Odp: Bieszczady w TVN Meteo
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr
W różnych zapowiedziach się to w sumie przewijało:
"Pomysłodawcami akcji są przedsiębiorcy z branży turystycznej z Polańczyka, ale to dzięki wsparciu inicjatywy przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego oraz włączenie się do niej samorządów gminnych Soliny, Leska i Ustrzyk Dolnych udało się doprowadzić do finalizacji tego przedsięwięcia."
Chyba po prostu zbyt duże wymagania stawiamy - przecież takich promocji nie robi sie dla starych bieszczadzkich wygów, bo ich zachęcać do przyjazdu nie trzeba, tylko raczej do tych co jeszcze nie byli lub byli raz czy dwa ale jeszcze nie wiedzą czy chcą wrócić.
Może i racja. Choć nawet dla tych, co jeszcze nie byli materiał nie musiał być zachęcający. Promocja Bieszczad, czy też nawet ich okolic, wg mnie powinna polegać na pokazaniu czegoś, czego gdzie indziej w tym kraju po prostu nie ma. Dzika przyroda, krajobrazy, nawet zadeptane, ale zawsze piękne połoniny, historia, dawne wsie, uroczy lokalny lumpenproletariat :lol: A nie "kociołek bieszczadzki", który pod innymi nazwami można pewnie zjeść w setkach knajp w całym kraju. OK, restaurator ma prawo się promować, ale samym zarciem nikt nikogo z drugiego końca Polski w Bieszczady nie przyciągnie.
Ale... To mój subiektywny, wypaczony pogląd. W końcu - patrząc na to z drugiej strony - ludzie spędzający urlop na hamaku i przy piwku też mają do tego święte prawo i zapewne uważają faceta łażącego po górach od świtu do zmierzchu z 20 kg na plecach za nieszkodliwego idiotę :lol: A miejsca w Bieszczadach starczy i dla jednych, i dla drugich:smile:
Hej! Widziałem tylko krótki fragment tego programu, ale z Waszych postów wnoszę iż klasycznie spaprali robotę i raczej nie zachęcili do przyjazdu w Bieszczady. Ale tak w głębi duszy, czy naprawdę chcielibyście by tego typu programy przyciągały w Wasze Ukochane Góry coraz to więcej i więcej ludzi? Ja - zdecydowanie nie.
Ja tak lubię się dzielić tym co kocham.
A propos wypowiedzi FM. Wczoraj usłuszałam anegotę. Pan prof w Gorcach pyta się miejscowego czy tą ścieżką można dojść na szczyt. Ten się zastanawia i mówi: można. Młodzi nie jesteście, na głupiego nie wyglądacie to po co Panie w góry chodzicie.
Cytat:
Zamieszczone przez
lucyna
Ja tak lubię się dzielić tym co kocham.
Lucyno, oczywiście że Ty chcesz się dzielić tym co kochasz z innymi, choćby ze względu na to iż w twoim przypadku im więcej turystów w Bieszczadach tym więcej potencjalnych klientów a tym samym lepsze zarobki. Dlatego też trudno się dziwić twojej opinii. Ale moje pytanie skierowane było raczej do turystów - miłośników Bieszczad a nie do osób czerpiących zyski z ruchu turystycznego. Choć mimo wszystko nie chce mi się wierzyć, by miły był Ci widok "tabunów" ludzi przemierzających dolinę Sanu bądź "tramwaj" na pd podejściu na Holicę i jej szczyt obsiadnięty niczym Giewont (oczywiście celowo wyolbrzymiam, ale niestety rozdeptane połoniny stały się juz faktem). Pozdrawiam! Bazyl
Masz błędne wyobrażenie. Ja zawsze mam klientów i przywilej wyboru Gości których obsługuję. Nie rozumiesz nikt nie ma prawa do zawładnięcia Bieszczadami. One są dla wszystkich. Dziś miałam przyjemność obsługiwać grupę seniorów najmłodzi po ok 75 lat. Oni wrócili z gór urzeczeni, a nigdy nie byli miłośnikami wędrówek. Góry są dla wszystkich także dla piwoszy i ludzi wędrujących tabunami. Ja czekam na wszystkich.
"Ja zawsze mam klientów i przywilej wyboru Gości których obsługuję"
Zazdroszczę i jestem ciekaw wg jakiego klucza dokonujesz wyboru Gości?
"Nie rozumiesz nikt nie ma prawa do zawładnięcia Bieszczadami"
Z postrzeganiem i rozumieniem póki co nie mam problemów. Myślę, iż niedokładnie przeczytałaś moje posty. Nie było w nich nic napisane, co mogłoby sugerować chęć zawładnięcia Bieszczadami przeze mnie bądź inne osoby. Wyraziłem jedynie swoją (subiektywną) opinię na temat zwiększenia napływu turystów w Bieszczady. Zgadzam się z Tobą co do jednego: góry są dla wszystkich, lecz w odróżnieniu od Ciebie nie czekam na ludzi wędrujących tabunami po Bieszczadzie. Pozdrawiam! Bazyl
Cytat:
Zamieszczone przez
sir Bazyl
Lucyno, oczywiście że Ty chcesz się dzielić tym co kochasz z innymi, choćby ze względu na to iż w twoim przypadku im więcej turystów w Bieszczadach tym więcej potencjalnych klientów a tym samym lepsze zarobki. Dlatego też trudno się dziwić twojej opinii. Ale moje pytanie skierowane było raczej do turystów - miłośników Bieszczad a nie do osób czerpiących zyski z ruchu turystycznego.
Auuu... :roll: Aż boli, jak czytam... Znowu schemat - Wy tam zarabiacie, my gdzieś indziej kochamy... Auuu... Aż boli....
Cytat:
Zamieszczone przez
Goska
Auuu... :roll: Aż boli, jak czytam... Znowu schemat - Wy tam zarabiacie, my gdzieś indziej kochamy... Auuu... Aż boli....
Cześć! No cóż, jak patrzę na Twoją wypowiedź i umieszczony powyżej cytat mojej to faktycnie możnaby sadzić iż ja "gdzie indziej kocham" a "oni tam zarabiają" i że skoro "oni tam zarabiają" to z pewnoscią kochać nie potrafią. Nie było to moją intencją i jesli ktoś tak to odebrał to przepraszam i spieszę wyjaśnić, iż - absolutnie nie mam nic przeciwko zarabianiu na turystyce i nie uważam, by praca ta wykluczała ich miłość do gór (przecież często jest tak, że ktoś zauroczony pięknem gór, wcześniej z nimi nie związany wybiera właśnie tam pracę); - znam wielu ludzi właśnie "tam zarabiających", których nie byłoby w Bieszczadach gdyby ich nie kochali; - oczywistym jest iż każdy kocha góry na swój sposób i głupotą byłoby osądzać, że ktoś robi to lepiej a ktoś gorzej.
I na koniec jeszcze chciałbym Gosiu zwrócić twoją uwagę na fakt, iż na podstawie zacytowanych trzech zdań wypowiedzi wrzuciłaś mnie do szufladki (czy nie jest to schemat?) tych gorszych co to nie potrafią zrozumieć, iż można i zarabiać na Bieszczadach i je kochać. Pozdrawiam! Bazyl
Moim zdaniem, pozostałe nie zacytowane przeze mnie zdania, nie zmieniają kontekstu Twojej wypowiedzi.
G