Odp: Komańcza -płonie Stara Cerkiew
Piszę w imieniu portalu beskid-niski.pl i jego szefa Bartka Wadasa - oczywiście portal (w sensie ludzi, którzy go tworzą i są skupieni wokół), oferuje wszelaka pomoc przy odbudowie. Myślę, że się uda! Chociaż to już nie będzie to, ale najwazniejsze, ze będzie.
Kiedy powstanie już oddzielny watek odnośnie odbudowy - prosiłabym o przeniesienie tego posta tamże.
Pozdrawiam gorąco
magda 'dziabka' badowska
Smutny widok - ale wrzuciłem fotki z pogorzeliska na:
http://www.komancza.info/content/view/190/35/ , które wlasnie przysłał mi Kiju z Latarni.
Dzięki Magda za uprzedzenie mojego wpisu i witam na forum.
Oczywiście potwierdzam, że w przypadku jakichkolwiek inicjatyw udostępnię stronę beskid-niski.pl dla wszelkich działań związanych z odbudową cerkwi.
Zwracam się tylko poraz kolejny już dziś z prośbą aby nie tworzyć precedensu i nie traktować cerkwi w Komańczy jako tylko bieszczadzkiej.
Beskid Niski stracił też wczoraj cerkiew :-(
Pozdrawiam
Bartłomiej Wadas
gg 4636245
www.beskid-niski.pl
"Sercu bliski
Beskid Niski"
Cytat:
Zamieszczone przez
długi
Myślę, że należy myśleć o rekonstrukcji i wszelkimi siłami pomóc. Może Piotr, jako moderator skoordynuje działania forum?
Oczywiście, oferuję wszelka możliwą pomoc i współpracę. Sadzę, że trzeba poczekac na konkretne decyzje i ustalenia - chocby kilka dni aż emocje nieco opadną, przede wszystkim na decyzje tych od których to zależy - bo to w końcu nie my bedziemy o tym decydować. Tu najważniejszym będzie czy nastąpi rekonstrukcja czy powstanie zupełnie nowa cerkiew. Ta informacja będzie zapewne kluczowa dla całego dalszego rozwoju sprawy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
Tu najważniejszym będzie czy nastąpi rekonstrukcja czy powstanie zupełnie nowa cerkiew. Ta informacja będzie zapewne kluczowa dla całego dalszego rozwoju sprawy.
Jest jeszcze opcja przeniesienia jakiejś niszczejącej cerkwi...
Bartłomiej Wadas
gg 4636245
www.beskid-niski.pl
"Sercu bliski
Beskid Niski"
Boli....
choć napewa nadzieją, szybka chęć odbudowy
Aleksandra
Gdy płonie cerkiew ... płoną również nasze wspomnienia. Tak nierozerwalnie kojarzyła sie ta świątynia z klimatami beskidzkimi.
Nieraz zachwycałem się architekturą cerkiewną tak wspaniale wpisaną w górki po których chodzimy. Oglądając nieraz resztki pocerkiewne sam sobie zadawałem pytanie o walec historii który je zniszczył w ubiegłych latach.
A teraz ?
Czy do tego musiało dojść ?
Która cerkiew następna spłonie ?
Kiedy odpowiedzialne osoby zdadzą sobie sprawę jaki skarb mają pod swoją opieką ?
Smutno strasznie... Nie mogę uwierzyć :[ :[ :[
Wiesz co, Piotr, chciałem zobaczyć te zdjęcia do których link wrzuciłeś, byłem ciekaw. Ale jak zobaczyłem, to dopiero mnie za gardło ścisnęło... Wolę nie patrzeć. Po prostu nie.
Każdy zrobi jak uważa ale wstawiam ten link
http://www.bieszczady.pl/Apel_o_wspa...zy?newsID=4762
Pozdrawiam