Byłem w Dol Górnego Sanu od 6 do 9 marca: drogi odśnieżone, nawet niektóre stokówki, szlak na Bukowe Berdo z Mucznego przecierałem na rakietach. Ciężko. Ale pięknie.
Wersja do druku
Byłem w Dol Górnego Sanu od 6 do 9 marca: drogi odśnieżone, nawet niektóre stokówki, szlak na Bukowe Berdo z Mucznego przecierałem na rakietach. Ciężko. Ale pięknie.
Pociągnę jeszcze temat firm ubezpieczeniowych. Nie mieszajmy pojęć. Ja i grupa młodzieży, którą prowadzę, jesteśmy ubezpieczeni od NW w kilku firmach: w pracy w ramach zbiorowego ubezpieczenia, indywidualnie, przy okazji komunikacyjnego i jako wycieczka. W razie wypadku, w zależności od klasy ubezpieczenia dostanę odpowiedni poziom świadczenia. I czy udzieli mi pomocy strażak, policjant, lekarz, ratownik GOPR, nie zmienia to mojej sytuacji ubezpieczonego. I wykupienie ubezpieczenia nie wpływa na sytuację strażaka, policjanta lekarza i ratownika. Może oczywiście Warta, PZU lub ktokolwiek inny kupić i utrzymywać w gotowości śmigłowiec dla Bieszczadzkiej Grupy GOPR. I będzie to kosztowna kampania reklamowa ( bardzo pożyteczna dla nas i mało skuteczna dla sponsora). Jak rozumiem chciałbyś jakiejś specjalnej formy ubezpieczenia NW, z której część składki odprowadzana by była dla ratowników. Można, tyko po co dodatkowo mieszać w to pośrednika. Ustanowić bilet - podatek w góry i odprowadzać bezpośrednio do GOPR, TOPR. Miało już być tak, że część dochodów Parku z biletów miała być odprowadzana do GOPR. O tyle słuszne, że nie potrzeba by 2 budek z inkasentami.
Reszta jest czystą ekonomią.
Pozdrawiam
Długi
Spotkałeś kogoś "na szlaku"? Ja wybieram się w Bieski na przełomie marca i kwietnia(zaraz po świętach) i po cichu liczę na to...że będe tam sam :!:Cytat:
Zamieszczone przez MikoX
Pozdrawiam serdecznie. :wink:
No nie bardzo ja tez wtedy bede ;) mozemy gdzies natknac sie na siebie ;)Cytat:
Zamieszczone przez robines
Akurat tak jest iż 15 % wpływów parki z terenów górskich są zobowiązane odprowadzać na rzecz GOPR i TOPR. Tylko zdaje się z realizacją tego zapisu ustawy o ochronie przyrody na razie jest kiepsko, nie znam szczegółów, po lekturze ustawy domyślam się iz zapewne jak to u nas brakuje przepisów wykonawczych. Oczywiście większość z nas jest objętych róznego rodzaju ubezpieczeniami od następstw nieszczęśliwych wypadków np. różne ubezpieczenia grupowe czy ubezpieczenia związane z posiadaniem rachunku bankowego itp. Z tym że takie ubezpieczenia standartowo obejmują procenty uszczerbku na zdrowiu a nie koszty poniesione w związku z ratowaniem tych pozostałych procentów. Jak do tej pory każdy obywatel ma prawo byc ratowany w sytuacji zagrożenia jego zdrowia, życia a nawet mienia / straż pożarna/ zupełnie bezpłatnie. GOPR jest włączony w system ratownictwa, problem w tym iż zapewne środki przeznaczane z budżetu są zbyt małe. Oczywiście w związku z wypadkiem w górach może rodzić się też odpowiedzialność cywilna za szkody "osobowe" lub majątkowe, od tego oczywiście można się ubezpieczyć . Natomiast nie można ubezpieczyć się od kosztów przewiezienia do szpitala po złamaniu nogi na Krzemieniu, podobnie jak i w związku z podobnym zdarzeniem na ul. 3 Maja w Rzeszowie. Inna sprawa z samym leczeniem w szpitalu, jesli nie jest sie objętym ubezpieczeniem w NFZ trzeba oczywiście póżniej płacić na gips itd.Cytat:
Zamieszczone przez długi
Tak. Ku wielkiemu zdziwieniu, spotkałem na żółtym szlaku na Bukowe Berdo dwóch gostków, którzy właśnie stamtąd wracali. Twierdzili, że dzień wcześniej wyszli z Ustrzyk, nocowali na górze (a wiało tam nieprzeciętnie :) no i sobie zeszli do Mucznego.Cytat:
Zamieszczone przez robines
Poza tym przez 3 dni w Dol. Górnego Sanu nie spotkałem nikogo poza miejscowymi.
I dobrze.
Szłam wczoraj i dziś od siebie do Polany-2,5 km śnieg miejscami po pas - masakra.Cytat:
Zamieszczone przez admin
A Bieszczady Wysokie? Można zapomnieć!!! Bez szans!!!
Oby do wiosny!Pozdrawiam
Karolina
Jak wszystko pójdzie po mojej myśli (tzn. jak wyjazd wypali) dam znać kiedy i gdzie mam zamiar wędrować.Nie jestem wilkiem,nie boję się ludzi(chociaż preferuję samotne wędrowanie)więc być może gdzieś się spotkamy :wink:Cytat:
Zamieszczone przez irek
Pozdrawiam serdecznie