Odp: Słownik historyczno- krajoznawczy Bieszczadów
Cytat:
Zamieszczone przez
don Enrico
Przykre. To nie tak powinno to wyglądać.
Cytat:
Zamieszczone przez
KFranczak
...Zgadzam się, żenada po prostu. Rada Gminy przeznaczyła pieniądze na słownik. No ale Wójt zadecydował inaczej...
Oczywiście - nie tak to powinno wyglądać, tym bardziej, że jak przeczytałem w tym artykule, Wójt obiecał dofinansowanie. Jak widać możnowładcy różnego szczebla nie bardzo wiedzą co robią. Ciekawe co taki Wójt wie o historii swojej gminy?
Nie zmienia to jednak faktu, że kasy na wydanie słownika na razie nie ma, ale dzięki pracy i samozaparciu P. Krycińskiego oraz drobnej pomocy z naszej strony będzie się mogła wreszcie ta pozycja ukazać na rynku.
Odp: Słownik historyczno-krajoznawczy Bieszczadów
To będzie obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika Bieszczadów - już nie mogę się doczekać! Poprzednie dwa tomy są moją osobistą Bieszczadzką Biblią :) Mam nadzieję, że może kiedyś wszystkie gminy doczekają się tak wspaniałego opracowania jakie oferuje Stanisław Kryciński, mocno trzymam kciuki za jak najszybsze wydanie Gminy Czarna! :)
Nie będzie "Słownika"
Była wprawdzie luźna kasa, ale poszła na Świerczewskiego
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...DY%2F121219748
Stanisław Kryciński opowie o swoim dziele "Słownik historyczno-krajoznawczy Bieszczadów. Tom 3. Gmina Czarna" w dniu 21 grudnia w Muzeum Ziemi PAN w Warszawie.
Na kolejną część miłośnicy Bieszczadów musieli czekać kilka lat. Pierwszy tom słownika dotyczący gminy Lutowiska ukazał się w 1995 r., drugi o gminie Cisna w 1996. Razem blisko 1000 stron. Duży udział w wydaniu tych publikacji miało Towarzystwo Karpackie.
Może w końcu się uda wydać i zagramy Enricowi słownikiem na nosie :). Czy ktoś z Was się wybiera na spotkanie? Jakby już był to bardzo proszę mi kupić, a jak nie będzie to zasięgnijcie języka kiedy się spodziewać i co z gminą Baligród?
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Może w końcu się uda wydać i zagramy Enricowi słownikiem na nosie :). Czy ktoś z Was się wybiera na spotkanie? Jakby już był to bardzo proszę mi kupić, a jak nie będzie to zasięgnijcie języka kiedy się spodziewać i co z gminą Baligród?
z tego co wiem Słownik... Gmina Czarna" ukaże się drukiem dopiero późną wiosną.
Z ogromną niecierpliwością czekamy do wiosny! W końcu będę miał czym zastąpić wysłużone "Nadsanie". Czy planuje się ponowne wydanie wcześniejszych tomów? - z chęcią kupiłbym 2 komplet, bo wcześniejsze wydanie mi się trochę zużyło od częstego zaglądania :)
Był ktoś może na spotkaniu z autorem w Muzeum Ziemi? Padła data wydania?
Cytat:
Zamieszczone przez
michalN
Był ktoś może na spotkaniu z autorem w Muzeum Ziemi? Padła data wydania?
Był. Nie padła.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciejka
Był. Nie padła.
Póki mam chwilę, to uzupełnię. Autor nic nie mówił o terminie wydania, a słuchacze nie pytali...