne silniki, np. Discourse (darmowy, aktualny, rozwijany), są też narzędzia wspomagające migrację do Discourse nawet z naszego zabytkowego vBulletin 4 (oczywiście żadna migracja nie przeniesie wszystkiego, to chyba dla wszystkich oczywiste mam nadzieję). Ten Discourse to tylko przykład, inne możliwości też są.
Problemem nie jest brak nowoczesnego silnika. Problemem jest brak czasu - ja np. obecnie nie jestem w stanie wygospodarować zbyt wiele czasu na pracę z forum. Myślę, że z właścicielem się dogadamy, ale kto weźmie na siebie robotę? Kto ma doświadczenie w konfiguracji i administracji serwerów/aplikacji webowych i masę czasu aby przeprowadzić forum przez ten trudny etap i jeszcze przez okres niemowlęcy zaopiekuje się nowym silnikiem? Kto z Was jest gotów wywrócić do góry nogami swoje przyzwyczajenia z pracą na tym forum? Na nowym WSZYSTKO będzie wyglądać inaczej, niezależnie od tego jaki to będzie silnik. Obawiam się trochę, że migracja zniechęci jakąś część tej naszej szczątkowej społeczności zaglądającej na forum dzisiaj.
Cytat:
Zamieszczone przez
Barnaba
Tak czasem lubię podrążyć
Ja też lubię.
Cytat:
Zamieszczone przez
Barnaba
doklikałem się do końca strony
https://www.vbulletin.com/en/
A tam 2020 rok. Od 5 lat się tam nic nie dzieje - więc aktualizacja forum nie pachnie udaną inwestycją.
Muszę to napisać wprost: bzdury Waść piszesz, najnowsza wersja vBulletin (6.1.5) została została opublikowana w poniedziałek 3 listopada br - ma tak ze 6 tygodni. Niecałe :wink: A że strony od kilku lat nie modyfikowali to nic, absolutnie nic nie znaczy.
Na samym klikaniu jak widać nie można się opierać. Trzeba jeszcze czytać.
spoko.
Ja tam niemłody już jestem użytkownik internietu i pamiętam obyczaj że w stopce stała data najnowszej aktualizacji treści. Stąd nie klikam całej strony, tylko patrzę na stopce co i jak.
Może i pierdoła no ale jednak świadczy o skrupulatności autora.
Wracając do serna.
Wcale a wcale nie wykluczam, że nie teraz, ale może za rok będzie można wrzucić do deepseeka dokumentacje buletina i wyrzeźbi samo zrobienie poprawek aby było bezpiecznie i stabilnie.
Cieszę się, że trwa dyskusja i z niej mogą wyniknąć dobre i konkretne działania dla ratowania i unowocześnienia Forum.
Ja też nie wykluczam, że nawet za rok nic magicznego z AI nie wyjdzie i nadal trzeba będzie dłubać ręcznie. Pomoc tak, niewątpliwie, ale i tak robota spadnie na operatora - sam wprowadzałem to tu to tam drobne poprawki (choćby z tytułami powsimordowymi), których nie ma w żadnej dokumentacji.