Odp: Niecodzienne Spotkania na szlaku.
Wnoszę, że to wiersz Wuki ... :)
Chrystus Bieszczadzki
"Tarninowe ciernie
na skroni.
Białobrzoze ręce,
a w dłoni
kij sękaty,
przyjaciel wędrowca.
Wyruszyłeś na szlak
ze stajenki.
Zatrzymałeś wśród
pagórków Łopienki,
Chrystusie Bieszczadzki.
Trudna droga
Cię czeka,
lecz wciąż idziesz,
szukając człowieka...
co się zgubił. "
Cytat:
Zamieszczone przez
WUKA
Maleńkie sprostowanie!
Spotkanie z Henkiem przesympatyczne,ale ten akuracik wiersz nie jest mojego autorstwa.Mój nosi tytuł "Chrystus Bieszczadzki"(zdobyłam nim 1sze miejsce w konkursie jednego wiersza na BA w 2004r) i stoi przed figurą Chrystusa Bieszczadzkiego.Pozdrawiam.
Wlasnie nie jest to wiersz Wuki.
Ale się "narobiło".Tak Kobieto bieszczadzka",cytowany przez Ciebie wiersz jest mój!Umieszczony przez Henka,nie.Oba mają ten sam tytuł.Jest nawet piosenka o tym samym tytule("Ciszy jak Ta").Pozdrawiam serdecznie!
I wlasnie chodzi mi o ten wiersz umieszczonyy przez Henka. Kto go napisal? moze ktos wie? Ten wiersz wlasnie spiewany przez zspol Cisza jak ta.
Najprościej-wejdź na stronę zespołu i sprawdź!
Generalnie to nikt nie wie.... no może poza tymi, którzy wiedzą..... :-)
http://www.wdq.home.pl/ciszajakta/teksty.htm
Znałem piosenkę, lecz nie znałem autora słów. Po poście Henka myślałem, że autorem wiersza jest WUKA. Jak się okazuje jest problem z jego ustaleniem.
No wlasnie szukalem na internecie ale jakos ciezko cokolwiek na temat autora znalezc. Jest tylko tyle: Chrystus Bieszczadzki - Sł. Wiersz z cerkwi w Łopience.
Sory ze odbiegam od tematu postow majacych sie tu pojawiac ale akurat ten wiersz znalazl sie w tym watku.
Autorem wiersza Chrystus Bieszczadzki, którego użyłem za zgodą autora w piosence jest Pan Kamil Patora z Nowego Sącza.Jest on również rzeźbiarzem, który wyrzeźbił rzeczoną postać w cerkwi w Łopience.
Wiersz Wuki jest równie piękny - przypadkowo zapewne posiada ten sam tytuł
Witaj w środku nocy na forum! ;)