5 załącznik(ów)
Odp: Majowa pańska dolina 05.2024
Pęcherz się odezwał u staruszka i dzięki niemu trafiłem na świt na Naszej Pańskiej Połonince.
Załącznik 49464 Załącznik 49465
Śniadanko/prawie szwedzki stół
Załącznik 49471
I turlamy się dalej
Załącznik 49472
Wojtek znowu "wykonał plan" - tym razem na Wielkim Wierchu.
Załącznik 49470
8 załącznik(ów)
I jeszcze grań i połoniny
Załącznik 49473 Załącznik 49474
I spadamy w dół do samochodu nad Bukowcem
Załącznik 49475 Załącznik 49476
Jedziemy na Użok. Jak widać na poniższym "znaku drogowym" ograniczenie prędkości jest do 40 km/h.
Chyba nie udało mi się za bardzo przekroczyć 25 km/h.
Wg "znaku drogowego" do Użoka jest 9 km. Jechaliśmy chyba z godzinę.
Załącznik 49477
Pod Starostyną posterunek wojskowych (standardowo: miło i przyjemnie: co robimy, gdzie jedziemy i paszporty)
i ostatni rzut oka na Naszą Grań i inne takie tam górki :cry:
Załącznik 49478
Obiad
Załącznik 49479
Sprawdzenie w Wielkim Bereznym jak jeździ elektriczka na Zakarpaciu .
I jedziemy na granicę w UBLI.
Jesteśmy pierwsi i jedyni. Pani sympatyczna słowacka celnik oglądnęła wszystko co w samochodzie (łącznie z kołem zapasowym)
i w plecakach (łącznie ze "schodzonymi" gaciami i skarpetkami).
Ale było i tak expresowo - tak chyba z 20 minut.
Jak sobie przypomniałem jak tam stałem kiedyś z dziećmi małymi ponad 9 godzin - to byłem jeszcze bardziej zadowolony.
Załącznik 49480
KUNIEC
P.S. Nie wiem czy zrobiliśmy "na butach" przez te 2 dni z 10 kilometrów.
Ale wiem że tęsknota żeby TAM znowu wrócić wzmaga się z każdym tygodniem :cry:
Cytat:
Zamieszczone przez
jojo
(...)
Ale wiem że tęsknota żeby TAM znowu wrócić wzmaga się z każdym tygodniem :cry:
Musisz włączyć sobie piosenkę wykonywaną przez Grzegorz Tomczaka
..
https://www.youtube.com/watch?v=rgeAMbasKTg
...ale ja nadal mam wątpliwości, zupełnie prywatne, bo córka wracając ostatnio samolotem z Paryża zauważyła że połowa klientów samolotu mówiła po ukraińsku
Więc jak to jest z tą wojną ? niby wojujemy a tu podróżujemy sobie po Europie, nie żadną biedną klass
A ostatnio wykonałem zlecenie wędrówki z wnukiem po Bieszczadach i miałem zakwaterowanie na obrzeżach Ustrzyk D., gdzie nie wyrzucali wnuków,
co mnie bardzo ucieszyło po wspomnieniach z obiektem "przystanek smerek"
Kwaterę na parterze z tarasem zajmowała para Ukraińców , nazwijmy to w wieku poborowym , i przebywali dłużej.
Pierwszy raz spotkałem się z sytuacją że nasi sąsiedzi wypoczywają w czasie wojny w agro-turystyce w Ustrzykach.
Przecież to nic złego.
Ale , jak ktoś następnym razem poprosi mnie o wsparcie walczących na wschodzie ... to się zastanowię
Heniu
Mnie generalnie jeżeli chodzi o tęsknotę to chodzi o Karpaty Wschodnie i góry.
Też mam trochę podobnych.spstrzeżeń jak Ty.
Ale też i innych.
A co do piosenki. To zgadzam się że Ukraina jest zielona - zwłaszcza w Karpatach. Niekoniecznie chciałbym poznać przemyślenia Brunona. :-|
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Ale , jak ktoś następnym razem poprosi mnie o wsparcie walczących na wschodzie ... to się zastanowię
Cóż, ja się nie zastanowię. Pomogę w każdym razie każdemu proszącemu o wsparcie.
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Cóż, ja się nie zastanowię. Pomogę w każdym razie każdemu proszącemu o wsparcie.
W innym wątku można przeczytać naszą relację z wyjazdu na Ukrainę. W ramach tamtego wyjazdu przeszliśmy piechotą m.in. przez dwie rozległe wsie, rozmawialiśmy z ludźmi w magazinach, na drodze, na kwaterze. I ja też wyciągnę swoje prywatne wnioski: tak jak długi pomogę w każdym razie każdemu proszącemu o wsparcie.